Így értelmezd a címke jelzéseit a ruhákon - Hogy még évekig szolgáljanak

címke szárítás ruha vasalás tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt a kicsi, sokszor idegesítő cetlit nem véletlenül varrják a ruháidba. A rajta található jelek ugyanis megmutatják, hogyan őrizheted meg őket legtovább jó állapotban: csakhogy ehhez nem árt, ha érted is, mit jelentenek a kis ábrák.

Miért pont cetli?

A gyártóknak is érdeke, hogy a megvásárolt ruha minél tovább szép maradjon. Mellékelhetnének többoldalas és többnyelvű használati utasítást is a különböző ruhákhoz, de sokkal praktikusabb egy sokáig megmaradó, egyezményes jeleket használó piktogramrendszert alkalmazni, amit - elvileg - mindenki azonnal értelmezni tud.

Thinkstock
Thinkstock


A cetliről megtudhatod, hogyan kell mosni, vasalni és szárítani az adott anyagot anélkül, hogy károsítanád. Hasonlóan a közlekedési lámpákhoz, egyértelmű jelek segítenek az eligazodásban, a cetlin található piktogramokat ezért textil-KRESZ-nek is nevezik. Meghatározott sorrendben követik egymást az ábrák, a magyarázatokat is ebben a sorrendben olvashatod.
A Magyarországon is érvényes kezelési útmutató szabvány a következő ábrákat alkalmazza.

Mosási tanácsok - kis mosóteknőt keress

Minden olyan eljárás, ami vízzel kapcsolatos, kis teknővel van jelezve a ruhán. Ebbe a mosás mellett az áztatás, az előmosás, az öblítés és a centrifugálás is beletartozik. A gépi vagy kézi mosáshoz szükséges adatokat a teknőben jelzik, például a maximum mosási hőmérsékletet a teknőbe írt számmal vagy pöttyökkel. Ha legközelebb olyan ruhát veszel, aminek a cetlijén a teknőben egy pöttyöt vagy 30-as számot találsz, ne rakd 60 °C-on a gépbe, mert valószínűleg összemegy.

Wikipedia
Wikipedia

Ha a teknő alatt egy vonalat látsz, az kíméletes mosást jelent, ha két vonalat, az nagyon óvatos, kímélő programos mosást igénylő anyagot mutat. Ha a teknőben a szám és vonalak helyett egy vízbe merülő kezet találsz, akkor csupán kézzel és langyos vízzel moshatod az adott ruhát, és a dörzsöléssel, csavargatással is nagyon vigyázz. Ha a teknőben még kéz sincs, azaz üres, az azt jelenti, hogy nyugodtan mosd az anyagot úgy, ahogy kedved tartja, mert nem kényes.

Fehérítés - figyeld a háromszöget

A mosás során vagy után következő fehérítés szabályait a háromszög jelzi a cetlin. Ha üresen látod, akkor bármilyen - klóros, peroxidos - fehérítés engedélyezett. Ha csupán a klórt tiltja, azt a háromszög belsejében, a bal oldalával párhuzamos vonal jelzi. Ha csupán azt engedélyezi, akkor Cl felirat van a háromszögbe írva. Ha semmiféle fehérítés nem tenne jót, akkor egy nagy x-szel van áthúzva a háromszög.

Wikipedia
Wikipedia

Szárítás - négyzetben az információk

A különböző szárítási utasításokat kis négyzet jelzi, amit időnként egyéb rajzokkal is kiegészítenek. Például a négyzetbe rajzolt kör a ruhaszárítógépet engedélyezi, az abban található pöttyök pedig a hőfokot jelölik. A három pötty a legmagasabb, az egy pedig a lehető legalacsonyabb hőfokot jelenti, ha nem látsz pöttyöt, az bármilyen hőfokot megenged.

Wikipedia
Wikipedia

Ha a négyzetbe rajzolt kört áthúzva látod, akkor ne tedd szárítógépbe a ruhát, mert tönkreteheti. A sima négyzetbe rajzolt vonalak is szárítási lehetőségeket jelölnek: ha egy vízszintes vonalat látsz benne, az azt jelenti, hogy sima felületen szárítsd a ruhát, és lehetőleg ne akaszd fel, mert kinyúlhat. A függőleges vonalak pedig pont az utóbbit ajánlják, centrifugálás nélkül. Ha a négyzet tetején egy kicsi, fejére fordított háromszöget látsz, az is függőleges szárítást jelent, de kicsavarva.

Vasalás - kicsi, pöttyös vasaló tájékoztat

A kis vasaló a cetlin értelemszerűen vasalási instrukciókkal lát el. A pöttyök a hőmérsékletet jelzik, egy pötty 110 °C-ot, a kettő 150 °C-ot, a három pötty pedig 200 °C-ot is megenged. Ha nem látsz pöttyöt a vasalóban, viszont egy nagy x-szel át van húzva, akkor az az anyag egyáltalán nem vasalható. Ha a vasaló felett vonalakat látsz, azzal a gőzt próbálták jelezni, azaz gőzölős vasalóval is nekieshetsz az anyagnak, ha ez át van húzva, akkor ne használj gőzölést.

Wikipedia
Wikipedia

Vegytisztítás - a kör ad útmutatást

A kör alakú jelzés a vegyi tisztítás szabályait jelzi, a használható vegyszert pedig betűk mutatják. Ezeket is jó tudni, bár igazán a ruhatisztító dolgozóinak fontos. Az A betű az összes általában használt szerves oldószer használatát megengedi, az F betű a szénhidrogéneket, a P betű pedig a perklór-etilént engedélyezi. Ha F betűt látsz, az kényes anyagra utal, melynél csak nehézbenzint és fluorszénhidrogént ajánlott alkalmazni. Ha a betűk alatt még vonalat is látsz, az további megkötéseket jelent, például a szárításnál vagy a hőmérsékletnél. Ha a kör nemes egyszerűséggel át van húzva, akkor ne add be vegytisztítóba.

Wikipedia
Wikipedia

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.