konyhatündér
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mindenki beszerezte már a fenyőfát? Utóbbi hazaköltöztetése a legjobb pillanat, hiszen akkor már tudjuk, elkezdődött a karácsony, és díszíthetjük a karácsonyfát.

Ilyenkor az egész család együtt dekorál, kicsik és nagyok közösen akasztják az ágakra a díszeket. És mi az, ami soha sem hiányozhat? A legfinomabb: a csillogó papíros szaloncukor. Készítsük el együtt, mert a házinál nincs jobb!

Szenteste felkerülnek a csillogó gömbök, a gyertyák és az ágak között kígyózó boák, s természetesen nem hiányozhat a fáról az imádott szaloncukor sem. Sokan azonban nem tudják, hogy a selyem- és sztaniolpapírba csomagolt, csokival bevont finomság mára már csak nálunk maradt hagyományos ünnepi édesség.
Emlékszel még, amikor gyermekként titokban eszegetted a fáról a cukrokat, s próbáltad úgy visszaállítani a csomagolást, hogy ne tűnjön fel szüleidnek azok hiánya? A szaloncukrot mindenki szereti, kicsik és nagyok egyaránt, mindenkinek van hozzá kötődő emléke, s éppen ezért fontos részét képezi a karácsonyi hangulat varázsának. De honnan jön, és miért szeretjük ennyire?

Thinkstock
Thinkstock

Csemegék a fán

A reformkorban jött divatba a polgári lakásokban a fogadószoba, azaz a szalon, melyben a szeretet és béke ünnepén karácsonyfát állítottak. Így lett a fán lévő, díszesen csomagolt csemege neve szaloncukor, bár akkor még Jókai szalonczukkedliként emlegette, ugyanis a cukorka neve a német salonzuckerl szóból ered. Hazánkban valamikor a 19. században jelent meg az üzletekben, és indult hódító útjára, mely azóta is töretlen, hiszen egyetlen magyar fáról sem hiányozhat a zselés vagy marcipános cukorka.

Készítsd el otthon!

Tudtad, hogy saját kezűleg is készíthetsz szaloncukrot, és te magad is kipróbálhatod, milyen az ehető díszeket csomagolni? A saját készítésű cukorka, amellett, hogy elkészítése önmagában kellemes kikapcsolódást nyújt, egészséges is, hiszen csak az van benne, amit te beleteszel. Ráadásul e remek program összehozza az egész családot: szorgosan sertepertél majd a konyhában kicsi és nagy egyaránt.

Nézd meg szaloncukor-receptjeinket, és készíts te is házi, egészséges, finom díszt a fára! A Miele Főzőiskola honlapján további ízesítéseket és praktikákat is találsz, melyek bevezetnek téged a szaloncukor készítés rejtelmeibe.

Aszalt szilvával töltött marcipános szaloncukor

Hozzávalók:

- 10-15 db
- 10 dkg darált mandula
- 10 dkg nyers nád porcukor
- 0,1 dl víz
- 1 zacskó aszalt szilva (felezve a szilvák és ellenőrizve, hogy biztosan nincs-e benne magdarab)
- bevonáshoz körülbelül 10 dkg magas kakaótartalmú (maximum 60-70 százalékos), jó minőségű étcsokoládé

Előkészítés: Az egész mandulát, amin a barnás héj is rajta van, áztassuk be forrásban lévő vízbe 5 percre, így könnyen kinyomható a mag a héjból. A megtisztított mandulaszemeket jól mossuk át, majd szárítsuk ki meleg helyen. A kiszárított (ropogós) mandulaszemeket daráljuk át sajtdarálón apró szeműre, ha nedvesnek érezzük, tűzhelyen serpenyőben a darálékot tovább száríthatjuk - csak arra ügyeljünk, hogy ne pörköljük meg, ne barnuljon. A durvábbra darált mandulát kávédarálóban pépesre daráljuk.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Elkészítés: A mandulamasszát (darálék) keverjük össze a porcukorral. Öntsük hozzá először a víz felét, majd keverjük, gyúrjuk tovább a masszát. Csak annyi vizet adjunk hozzá, hogy jól gyúrható anyaggá álljon össze (gyúrás közben gyakran leragad, ez normális). Frissen tartó fóliába csavarva tegyük a hűtőbe a marcipánt (legalább fél órára, ha lehűl, könnyebben formázható). A marcipán hűlése közben az aszalt szilvákat kisebb darabokra vágjuk (egy szemet 3-4 szeletre - de ez ízlés szerint változhat). A lehűlt marcipánból körülbelül 3cm átmérőjű golyókat gyúrunk. A marcipángolyót két ujjal összelapítva középre tesszük az aszalt szilvát, majd a marcipánt visszahajtogatva bevonjuk a tölteléket - így ismét gömb formát tudunk gyúrni.

Nézd meg videón, hogyan kell elkészíteni - kattints ide!

Csokoládé előkészítése a bevonáshoz

A folyamat titka a türelem és a temperálás. A csokoládét maximum 45°C-ra szabad csak melegíteni, és a felolvasztás után vissza kell hűteni 30-32°C-ra, ekkor a legmegfelelőbb bevonásra (a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldás a digitális lázmérő, csak használat előtt fertőtlenítsük azt).

Tegyünk fel egy lábosban vizet melegedni, ne forraljuk fel, célszerű a tűzhely legkisebb fokozatán melegíteni. Helyezzünk erre egy másik lábost (ne érjen bele az alsóban lévő vízbe) és törjük bele a csokit. Üvegedényt azért nem célszerű használni, mert az nehezebben hűl, mint a fém. Amikor a csoki olvadni kezd, mérjük meg az olvadék hőmérsékletét, ha 38°C fölött járunk, vegyük le az olvasztó lábost és úgy kevergessük pár percig, ezt követően mehet vissza a vizes lábosra tovább melegedni - ez a türelemjáték, de nagyon megéri ennél a pontnál figyelmesnek lenni, különben könnyen túlhevül a csoki, és nem lesz szép a végeredmény.
AMikor a csoki felolvadt (és nem érte el a 45°C-ot), tegyük félre kihűlni, közben kevergessük. Türelmetlenebbek úgy gyorsíthatják fel ezt a folyamatot, hogy 2-3 kocka csokit dobnak az olvadékba, miközben kevergetik azt, a hőfokot ellenőrizzük a lázmérővel. Amint a csoki visszahűlt, kezdődhet a mártogatás, nem kell kapkodni, a csoki nagyon lassan kezd csak megszilárdulni - ha a bevonás közben túl sűrűnek ítéljük meg a csokimázat, tegyük vissza a víz fölé kicsit melegíteni, ettől folyósabbá válik.

Bevonás

Szükséges egy tálca, amire sütőpapírt teszünk. Helyezzük a bonbont egy villára, és mártsuk bele a csokiba. A villát kiemelve csorgassuk le a fölösleget, fogpiszkálóval le is húzhatjuk a villa alján összegyűlt csokit. Óvatosan toljuk a fogpiszkálóval a bevont bonbont a sütőpapírra. Amikor a bonbonok bevonásával elkészültünk, tegyük a tálcát a hűvös helyre (nem feltétlenül kell hűtőbe tenni, elég egy hűvös helyiség). A rövid hűtés után a megszilárdult csokimázas bonbon könnyen leszedhető a sütőpapírról, csomagolható, elrakható - vagy fogyasztható.

Praktikák

- Csokiimádók duplán is elvégezhetik a bevonást, így igazán vastag csokikabát érhető el.
- Használhatunk más aszalt gyümölcsöt is, amit akár alkoholba is áztathatunk előtte (max. 1-2 órára, hogy ne ázzon szét).
- Tele hassal kezdjük el a bonbon gyártását, ellenkező esetben nagy a kísértés a túl gyakori kóstolásra.

Zselés szaloncukor

Hozzávalók:

- 30 g méz
- 270 ml narancslé
- 1 púpozott kiskanál agar-agar

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A mézet és a narancslét felforraljuk, majd habverővel hozzákeverjük az agar-agart, és gyors keverés mellett újraforraljuk, majd körülbelül 3 percig főzzük. A főzőlapról levéve rögtön öntsük a formába. Szobahőmérsékleten 30-40 perc alatt megköt.
Mártsuk ki temperált, ét vagy tejcsokoládéval. Ha nincsen megfelelő jégkockatartó formánk, akkor öntsük szögletes ételhordóba és dermedés után vágjuk csíkokra.

A zselés szaloncukor elkészítésének módját videón is megnézheted - kattints ide!

Csomagolás (hagyományos)

A sütőpapírból 14 cm széles csíkokat, az alufóliából 10 cm széles csíkokat vágunk. A sütőpapír-csíkokat egymásra fektetjük és a két hosszú oldalát apró metszésekkel bevagdossuk. Végül a csíkokat vízszintesen harmadoljuk (így 9 cm magas darabok lesznek). Egy alufólia-csíkot vízszintesen elfektetünk, arra ráhelyezzük szintén vízszintesen a sütőpapírt, majd a hozzánk közelebb eső éltől elkezdünk egy szem szaloncukrot betekerni. A vágott élét alulra görgetve két oldalon szorosan összenyomjuk.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.