Kényes téma: szexuális felvilágosítás gyerekkorban

nevelés szexuális felvilágosítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Talán az egyik legnehezebb és legkínosabb feladatok közé tartozik a csemetéd beavatása az intimitás világába. Ha te is nehezen boldogulsz, segítünk.

A gyermekkor ártatlan naivitása napjainkban már talán túlságosan hamar elvész, hiszen az internetnek vagy a televíziós műsoroknak köszönhetően bármikor találkozhat egy olyan jelenettel vagy fényképpel a gyerek, ami felkelti az érdeklődését - bár már a kisebbek is olykor lázas érdeklődést mutatnak az iránt, hogy vajon hogyan kerül a világra a mama hasából a kisbaba. A szülők egyik legnagyobb feladata az, hogy nemcsak a mindennapi életben, de az érzelmek és az intimitás területén is egészséges hozzáállású fiatallá neveljék az apróságot. A kérdéses időszak 3-4 és 14-15 éves kor között bármikor komoly napirendi kérdéssé válhat.

Thinkstock
Thinkstock



Csak a korának megfelelően!

A legjobb megoldás az, ha szülőként a gyermeked korának megfelelően állsz a kérdéshez. Lehet ugyanis, hogy már 4-5 évesen felteszi az első kellemetlennek tűnő kérdéseket, ekkor azonban teljesen felesleges a teljes valósággal sokkolnod őt, sőt ez a fejlődése szempontjából sem lenne a legjobb megoldás. Helyette célszerű a saját szintjének megfelelő választ adni. Nem baj, ha homályos, nem baj, ha mókás nevekkel illeted az egyes dolgokat, a legfontosabb, hogy ne sokkold őt még, ha nem megfelelően érett rá. Annak sincs sok értelme, hogy a biztonság kedvéért előre felvilágosítod. Ezzel ugyanis vagy azt éred el, hogy feleslegesen tájékoztatod olyan dolgokról, amelyekről nem kellene még, mert nem fogékony rá, vagy pedig a maga szintjén feldolgozva túl nagy - negatív - hatás éri az információk révén, ami a későbbi fejlődésére nézve lehet előnytelen. Ezért hagyd, hogy ő irányítson.

A szakemberek szerint 10 éves kor az a határ, ami alatt semmiképpen nem szabad megtörténnie a tényleges felvilágosításnak, és a kérdéseire adott válaszoknál is a korát kell szem előtt tartanod. Persze, ha még tinédzser korban sem fordul hozzád a kérdéseivel, kézbe kell venned az irányítást, és átbeszélned vele a dolgokat, hiszen egy ilyen korú gyermek már bármikor könnyen találkozhat felnőtteknek szóló tartalommal.

A külső hatásoktól nem védheted

Lehet ugyanis, hogy te gondosan felügyelted az internetezését, és a - csak az éjjeli órákban - felnőtteknek szóló tartalmat sugárzó csatornákat lezártad előle, az iskolában egy-két leleményesebb gyerkőctől, akiknek a szülei talán lazábban kezelik a kérdést, már olyan információkat hallott, melyek nem optimálisak a fejlődése szempontjából. A rohamosan fejlődő mobiltechnológiának köszönhetően már a telefonjukról is küldözgethetnek felnőtt tartalmú videókat vagy képeket, melyek olyan gyorsan terjedhetnek, hogy hamar lekövethetetlenné válik a láncolat.

Thinkstock
Thinkstock



A szülő felelőssége is a gyermek egészséges szexualitása

Nagy jelentősége van annak a gyermek fejlődése szempontjából, hogy szülőként hogyan álltok a szexualitás kérdéséhez. Ha ugyanis már a legártatlanabb kérdés is zavarba hoz, a konkrét megnevezésekbe pedig belepirultok, a kicsi felnőve is hasonlóan állhat a szexhez: frusztrálttá válhat, vagy olyan dolognak tarthatja majd, ami titkolni való, és tabunak számít - akár párkapcsolatban is, így nehezen fog tudni kellően megnyílni. Ilyen esetben, ha inkább másra bíznátok a felvilágosítást, érdemesebb az ilyen témájú könyvek - rosszabb esetben filmek - helyett szakemberhez fordulni. A könyvekben ugyanis nem esik szó megfelelően az érzelmekről, az igazi pluszról, ami egészséges hozzáállást alakíthatna ki benne.

Az sem jó azonban, ha túlságosan lazán és könnyedén kezelitek a kérdést. Ilyenkor ugyanis könnyen áteshet a ló túloldalára, és mindennapos témaként kezelheti az aktust, amikor már elvész az igazi jelentősége - szinte természetes, magától értetődő, egyszerű dologként tekint rá, és nem biztos, hogy kialakul az ilyen jellegű kontakt jelentősége. Épp ezért sem szabad túl korán beavatni őt a lényegbe, hiszen azzal is könnyen hasonlót lehet elérni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.