Az eredeti somlói galuska receptje - Jobb, mint a cukrászdai változat!

2011.03.29. 14:04

A somlói galuska egyik legfinomabb, tradicionális magyar sütemény. Elkészítéséhez némi gyakorlatra és leginkább időre van szükség, de megéri belefogni.

thinkstockphotos.com

A somlói galuskát megéri otthon elkészíteni, hiszen a legtöbb étteremben csak az egyszerűsített, pudingos változatot ismerik, melynek íze meg sem közelíti az eredetiét.

Hozzávalók 4-6 személyre:


A piskótához:

- 6 evőkanál liszt
- 6 evőkanál porcukor
- 6 tojás
 - 10 dekagramm darált dió
- 2 evőkanál cukrozatlan kakaó
- 1 mokkáskanál sütőpor

A vaníliakrémhez:

- 3 deciliter tej
- 3 darab tojássárgája
- 8 dekagramm porcukor
- 1 rúd vanília kikapart belseje
- 1 teáskanál étkezési keményítő

A csokiöntethez:

-
20 dekagramm jó minőségű étcsokoládé
- 1,5 deciliter tejszín
- 3 dekagramm vaj
- 2 evőkanál rum

A rumos öntethez:

 -2 evőkanál rum
- 1,5 deciliter víz
- 1 teáskanál reszelt narancshéj
- 10 dekagramm cukor

Ezen kívül:

- 1 jó nagy marék mazsola
- 2 deciliter rum
- 10 dekagramm darált dió
- 3 deciliter tejszínből vert hab
- 1-2 teáskanál kakaópor a díszítéshez

Elkészítése:


Először készítsd el a piskótát. A tojássárgájákat keverd habosra a porcukorral, majd add hozzá apránként a sütőporral elvegyített lisztet is. Végül a külön tálban kemény habbá vert tojásfehérjét fakanállal, laza mozdulatokkal keverd hozzá. A masszát oszd három részre. Az egyikbe a kakaóport keverd, a másikba a darált diót, a harmadik maradjon natúr. A háromféle tésztát külön-külön süsd meg. Gyorsan, körülbelül 10-12 perc alatt megsülnek.

Állítsd össze a krémeket is. A vaníliakrémhez a tojássárgáját a cukorral és a vaníliával jól keverd ki, majd apránként öntsd hozzá a tejet, vízgőz felett főzd krémsűrűségűre, és tedd bele az étkezési keményítőt. A csokiöntethez törd darabokra az étcsokoládét, öntsd hozzá a tejszínt és a rumot, majd vízgőz felett olvaszd fel. A rumos öntethez a vízben körülbelül 10 percig főzd a cukrot, ha már sűrűsödik, vedd le a tűzről, és add hozzá a reszelt narancshéjat és a rumot. A mazsolát áztasd be a rumba.

A megsült piskótalapokat törd kisebb darabokra, és keverd össze. Egy tálba először egy réteg piskótát tegyél, locsolj rá rumos öntetet, szórd rá a rumos mazsolát, a darált diót, majd tegyél rá a vaníliakrémből. Ezután újabb sor következik, amíg az alapanyagok el nem fogynak. A teteje piskóta legyen. Erre szórj kakaóport, tegyél rá tejszínhabot, és alaposan locsold meg a csokiöntettel. 

Van egy jó recepted? Töltsd fel Recepttárunkba, és oszd meg mással is! 



Barátkozz a Life.hu-val az iWiWen és a Facebookon is!


Így főzz, hogy fogyj! - A legjobb eszközökhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110228-igy-fozz-hogy-fogyj-a-legjobb-eszkozok-es-keszulekek.html Könnyű és egészséges: őszibarackos csirkemell párolt rizzselhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110224-oszibarackos-csirkemell-parolt-rizzsel-recept.html Vegán ázsiai szezámmagos fánkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110223-vegan-azsiai-szezammagos-fank.html Gyors spenótos, tejszínes tészta - Ebédre, vacsorárahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110223-spenotostejszines-teszta-recept.html Edd magad okosra! - A leghatásosabb ételek listájahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110221-a-leghatasosabb-agyporgeto-etelek.html Vigyázz, vetélést okoznak! - Gyógynövények, melyeket kerüljhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110218-vetelest-okozo-gyogynovenyek-melyeket-kerulj.html Indiai burgonya és karfiol filohttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110216-indiai-burgonya-es-karfiol-filo-a-makifood-receptje.html
Címkék:
  • havi
  • heti
  • napi

hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ezt olvastad már?
10 / 0