Így lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerek

vasaló praktikák fogkrém tisztítás ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bosszantó, ragacsos vagy égett foltok, karcolások díszítik a vasalód talpát, amely miatt a készülék vasaláskor a ruhán is foltot hagy? Házi praktikák segítségével könnyedén megszabadulhatsz tőlük!

Thinkstock
Thinkstock

Sokféle trükk létezik, melyek segítségével eltüntetheted a szennyeződéseket a talpról. Mielőtt azonban bármelyiket is bevetnéd, vizsgáld meg, hogy milyen anyagból készült a vasalód talpa, mert míg az egyik praktika jó az alumíniumból készült, könnyen karcolódó talpnál, addig azzal a teflonos talpnak sokat árthatsz. A nemesacél talp a legtartósabb, bár az is megsérülhet például fémből készült gombbal vagy cipzárral érintkezve használat közben.

Ecet a barna foltok ellen

A konyhában számos házi szert találni, ami segíthet. Ha túl meleg vasalót használsz, főleg a műszálas ruhák esetében, könnyen ráéghet az anyag a talpra, amitől nemcsak a ruha megy tönkre, de a vasalón rajtahagyott szennyeződés minden újabb használatkor barna foltokkal tarkítja a tiszta ruhákat. Érdemes minél előbb megszabadulni az égésnyomtól - például a sokoldalú ecettel.

Viszonylag kicsi, friss égésnyomot ecetbe áztatott pamutronggyal könnyen lesúrolhatsz, makacsabb, régi égésnyomok esetén viszont hosszabb ideig kell ecetben tartanod a vasalót: egy lapos tálba vagy tálcába önts tömény ecetet, rakj bele egy összehajtott textilpelenkát vagy konyharuhát, hogy az ecet átjárja az anyagot. A konnektorból kihúzott, langyos vasalót talppal lefelé tedd az ecetes anyagra és hagyd ott néhány órán át, vagy, ha szükséges, egész éjszakára. Áztatás után már könnyebben lesúrolhatod majd a szennyeződéseket.

Thinkstock
Thinkstock

Alufólia és só a ragacsos szennyeződések ellen

A sokféle rávasalható matrica jól díszíti a ruhát, de a vasaló talpára odaragadva már nem mutat olyan jól. Jó erős alufólián húzd át párszor a vasalót, így megszabadulhatsz a foltoktól. Ha teflontalpú vasalód van, sóval inkább ne próbálkozz, nehogy megsértse a bevonatot. Egyéb anyagú talpaknál a ragacsos foltokat viszont könnyen eltávolíthatod, ha a langyos vasalótalpat nedves, finomra őrölt són néhányszor erősen áthúzod, vagy nedves szivacsra szórt sóval súrolod a talpat.

Makacs foltok esetében hatékonyabb szerre lesz szükség, például ecet és só keverékére: 1:1 arányban keverd össze a kettőt, kend a vasaló talpára, és egy szivaccsal súrold át. Ha lejöttek a foltok, nedves szivaccsal töröld le a keveréket.

Karcolás nélküli tisztítás fogkrémmel

Ha nagyon ragad a vasaló talpa, érdemes a fürdőszobában is körülnézni. A hagyományos, fehér fogkrém tökéletes a vasaló talpának tisztításához, mert nem karcolja össze azt.

Thinkstock
Thinkstock

A ragacsos szennyeződések, de a kisebb égésnyomok, frissen szerzett foltok ellen is kiváló szer. A művelethez a konnektorból kihúzott vasalót hagyd langyosra hűlni, ezután kenj a szennyeződésre egy kevés fogkrémet, majd egy durvább anyaggal vagy szivaccsal dörzsöld le a foltot. A végén öblítsd le a pasztát, töröld szárazra a talpat, és kész is vagy.

Olaj a foltok, szennyeződések ellen

A kihűlt vasalótalpat olajjal is megtisztíthatod. Egyszerű napraforgó- vagy olívaolajat kenj vékonyan a talpra, majd szórj rá kevés homokot vagy sót, és súrold át a felületet. Ezután töröld le a keveréket, és pár percig használd a vasalót egy régi, használaton kívüli lepedőn vagy más anyagon, hogy az olaj maradéka is lejöjjön.

Űzd el a szagokat és a vízkövet egyetlen öblítéssel! - Hatékony WC-tisztítók körképehttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110617-uzd-el-a-szagokat-es-a-vizkovet-egyetlen-oblitessel-.htmlHova tűnnek a fél pár zoknik? - A fekete lyukak is közrejátszhatnakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110615-hova-tunnek-a-fel-par-zoknik-a-fekete-lyukak.htmlÍgy lesznek dúsan zöldellők és egészségesek a növények! - Filléres házi praktikákkalhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110609-igy-lesznek-dusan-zoldellok-es-egeszsegesek-a-novenyek-filleres.htmlMakacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.html15 perc, ami megváltoztatja az életed! - 30 napos életmódprogram időhiányban szenvedőknekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110527-15-perc-ami-megvaltoztatja-az-eleted-flylady-a-30.htmlAz 5 legfinomabb illat a lakásba - Költöztesd be a tavaszt!http://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110523-az-5-legfinomabb-tavaszi-lakasillatosito.htmlÍgy űzd el végleg a penészt a lakásból! - 200 forintból, természetesenhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110512-igy-uzd-el-vegleg-a-peneszt-a-lakasbol-200.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.