Meg nem született gyermekek - Milyen nyomot hagynak az anyában?

pszichológus lelki háttér vetélés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A legnagyobb gondosság, óvatosság és figyelem ellenére is megtörténhet, hogy a terhesség megszakad. A fizikai hatások viszonylag gyorsan elmúlnak, a lélekben azonban örökre nyomot hagyhat a meg nem született gyerek.

Egy nő életében a legszebb időszaknak tekinthető az anyaságra való felkészülés kilenc hónapja, amikor nemcsak a kicsi készül fel a nagyvilágra, de a kismama is átalakul lélekben a megváltozott szerepre. Ebben az időszakban addig soha nem tapasztalt érzések jelennek meg, és már ekkor is különleges kapocs jön létre az anya és a bébi között - nem is véletlenül használják az áldott állapot kifejezést a terhességre. Olykor azonban megtörténik, hogy látszólag bármiféle kiváltó ok nélkül a kicsi nem születhet meg - a sors másként rendeli. Ekkor pedig elkerülhetetlen a szembesülés az elmúlás szinte feldolgozhatatlan problémájával, melynek különösen tragikus formája az, ha a várva várt gyermekről van szó.

Thinkstock
Thinkstock


Lelki és testi okok

Annak ellenére, hogy látszólag semmi kiváltó ok nincs a bébi elvesztése mögött, mint minden betegségnek, úgy ennek a sorsfordító eseménynek is lehetnek lelki okai is többek között. Gyakori előidéző a sok stressz, a munkamánia, amelyek a be nem fogadás tünetei. Ilyenkor ugyanis az anya valójában nem áll még készen a dologra, ezért is végez mindent úgy, mint korábban.

A testi kiváltók között egyaránt lehetnek anyai, apai okok is. Előbbiek közé a méh rendellenességei, cukorbetegség, megterhelő fizikai vagy lelki hatások tartozhatnak, míg az apa oldaláról problémát okozhatnak a hímivarsejtek elváltozásai is.

Mindig hiányozni fog

A baba elvesztése után a fizikai felépülés egy-két hét alatt ugyan végbemegy, a lélek sebeinek begyógyulásához azonban sokkal több időre és türelemre van szükség. A terhesség elveszítése leírhatatlanul fájdalmas érzés, hiszen a vágyak és az álmok hiúsulnak meg a meg nem született gyermekkel kapcsolatban. Ahogy a gyermek megszületése, úgy az elvesztése is örökre megváltoztat, és nemcsak amiatt, hogy akkor úgy érzi a nő, hogy sosem lehet már az az ember, aki a veszteség előtt volt. Idővel természetesen ez változik, ám ha nem is a mindennapokban, az a gyermek mindig hiányozni fog az életből.

Ugyanakkor az sem ritka, hogy hosszú ideig - sokszor alaptalanul természetesen - az anya saját magát hibáztatja a történtekért, amelynek ellenkezőjének elfogadásában leginkább csak a partner, egy közel álló személy segíthet. Talán épp ezért is elképzelhető, hogy a történtek olyan mély nyomot hagynak a nőben, hogy ha nem sikerül teljesen feldolgozni a tragédiát, elfogadni azt, hogy a gyermek nem akart megszületni, a következő terhességet a kelleténél nagyobb stresszel és aggódással éli meg a gyermekvárás örömteli pillanatai helyett.

Thinkstock
Thinkstock


Csak türelemmel a következővel

Az elvesztés miatti gyász első időszaka után sokan minél előbb szeretnének újra teherbe esni, ám az valójában csak elmélyíti a fájdalmakat, hiszen a gyorsan vállalt következő terhesség kóros gyászt indít el, és elindul a pótgyermek-szindróma, annak ellenére, hogy az új jövevény sosem lesz képes a meg nem született kicsit pótolni.

Mivel ilyenkor a kicsi elvesztésének lélektani feldolgozása akadályozottá válik, a szükséges gyászidő nem telik el, a két gyermek az anyában nem fog igazán elkülönülni egymástól, ami nem optimális sem az anyaság, sem pedig a kicsi fejlődése és gyermekkora szempontjából. Éppen ezért kutatási eredmények és szakemberek véleménye is azt támasztja alá, hogy legalább egy évnek kell eltelnie ahhoz, hogy a párok ismét "tiszta lappal" tudjanak a gyermekvállaláson gondolkozni, vállalni azt. Ha így történik, akkor is felszakítódnak a korábbi sebek majd, de ezzel egy időben ösztönzően is hathat a változás a kismamára, és újra reményt adhat a jövőre nézve.

A gyermek elvesztése - akkor is, ha még csak a pocakban létezett - olyan mély sebet ejthet az anya, a pár lelkén, hogy annak begyógyulása csak szakember segítségével lehetséges. Éppen ezért nem szégyen pszichológushoz fordulni, ha megtörtént a baj, és nem csak az anyának - a férfiaknak is sokat segíthet a történtek feldolgozásában egy tapasztalt, hozzáértő szakember.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.