Karcmentes, ragyogó tűzhely égésnyomok nélkül - Súrolnod sem kell!

tűzhely praktikák házimunka konyha tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tűzhely központi szerepet játszik a konyhában, nem mindegy hát, hogyan néz ki: ragyogó és tiszta, vagy karcolásokkal, foltokkal tarkított, melyeket csak nehezen lehet eltávolítani. Ha az aznapi, sőt, még a múlt heti étlapot is leolvashatja bárki a tűzhelyedről, próbálj ki néhány jól bevált házi praktikát, amelyekkel pillanatok alatt eltávolíthatod a makacs foltokat.

Elég olajban sütni valami finomat, máris zsíros ételnyomok éktelenkednek a tűzhelyen és környékén, azokról a pacákról nem is beszélve, melyeket a kifutott ételek okoznak. Ezek eltávolításához nem szükséges drága, vegyszeres tisztítószereket venned, mert azokkal nemcsak a bőrödet teheted tönkre - főleg a hideg zsíroldóval -, hanem belélegzésük is ártalmas lehet. Helyette próbáld ki a házi szereket!

Thinkstock
Thinkstock

Ecettel a zsíros, makacs foltok ellen

A foltos, zsíros tűzhelyre kezdetnek önts 20 százalékos ecetet, és hagyd állni negyed órát, majd töröld le a foltokat. A pecsétek nagy része ezzel már eltűnik. Ha nagyon makacskodnának, és nem túl érzékeny a karcolásokra a tűzhelyed, az ecetet sóval is összekeverheted. Sűrű masszát kell kapnod, melyet kenj a foltokra, és hagyd hatni fél órán keresztül. Ezután egy durvább felületű szivaccsal töröld le a masszát, vele együtt pedig a szennyeződést. Mosd át a felületet, és már ragyogni is fog.

Szódabikarbóna súrolás helyett

Az ecet mellett kiváló tisztítószer a szódabikarbóna is, ráadásul nem csak por állagban használhatod. Egy csomagnyi szódabikarbónát keverj el annyi vízzel, hogy sűrű masszát kapj, majd használd egyszerű súrolószerként. A felületet garantáltan nem karcolja össze, és szagtalanít is. Kend fel a felületre, hagyd kicsit, hogy feláztassa a szennyeződést, majd egy szivacs segítségével könnyed, körkörös mozdulatokkal töröld át a tűzhelyet. Ha porként használod, csak szórd a kifutott ételfoltra - ha lehet, még azon melegében -, hagyd rajta 10-15 percig, majd töröld át a tűzhelyet. Általános tűzhely- és pulttisztítószerként is használhatod, ha vízzel és némi citromlével kevered.

Thinkstock
Thinkstock

Kávézacc, almaecet és szalmiákszesz a zsíros foltokra

Ha zsíros plecsnikkel van tele a tűzhely, és ecet nincs otthon, bevetheted a kávézaccot is: szórd a foltokra, hagyd állni, amíg magába szívja a zsírt, majd dörzsöld le - a ragacsnak nyoma sem lesz. Az almaecet is segíthet: csak keverd össze annyi kanál cukorral és sütőporral, amíg sűrű tisztítószert kapsz, amivel bekenheted a foltokat. Legalább negyed óráig hagyd állni, majd töröld le, és öblítsd át a tűzhelyet. Ha kerámialapos típussal van dolgod, nem ajánlatos a kávézacc, és az ecettel is óvatosan bánj. Helyettük inkább némi szalmiákszesszel átitatott puha ronggyal töröld át a szennyeződéseket, a szesz oldja a zsírt, és biztosan nem karcol.

Óvatosan a kerámialapossal!

A kerámialapos tűzhely praktikus és modern berendezés, de megvan az a hátránya, hogy nagyon könnyen karcolódik, és a legtöbb tisztítási módszer kárt tesz benne. Alapszabály, hogy az odaégett szennyeződések vakargatása csak speciális eszközzel történhet, és a különböző tisztítószerekkel is vigyázz. A szalmiákszesz mellett a citrom is segítségedre lehet a tisztán tartásában: a még langyos főzőlapot csak dörzsöld be egy fél citrommal a megfelelő részeken, és hagyd állni legalább negyed óráig. Utána vizes, puha ronggyal vagy szivaccsal töröld át, és egy szárazzal fényesítsd a felületet.

Thinkstock
Thinkstock

Megelőzni még könnyebb a makacs foltokat!

A legegyszerűbb megoldás a makacs foltok ellen még mindig a megelőzés. Akár kerámialapos, akár hagyományos tűzhelyed van, a következő alapszabályok betartása mellett kevesebb gondod lesz az eltávolíthatatlannak tűnő szennyeződésekkel.

Ha főzés közben észreveszed, hogy kifutott étel vagy zsír okozta folt éktelenkedik a tűzhelyen, még langyos állapotban töröld le, ne hagyd rászáradni a felületre, mert akkor már sokkal nehezebb dolgod lesz az eltávolításnál. Főzés közben, ha ügyes vagy, a kisebb foltokat a nedves mosogatószivaccsal le is szedheted, de nagyon vigyázz, nehogy megégesd magad.
Ha nincs időd főzés után letakarítani a foltokat, és úgy marad a tűzhely, ne kezdj főzésbe, amíg le nem tisztítottad. Ami ugyanis még addig nem égett rá kellően a felületre, az biztosan egy életre odakozmál, ha újra felmelegíted.

Főzés vagy tejforralás közben figyelj oda, hogy ne fusson ki az edényből az étel vagy az ital. Ha olajjal sütsz valamit, használj speciális fröcsögésgátló fedőt a serpenyőkön. Ezzel egyébként nemcsak a tűzhelyet, hanem magadat is megvédheted az égési sebektől. Az olajjal teli serpenyőket egyébként - apró, de hasznos trükk - használaton kívül ne hagyd kifelé lógó nyéllel pihenni, mert szinte biztos hogy meglököd, amitől újabb foltokra számíthatsz.

A 4 legjobb mosogatószer szerintünk - Kíméletlenek a zsírral, kíméletesek a bőrrelhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110708-az-5-legjobb-mosogatoszer-szerintunk-kimeletlenek-a-zsirral-kimeletesek.htmlItt lakozik a legtöbb kórokozó a lakásban! - Eláruljuk, hogyan szabadulj meg tőlükhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110627-itt-lakozik-a-legtobb-korokozo-a-lakasban-elaruljuk-hogyan.htmlÍgy lesz újra tükörsima és karcmentes a vasaló talpa! - A legjobb házi szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110624-igy-lesz-ujra-tukorsima-es-karcmentes-a-vasalo-talpa-.htmlMakacs dugulás, kellemetlen szagok és kártevők ellen - A leghatékonyabb, filléres szerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110530-makacs-dugulas-kellemetlen-szagok-es-kartevok-ellen-a-leghatekonyabb.html15 perc, ami megváltoztatja az életed! - 30 napos életmódprogram időhiányban szenvedőknekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110527-15-perc-ami-megvaltoztatja-az-eleted-flylady-a-30.htmlZsír-, kávé- és borfoltok ellen - Filléres foltgyilkos csodaszerekhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110506-zsir-kave-es-borfoltok-ellen-filleres-foltgyilkos-csodaszerek.htmlÍgy szüntesd meg örökre a hűtő szagát! - Filléres csodaszerekkel a konyhábólhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20110405-igy-szuntesd-meg-orokre-a-huto-szagat-csodaszerekkel-a.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.