Te meg tudnál élni 33 500 forintból egy hónapig? - Ennyi marad a minimálbérből egy anyának

spórolás vásárlás egyedülálló anya minimálbér étkezés költség gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egyedülálló anyaként minimálbérből vagy annál is kevesebből már egy gyereket is szinte lehetetlennek tűnő vállalkozás eltartani. Szilvi szerint, aki egyedül neveli kisfiát, a lehetetlennél is nehezebb. Nem a fizikai szükségletek őrölik fel ugyanis igazán az erőt, hanem a tehetetlenség és a kudarc érzése.

Szilvi pontosan 30 éves, szőke, telt, csupa élet is lehetne, de nem ragyog a szeme, és a szája köré már most keserű ráncokat véstek a szűkölködő mindennapok. Két éve él egyedül, pontosabban két és fél éves kisfiával, Milánnal. A kisfiú édesapját ő küldte el, de azt mondja, nem bánja a döntését. Könnyebb egyedül, mert a férfi úgyis csak magára költötte azt, amit keresett.

- Egyszerűen éretlen volt arra, hogy férj, hogy családfenntartó, hogy apa legyen. Minden fontosabb volt számára a gyereknél: a haverok, a motorja, a számítógépe, még az édesség is. Akkor telt be a pohár, amikor az utolsó, a kicsinek tápszerre félretett kétezresünkből csokoládét vett magának. Kölcsön kellett kérnem, hogy meg tudjam etetni a babánkat, miközben ő majszolta az édességet.

Thinkstock
Thinkstock

A kép illusztráció

Aznap este raktam ki a szűrét. Nem ivott - és ezt olykor a szememre hányják, mert tényleg nem ivott -, de alkohol nélkül is önző, csak magával foglalkozó ember volt. Szilvi egyedül maradt egy háromnegyedrészig kész házban - ezt együtt építették - az akkor féléves kisfiával és az építkezésre felvett kölcsönnel.

- Az első évben a szüleim nélkül éhen haltam volna. Amíg a kicsit bölcsődébe nem tudtam adni, szó szerint a szüleim etettek minket. A gyedből, a családi pótlékból és a volt férjem által fizetett gyerektartási díjból egyszerűen nem volt módom élelmet venni. Elment a számlákra és a törlesztésre.

33 550 forintból egy hónapon át

Szilvi egy Balaton-parti kisváros egyik forgalmas hivatalában dolgozik, két műszakban. Ha reggelre megy, apukája viszi a bölcsődébe a kicsit, mert a fél hatos kezdés túl korai a kisfiúnak. Ha délutános, este kilencre ér haza. A két műszak ellenére mindössze egy kicsivel keres többet, mint a minimálbér - abból kell megoldania a számlákat, továbbá a saját és gyermeke élelmezését. Májusban figyelemmel követtük, hogyan is zsonglőrködik azzal a kevés pénzzel, amelyből még számtalan egyedülálló anyának kell megélnie ma Magyarországon.

Bevételei:

- 100 000 forint - fizetés
- 13 700 forint - családi pótlék egy gyerekre, egyedülállóként
- 15 000 forint - gyerektartási díj

Összesen: 128 700 forint.

Kiadásai:

- 35 000 forint - a hitel egyhavi törlesztőrészlete
- 10 000 forint - a kölcsön miatt a házra kötelezően fizetendő biztosítás
- 20 000 forint - gázszámla
- 4500 forint - vízdíj
- 4000 forint - villanyszámla
- 3000 forint - telefonszámla
- 2700 forint - bölcsődei étkezés díja
- 20 000 forint - APEH-tartozás (még három hónapig)

Összesen: 95 250 forint.

Thinkstock
Thinkstock



A maradék összeg, amelyből az étkezést, a ruházkodást és tulajdonképpen az egész életet meg kell oldania, május hónapban: 33 550 forint.
Két emberre, napi szintre lebontva ez azt jelenti, hogy fejenként 550 forintból kell a szükséges élelmet megvásárolni. És ha baj van - ennél az összegnél már baj lehet egy egyszerű nátha is -, akkor a gyógyszert, vagy bármilyen más, előre nem látható kiadást is ebből az összegből kell fedeznie.

- A valamivel több mint 30 000 forintot nem költhetem "csak" élelmiszerre, mert ebből az összegből kell kigazdálkodnom a szükséges ruhákat, az esetleges közlekedést, és minden, Milánnal kapcsolatos egyéb kiadást. Május hónapban például két olyan helyzet is adódott, ami miatt még szűkebbre kellett húzni a nadrágszíjat. Kinőtte a cipőjét, és bármennyire is fájlaltam a dolgot, vennem kellett egy újat neki, valamint fényképész jött a bölcsibe. Nekem nincs fényképezőgépem, és a telefonom se tud fotózni... És amúgy is, valahogy olyan kínos lenne a bölcsődében azt mondani, hogy bocs, de nekem erre nem telik. Nem mintha nem tudnák, vagy nem látnák harminc másik családon is, hogy napról napra élnek...
Egy éve dolgozom, de tulajdonképpen én magam csodálkozom, hogy talpon maradunk a fizetésemből. Valahogy olyan valószínűtlen az egész, hogy ennyire kevés pénzből úgy tartom el a kicsit, hogy nem halmozok fel - nagy - adósságokat. Egy idő óta arra törekszem, hogy a nincsnél is kevesebből rakjak félre váratlan dolgokra. Tudom, hogy még három hónapig az APEH-tartozás miatt csak 33 700 forintom lesz, ami elkölthető, így ebből eleve 10 000 forintot félreteszek, és a maradék 27 700 forintból gazdálkodom. Az a konyhapénz, és persze a mosóport, a fogkrémet is ebből veszem. Hogy mire elég? Két embernek? Egy kisgyereknek, akinek vitaminokra, normális étkezésre lenne szüksége? Semmire. Mindenre.

Thinkstock
Thinkstock



Kétheti menü az áruházak akciói alapján

Szilvi kétheti menü szerint főz otthon, mert így jobban, ésszerűbben tudja beosztani a pénzt. A menü alapján vásárol hét elején, illetve figyeli az akciókat a nagy élelmiszer-áruházban - egy ilyen elérhető csak számára, gyalog az is három kilométerre van. Buszra nem futja, így marad a szaladás és a cipekedés, általában Milánnal együtt. Igyekszik olyan dolgokat főzni, amilyeneket a kicsi szeret, így biztosan nem megy kárba az étel. A tejtermékekre és az azokból készült ételekre helyezi a hangsúlyt. Húsfélékkel pedig néha kisegítik a szülei, akik otthon, munka mellett állatokat tartanak - csirkét, malacot. Mivel azonban Szilvinek három testvére van, akiket szintén segíteni kell, a szülők által fenntartott éléskamrából éppen csak csurran-cseppen. De azért néha kerül tojás, hús, kis zöldség és befőtt is az asztalra. Meg bodzaszörp, azért rajong a kicsi. Egy barát mézzel, a nagybátyja, aki szenvedélyes horgász, hallal támogatja őket. Hétköznap Milán a bölcsiben ebédel, de otthon reggelizik és vacsorázik. Szilvi naponta-kétnaponta főz, és takarosan dobozolva viszi magával a munkahelyére az ebédet, vacsorát.

Szilvi kétheti menüje

Reggeli

Ebéd

Vacsora

Hétfő

Lekváros zsemle, Milánnak
kakaó, Szilvinek üres tea.

Burgonyafőzelék, főtt tojás.

Az ebéd maradéka.

Kedd

Pirítós margarinnal, mézzel,
kakaó Milánnak, tea Szilvinek.

Tojásleves, tejfölös tészta.

Milánnak tejbegríz,
Szilvinek maradék ebédről.

Szerda

Kenyér, margarin, felvágott, egy paradicsom
Milánnak, Szilvinek az nem jut.
Karamellás tej mindkettőjüknek.

Natúrszelet, rizs, savanyúság.

Mindkettőjüknek az ebéd
maradéka, cseresznye a nagyszülők kertjéből.

Csütörtök

Bundáskenyér, tea mindkettőjüknek.

Borsóleves, sajtos-tejfölös tészta.

Mindkettőjüknek az ebéd
maradéka, Milánnak alma.

Péntek

Pirítós, kakaó Milánnak, tea Szilvinek.

Bableves, pogácsa.

Az ebéd maradéka Szilvinek,
Milánnak kakaó, vajas zsemle
paradicsommal, medvesajt.

Szombat

Rántotta, kenyér, uborka,
tea mindkettőjüknek.

Otthon sütött pizza felvágottal,
paradicsomkonzervvel, kevés sajttal.

Vacsorára maradék pizza, tea.

Vasárnap

Felvágott, kenyér, vaj, újhagyma Szilvinek,
egy szem paprika Milánnak.
Kakaó és egy bögre tejeskávé Szilvinek.

Raguleves szárnyasból, tepsiben sült
krumpli, fűszeres csirkeszárnyak, savanyúság.
Piskóta, lekvárral, vagy vajas kakaós krémmel.

Az ebéd maradéka.

Hétfő

Pirítós, vaj, méz, kakaó Milánnak, tea Szilvinek.

Zöldbabfőzelék, tükörtojás.

Az ebéd maradéka
mindkettőjüknek.

Kedd

Vajas kenyér, uborkával, kakaó
Milánnak, tea Szilvinek.

Gulyásleves zsemlével.

Az ebéd maradéka.

Szerda

Főtt tojás, kenyér, vaj, paradicsom.

Pörkölt galuskával,
káposztasaláta.

Az ebéd maradéka.

Csütörtök

Vajas kenyér, sajt, uborka, kakaó
Milánnak, Szilvinek tea.

A tegnapi maradék
pörkölt, rizzsel.

Az ebéd maradéka.

Péntek

Pirítós, vaj, kakaó Milánnak, Szilvinek tea.

Lencsefőzelék
füstölt tarjával, kenyér.

Szilvinek az ebéd maradéka,
Milánnak tejberizs.

Szombat

Tükörtojás, zsemle, kakaó, tea.

Paradicsomos káposzta, virsli.

Az ebéd maradéka
Szilvinek, virsli Milánnak.

Vasárnap

Kakaóscsiga, kakaó Milánnak,
Szilvinek tejeskávé, felvágott, zsemle, tea.

Húsleves, petrezselymes
burgonya, fasírozott, palacsinta.

Az ebéd maradéka.




Pékáruk - délután, féláron


Thinkstock
Thinkstock


- Lázad a lelkem, mert tudom, hogy segítség nélkül egyszerűen nem boldogulnék. Hiába osztok, szorzok, és figyelem lázasan az akciókat, egyre kevesebb, egyre rosszabb minőség kerül az asztalra. És persze félek, hogy Milán lesz az, aki megsínyli ezt a dolgot, mert rajta nem lenne szabad spórolni. Én szinte már mindenről lemondtam, ami valaha gasztronómiai öröm volt számomra. Nem kávézok és a kakaót, tejet is Milánnak tartogatom. A kávé drága mulatság, de néha érzem, hogy friss gyümölcslére, több gyümölcsre, zöldségre viszont szükségünk lenne. És az is bánt, hogy minden élelmiszerből az alacsony kategóriásat tudom csak megvenni: olcsó csirkét, mócsingosabb sertést. És a sajtok is... Néha csak azt mondom a kicsinek, hogy amit eszik, az sajt. De én magam is tudom, hogy a növényi alapanyagból készült "tömböknek" semmi köze a valódi sajthoz.

Két államvizsgával a megélhetésért aggódva

Szilvi évek óta nem vett magának ruhát, a lánykori gönceit viseli. Két sikeres államvizsgán van túl, de a nyelvvizsgára évek óta nem tud felkészülni, nincs pénze órákra. Az utóbbi fél évben allergiás tünetei vannak, és asztmát is megállapítottak nála. Utóbbi drága betegség, azt mondja, erre neki nem telik, hát nem is veszi meg a gyógyszert. Egyébként is meggyőződése, hogy a betegsége lelki eredetű.
- Mitől alakulna ki asztma egy jó levegőjű lakásban, ha nem az állandó szorongástól?

Mert Szilvi szorong, hogy mi lesz holnap, és azután. Hogy lesz-e pénz cipőre a gyereknek, és néha, hetente egyszer túrórudira. És hogy ne legyen beteg a kicsi, mert hogyan gazdálkodja ki a lázcsillapító árát? És szorong, mert ilyen feltételek mellett a párkeresés is szinte lehetetlen. Nincs ideje ezzel foglalkozni, és különben is, a társkeresés pénzbe kerül. Az interneten is, arról nem beszélve, hogy a randevúkon csinosan kellene megjelennie - sminkben, szép ruhában, szép cipőben.

Az utolsó találkozásnál, május 29-én, már csak ezer forintja volt. Még két nap volt hátra a hónapból. Kenyérre, tejre talán elég. Egy cukrászdában találkoztunk. Az üvegek mögött ínycsiklandó finomságok, de Szilvi nem kért süteményt. És az általa megrendelt szódavizet maga fizette ki.

Két anya, két apa és a gyerekek - Egyre terjed az új családformahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110520-ket-anya-ket-apa-es-a-gyerekek-egyre-terjed.htmlTe miért nem vállalsz gyereket? - Megnéztük, mire hivatkoznak a magyar nőkhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110513-te-miert-nem-vallalsz-gyereket-megneztuk-mire-hovatkoznak-a.htmlHajléktalanok gyermekeit fogadják az óvodában - Van, aki éjszakára is maradnahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110413-hajlektalanok-gyermekeit-fogadjak-az-ovodakban-van-aki-ejszakara-is.htmlSztárok segítettek a nehéz sorsú édesanyáknakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110319-sztarok-segitettek-a-nehez-sorsu-edesanyaknak.htmlAlig 1 fontért árulják a gyerekeiket a szüleik!http://www.life.hu/anyaskodj/20110222-76-pennyert-veszik-a-gyerekeket-haitin-unicefhelyzetjelentes.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.