készségfejlesztés kreativitás játék szabadidő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy új, rendkívül addiktív szórakozás dívik a fiatalok között egy ideje. A játék azonban kortalan szórakozást nyújt - a játékos lelkületű felnőttek is könnyen megkedvelhetik a búgócsigára emlékeztető trükkös pörgettyűt.

A maroknyi játékszer az idősebbeknek egyértelműen a gyermekkoruk kedvencét, a búgócsigát juttathatja eszükbe, mely színes forgással képes volt elvarázsolni a csodára vágyó apróságokat. Ugyanakkor van, aki inkább a jojóhoz hasonlítja a peonzát, ami szintén nem rossz elgondolás, hiszen egyaránt trükközésekre alkalmas dologról van szó.

Az új, készség- és ügyességfejlesztő őrület valójában a két játék kombinációjának is tekinthető, ráadásul számos trükköt lehet elsajátítani kellő gyakorlás után. Igaz, csak nemrég került hazánkba, de napjainkban tartottak már Sulizáró Peonza napot is egy bevásárlóközpont parkolójában, sőt már versenyeket is rendeznek a legtehetségesebb pörgetők számára.

Latin-amerikai vagy japán?

A peonza eredetével kapcsolatban bizonytalanok az információk. Egyes források szerint egy latin-amerikai, pontosabban mexikói játékról van szó, míg mások a japánoknak tulajdonítják a peonza feltalálását, mely innen került át Mexikóba is. Talán ez utóbbi elméletet támasztja alá az is, hogy Japánban minden városnak saját, egyedi dizájnú komája van - ott a koma nevet viseli a játék.

A kis kütyü anyagát tekintve sokféle anyagból készülhet, a lényeg itt ugyanis a tartósságon és az erősségen van. Így találhatunk fából, fémből vagy akár erős műanyagból készült peonzákat is - itthon többnyire utóbbival lehet találkozni. Maga az eszköz három részből tevődik össze, a testből, melynek alján van egy fém hegy, amin pörög, valamint járulékos tartozéka az a speciális zsinór is, amivel az egészet működésbe lehet hozni.

Cobra, Orion és Mini

A peonzának számos fajtája ismert, melyek közül jó néhány már hazánkban is beszerezhető. Így választhatsz a gyerkőcnek egy Cobrát, ami nehezebb a többitől, így jobban pörög, vagy egy Oriont, ami a legegyszerűbb típus, így kezdőknek tökéletes. Ha pedig már magas szinten forgatja a kicsi a peonzát, egy törékenyebb, kényesebb darabbal is lehet gazdagítani a gyűjteményt, mint például a Mini névre keresztelt típus.

Maga a játék végtelenül egyszerű: a madzagot a peonza alsó részére kell feltekerni, a mutató és a hüvelykujj közé kell fogni a végét, majd egy laza mozdulattal eldobni, miközben a madzag a kézben marad.

Libikóka, hétalvó és rakéta

Ha már az alapokat jól elsajátította valaki, akkor akár az interneten is számos videót lehet találni különféle trükkökről és technikákról, melyeket több-kevesebb gyakorlással el lehet sajátítani. Ezek többsége amellett, hogy nehezebb az alapműveletnél, igen látványos is. A hétalvó az alaptechnikát jelenti, amelynek során egyszerűen eldobod, majd ennek köszönhetően pörög a játék. A rakéta fantázianévvel illetett trükk során, miután eldobták a peonzát, a zsinórt az alja köré kell tekerni, ennek segítségével a levegőbe dobni.

A neheze viszont ezután jön, hiszen a lényeg, hogy a feldobott játékot meg kell próbálni úgy elkapni, hogy az a tenyéren pörögjön tovább. A diszkógömb trükk ennél egyszerűbb, és nem kevésbé látványos, hiszen a lényege, hogy a zsinór végén található karikát a pörgő peonza alá kell tenni, majd annak segítségével a levegőbe emelni. A látvány a diszkógömbre emlékezteti az embert. Ehhez a legjobb, ha a fényes felületű Cobra vagy Diamond peonzát használják.

Nézd meg, hogyan játsszanak a profik a peonzával!


Gyerekkel a fesztiválokon - Pro és kontrahttp://www.life.hu/anyaskodj/20110622-gyerekkel-a-fesztivalokon-pro-es-kontra.htmlKapkodnak érte! Mesekönyvet írt a hercegnő - Már kaphatóhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110609-kapkodnak-erte-mesekonyvet-irt-a-hercegno-mar-kaphato.html4 fantasztikus játszóház Budapesten, ahol mindent szabadhttp://www.life.hu/anyaskodj/20110524-4-fantasztikus-jatszohaz-budapesten-ahol-mindent-szabad.htmlÚjgenerációs mesekönyvek: jobbak, mint a régiek?http://www.life.hu/anyaskodj/20110519-ujgeneracios-mesekonyvek-jobbak-mint-a-regiek.htmlNem tudsz mit kezdeni a gyerekkel nyáron? - Íme a legjobb táborötletek 2011-ben!http://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20110512-nem-tudsz-mit-kezdeni-a-gyerekkel-nyaron-ime-a.htmlMegzavarják a gyerekek fejlődését a technikai vívmányokhttp://www.life.hu/anyaskodj/ovisoklettetek/20110426-megzavarjak-a-gyerekek-fejlodeset-a-technikai-vivmanyok.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.