élelmiszer adalékanyagok színezék allergia tartósítószer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén vagy a felsőtesten bőrpír vagy csalánkiütés formájában. Jóval ritkább, de annál súlyosabb, életveszélyes allergiás reakció az anafilaxiás sokk.

A modern élelmiszeripar egyik sajátossága a különböző adalékanyagok egyre növekvő mértékben történő alkalmazása. Az ételadalékok használatának célja lehet tartósítás, ízfokozás, színezés vagy állagjavítás. Bizonyos összetevők azonban allergiás tünetek okozói is lehetnek.

Rejtett allergének

A szaknyelven additív allergiának nevezett betegséget a termékekben jelenlévő tartósítószerek és különböző adalékanyagok, antioxidánsok, esetleg mesterséges színezékek és ízfokozók okozzák. Előfordulhat, hogy két összetevő külön-külön ártalmatlan, együtt azonban allergiás reakciót okoz. Az additív allergia jellemzően aluldiagnosztizált betegség, a diagnózis pedig annál is inkább nehéz, mert az allergén "rejtve" van az élelmiszerekben - mondta el dr. Balogh Katalin, a Budai Allergiaközpont allergológus főorvosa.

Thinkstock
Thinkstock


Az ételadalékok okozta allergiás tünetek jelentkezhetnek a száj környékén vagy a felsőtesten bőrpír vagy csalánkiütés formájában. Jóval ritkább, de annál súlyosabb, életveszélyes allergiás reakció az anafilaxiás sokk, melynek során a betegen testszerte jelentkezhet csalánkiütés, a gégeduzzanat következtében légzése nehezítetté válik, szívverése felgyorsul, a vérnyomáscsökkenés következtében ájulás, eszméletvesztés következhet be.

A leggyakoribb allergének - mind tartósítószer

Az ételadalékok közül a legtöbb problémát jellemzően a tartósítószerek okozzák: a nátrium-benzoát, a nátrium-glutamát, a szorbinsav és a szalicilek, de az ízfokozók is kiváltanak sokszor súlyos, anafilaxiáig is elmenő allergiás reakciót.
Az élelmiszeriparban az úgynevezett E-számozási rendszer hivatott arra, hogy nyelvi megkötöttség nélkül jelölje az adott termékben található adalékanyagokat. Ezeket a gyártónak kötelessége feltüntetni a terméken.

Az E211-es számmal jelölt nátrium-benzoát nyomokban számos élelmiszerben - tejtermékekben, gyümölcsökben, mézben - természetes alkotóelemként is jelen van, tartósítószerként adagolva azonban fogyasztását követően mellékhatások jelentkezhetnek. Fennáll a gyanú, hogy lebomlásakor megterheli a májat, ezen kívül az arra érzékenyeknél - különösen az aszpirinre allergiásoknál - allergiát, asztmát és csalánkiütést okozhat.

Thinkstock
Thinkstock


Az E621-es számmal ellátott nátrium-glutamátot általában húskészítményekhez ízfokozóként adagolják. Fogyasztása az arra érzékenyeknél nyaki fájdalmat és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat. A kínai étterem szindrómaként is definiált bőrpírral és hányingerrel kísért tünetegyüttes feltehetően a nátrium-glutamát és a többi összetevő kölcsönhatásának következménye.

A szorbinsav a természetben is megtalálható szerves vegyület, melyet élelmiszerekben tartósítószerként használnak. Gátolja az élesztők, a penészgombák és néhány baktérium növekedését. Fogyasztása érzékeny embereknél irritálhatja a nyálkahártyát és a bőrt.

A lekvárok, dzsemek és szörpök eltevésére használt szalicileket több, láz- és fájdalomcsillapításra alkalmazható gyógyszer összetevői közt is megtalálhatjuk. Érzékeny egyéneknél fogyasztásuk csalánkiütést, nyelvzsibbadást, nehézlégzést okozhat. Szakszerű segítség hiányában a beteg állapota rövid időn belül életveszélyessé válhat.

Thinkstock
Thinkstock


Tapaszos vizsgálattal kimutatható

Az élelmiszer-adalék allergia vizsgálat indokolt lehet, ha bizonyos ételek fogyasztását követően, akár alkalomszerűen is, de tapasztaltad már a felsorolt tüneteket. A panaszokat okozó összetevő epicutanteszttel kimutatható. A vizsgálat során készen kapható speciális kamrás tapaszokra viszik fel az allergéneket, majd a tapaszt a hát bőrére rögzítik. 20 és 40 perc elteltével a szakorvos leolvassa az eredményt. Az allergének helyén jelentkező bőrpír, vörösség alapján megállapítható az allergia. Az additív allergiára sajnos gyógymód nincs, egyetlen kezelési módja, ha a továbbiakban kerülöd az adott összetevőt tartalmazó készítményeket.

Forradalmi újdonság! Nők millióinak jelenthet megváltást az új édességhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110727-forradalmi-ujdonsag-nok-millioinak-jelenthet-megvaltast-az-uj-edesseg.htmlKörömerősítő, hajnövesztő, zsírbontó csodaszer - Íme, az örök élet itala!http://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110705-koromerosito-hajnoveszto-zsirbonto-csodaszer-ime-az-orok-elet-itala.htmlMéregtelenít, fogyaszt, szépít és ingyen van - A víz jótékony hatásaihttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110701-meregtelenit-fogyaszt-szepit-es-ingyen-van-a-viz-jotekony.htmlÍgy értelmezd az E-számokat! - Nem minden veszélyeshttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110609-igy-ertelmezd-az-eszamokat-nem-minden-veszelyes.htmlTényleg veszélyes? Íme az igazság a közkedvelt édesítőrőlhttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20110527-tenyleg-veszelyes-ime-az-igazsag-a-kozkedvelt-edesitorol.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.