Készíts illatgyertyát saját kezűleg! - Karácsonyi fűszerekkel

karácsony dekoráció gyertya
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Semmi sem jobb annál, mint amikor az ember saját kezűleg készít karácsonyi díszeket az otthonába, hiszen ezek mindig sokkal közelebb állnak a szívünkhöz, mint a boltban vásárolt tucatdarabok. Ha már túl vagy az adventi koszorún, a következő legyen az illatgyertya, aminek csodás illata megfűszerezi a hűvös decemberi estéket. Segítünk a gyertyakészítésben - csináld velünk lépésről lépésre!

Hozzávalók

- viasz a tartópohárnak megfelelő mennyiségben
- illóolaj tetszés szerinti illatban
- színezőanyag gyertyához
- sztearin adalékanyag (gyógyszertárban beszerezhető)
- szárított gyümölcsök, karácsonyi fűszerek
- üvegpohár
- kanóc (az üvegpohár magasságánál 15 cm-rel hosszabb)
- hurkapálca
- csavaranya (a kanóc elhelyezésének megkönnyítéséhez)

Thinkstock
Thinkstock

Így készítsd el!

1. Mérd ki a kívánt mennyiségű viaszt, forralj fel vizet, és melegítsd fel a viaszt forró víz felett egy fém tálban, de semmiképp sem közvetlenül a tűzhelyen. Kezdőként érdemes a paraffinviasz használatával próbálkozni.

2. Ha kicsit kihűlt a viasz, adj hozzá egy kevés illóolajat. Ügyelj arra, hogy ne legyen túlságosan forró a viasz. Ha méhviasszal próbálkozol, ahhoz ne tegyél bele több illatanyagot, mert annak így is elég erőteljes az illata.

3. Add hozzá a színezőt, de tehetsz bele még gyógyszertárakban beszerezhető sztearint - ettől ugyanis lassabban olvad majd el a gyertya.

4. Ha különleges díszítést szeretnél szárított gyümölcsökkel, fahéjjal, szegfűszeggel, akkor a következőt tedd: öntsd ki az üvegpohár falát vékonyan viasszal, majd rakd bele a szárított narancsot és a fűszereket, ez után tedd bele a pohárba a kanócot, és ezután öntsd teljesen fel viasszal.

Thinkstock
Thinkstock

5. A kanócot a következőképpen helyezd a gyertyába: a kanóc legyen körülbelül 15 centivel hosszabb a pohárnál, amiben a gyertya lesz. A kanóc egyik végét kösd egy csavaranyához, a másikat tekerd egy pálcikára, és kösd meg. Az olvasztott viaszt két centi magasan öntsd a pohárba, lógasd bele a kanócot, majd öntsd fel a poharat viasszal.

6. Használj poharat vagy befőttesüveget, így is mutatós lesz a gyertya. Ha tartó nélküli gyertyát szeretnél, fél nappal később tartsd a már megkeményedett gyertyával teli poharat forró víz alá. Pohár nélküli gyertya esetén már korábban számolj hosszabb kanóccal: a forró víz alá tartás közben a kanócot finoman húznod kell, hogy a tömb kijöjjön a pohárból. Végül vágd le a kanócot annyira, hogy körülbelül 2-3 centire álljon ki a gyertyából.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.