Filléres fiatalító bomba: a zöld kávé

2011.04.16. 8:10
A mindennapi káros hatások, a helytelen életmód, a civilizációs ártalmak nagyban befolyásolják szervezetünk működését. Nem csupán a vörösbor, a paradicsom vagy az étcsokoládé tartalmazza a szabadgyökök ellen hatékony antioxidánst, hanem a kávé is.

Thinkstock

Az egészségedre károsan ható tényezőket akkor sem tudod teljes mértékben kiiktatni, ha helyesen étkezel és odafigyelsz arra, hogy a mozgás is jelen legyen az életedben. Ilyenek például a modern életmódból adódó civilizációs és környezeti ártalmak, amelyek hatására az anyagcsere során keletkező szabadgyökökből sokkal több keletkezhet az ember testében. A szabadgyökök ellen pedig az antioxidánsok tudják sikeresen felvenni a harcot, melyek ezáltal védik a bőrt, fiatalon tartják azt, és segítenek lelassítani az öregedési folyamatokat.

Néhány falattal a fiatalságért

Persze a természetes, belső antioxidáns-rendszerünk csak egy ideig tudja kontroll alatt tartani a keletkező sejtkárosító anyagokat, szervezetünk védő folyamatai ugyanis végesek, az idegi, szellemi, fizikai túlerőltetés hatásait egy idő után egyáltalán nem, vagy jóval kisebb hatékonysággal vagyunk képesek kivédeni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kiegyensúlyozott legyen az étrendünk, és bizonyos tápanyagokat rendszeresen fogyasszunk.

Így tavasszal erre remek lehetőségek vannak a friss idényzöldségeknek és -gyümölcsöknek köszönhetően. Tavasszal a karalábé, a karfiol, a retek, a petrezselyem és a torma fogyasztása is nagyszerű módja az antioxidánsok biztosításának, ezek mellett két-három csésze feketével is hozzájárulhatsz ahhoz, hogy a szervezeted sikeresen felvegye a harcot a káros szabadgyökök ellen.

Thinkstock

Mára megcáfolták a kutatók azt a feltevést, hogy a kávé kiszárítja a szervezetet. Sokáig úgy vélekedtek a fekete szerelmesei, hogy kedvenc forró italuk vízhajtó, pedig a kávé egyáltalán nincs hatással a sejten belüli folyadékterekre. Ha viszont a naponta egészséges felnőtteknek ajánlott két-három csészényit elkortyolsz, azzal hozzájárulhatsz a napi folyadékbeviteledhez. És persze minél több folyadékot juttatsz a szervezetedbe, annál hidratáltabb leszel, ez fontos az összes élettani folyamathoz és a bőr fiatalságához is.


Jobb közérzet, erősebb immunrendszer

A kávéban lévő antioxidáns-hatás forrása a polifenol, mely a zöld kávéban természetesen van jelen. Utóbbi fogyasztása azért is javasolt, mert, ugyanúgy, mint a feldolgozatlan, nyers zöldségek vagy gyümölcsök esetében, ez a természetes polifenol-tartalom különösen értékes. A zöld kávéból készült, gazdag aromájú ital fogyasztása így aztán nemcsak a közérzetedre, hanem az egészségedre is kedvező hatással lehet.

Thinkstock

A kávéban lévő koffein természetes élénkítő hatása következtében pedig javítja a koncentrációs képességet és a reakcióidőt. A gőzölgő kávé elkortyolgatása után hatékonyabban, lendületesebben haladunk a feladatainkkal, így akár a tavaszi nagytakarításon is könnyedebben és dinamikusabban túl leszünk. Tavasz közeledtével fittségünk, állóképességünk is egyre inkább fontossá válik. A rendszeres, fokozatos testmozgás a segítségünkre lehet abban, hogy fittebbnek és erővel telinek érezzük magunkat, a kávéfogyasztás pedig abban, hogy a szervezetünk hatákonyabban harcoljon a szabadgyökök ellen.

Bár sokan hiszik, hogy a kismamáknak nem ajánlott a kávézás, ez nem igaz. Mivel azonban a koffeinbevitel mértéke ebben az élethelyzetben különös odafigyelést igényel, ezért mindenképpen azt tanácsoljuk, hogy a kismama konzultáljon orvosával a megengedett napi kávémennyiségről.


Tények és tévhitek az instant kávérólhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110112-tenyek-es-tevhitek-az-instant-kaverol.html Csokoládés-kávés süteményhttp://www.life.hu/bejgli/20101202-csokoladeskaves-sutemeny.html Hány éves vagy? - A legegészségesebb ételek, életkor szerinthttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110331-hany-eves-vagy-a-legegeszsegesebb-etelek-eletkor-szerint.html Hosszabbítsd meg az életed 10 évvel! - A legjobb ételkombinációkhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110310-hosszabbitsd-meg-az-eleted-10-evvel-a-legjobb-etelkombinaciok.html
kávéöregedéstáplálkozásszabadgyökantioxidánsok