Meddig viheted vissza az ajándékot az üzletbe, ha nem lett jó? - A legfontosabb szabályok

vásárlás jótállás garancia
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha karácsony, akkor ajándékok, ha pedig ajándékok, akkor termékcsere. A meglepetések mellett ez utóbbiról is szól az ünnep.

Van, aki már hónapokkal előre próbálja felmérni, hogy a családban ki milyen ajándéknak örülne, mire lenne szüksége, vagy éppen mire vágyik, amit magának akármilyen okból kifolyólag nem venne meg. A hetekig tartó kémkedés és agymunka ellenére is könnyen megeshet azonban, hogy az ajándék kicsomagolása után némileg elmarad az öröm: a termék ugyanis vagy hibás, vagy már a második ilyet bontotta ki aznap este az ajándékozott, esetleg egyszerűen csak méretbeli problémák vannak a ruhadarabok esetében. Ilyenkor nem marad más, mint visszavinni, és jó, ha tudod, hogyan teheted meg ezt problémamentesen és egyszerűen.

Thinkstock
Thinkstock

Garancia és szavatosság - az alapfogalmak

A karácsony, mint az a későbbiekben ki fog derülni, speciális helyzetet teremt, ám nem árt tisztában lenni az olyan alapfogalmakkal, mint a garancia és a szavatosság. Jogilag a garancia és a jótállás ugyanazt jelenti, bár sokszor tévesen külön fogalomként kezelik ezt a kettőt. Jótállás nem minden termékre vonatkozik, ez csak akkor állhat fenn, ha az eladó vállal jótállási kötelezettséget, vagy ha azt jogszabály írja elő, mint például a tartós fogyasztási cikkek esetében - hűtő, vasalógép, mosógép.

Jótállási jogokat csak bizonyos időn belül lehet érvényesíteni, ez után lép életbe a szavatosság, ami az előbbivel ellentétben minden termékre vonatkozik. Szavatossággal az eladó, forgalmazó azt vállalta, hogy hibátlan terméket adott át neked, melynek nincs rejtett hibája. Ebből adódik, hogy ha a vásárláskor elismerted a hibát, tudtál róla, nem tudod a későbbiekben a jogaidat érvényesíteni. Optimális esetben a szavatossági jog hat hónapig él, ami termékcsere esetén meghosszabbodik, ha pedig javítás miatt nem tudtad használni, az az idő nem számít bele a szavatossági időbe.

Csak hibás termék cseréjére van lehetőség

A törvény szerint csak a hibás termékek cseréjére köteles a kereskedő, arra is a vásárlástól számított 3 napon belül. Az ünnep, illetve a vásárlók felé tett gesztus azonban felülírja a szabályokat, hiszen a fenti eseten túlmenően az üzlet nem köteles cserélni a visszavitt terméket. Mivel az ünnep eleve három napig tart, ráadásul a termékek ezelőtt több nappal kerülnek megvásárlásra, a három napos szabály szinte gyakorolhatatlan lenne. Éppen ezért a három napot nyolcra növelte a legtöbb eladó, és nem a vásárlástól, hanem az ünneptől kezdve számítják, valamint a vevő felé tett gesztusként nem csak a hibás termékeket veszik vissza.

Thinkstock
Thinkstock

Ezzel kapcsolatban azonban jó, ha a biztonság kedvéért a vásárláskor előre rákérdezel a visszavétel lehetőségére. Általában a szóbeli megállapodás és ígéret elég szokott lenni, ha azonban nem akarod, hogy az ünnep utáni napok ilyen problémával teljenek, akkor a vásárláskor érdemes ráíratni a blokk hátuljára, hogy a termék cserélhető, és lepecsételtetni.

A törvényileg előírt három napos szabály esetén is gyakran előfordul, hogy az eladó a termék árának levásárlását ajánlja fel számodra. Tudnod kell azonban, hogy erre semmilyen előírás és szabály nem vonatkozik, hiszen ha semmilyen más termékre nincs szükséged az üzlet kínálatából, logikus, hogy az árát kéred vissza, ahelyett, hogy kényszerből egy felesleges holmit szereznél be. Éppen ezért nyugodtan ragaszkodj ehhez a megoldáshoz: a kereskedő nincs törvényileg kötelezve, csak kényelmi és üzleti szempontok miatt köti az ebet a karóhoz, hogy egy másik termékkel sétálj ki az üzletből, és ne a visszavitt termék árával.

Kerüld el a kellemetlen pillanatokat!

Ahhoz, hogy az ünnep után ne maradjon az ajándékozott nyakán egy olyan termék, ami hibás, nem megfelelő a számára, netán kettő is van belőle, minden esetben tartsd meg a blokkot, a jótállási jegyet, hiszen csak így tudják majd az üzletben kicserélni azt.
Fontos ugyanakkor az is, hogy a termék - legyen szó műszaki cikkről vagy ruhadarabról - ne legyen már használt, hiszen ilyen árut nem fognak visszavenni. Természetesen a bontott csomagolás nem okoz semmilyen problémát, a címkéket viszont nem tanácsos levágni a ruhákról. Abban az esetben viszont, ha a hiba neked köszönhető, a helytelen szállításnak, óvatlan próbaüzemnek, akkor már egyáltalán nem biztos, hogy majd élhettek a csere lehetőségével.

Hosszabbítsd meg a mosógép élettartamát 4 egyszerű trükkel!http://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111214-hosszabbitsd-meg-a-mosogep-elettartamat-4-egyszeru-trukkel.htmlÍnycsiklandozó, fűszeres forró italok - Alkohollal és anélkül, nem csak karácsonyrahttp://www.life.hu/hazitunder/gasztro/20111207-fuszeres-forro-italok-nem-csak-karacsonyra.htmlÍgy értelmezd a címke jelzéseit a ruhákon - Hogy még évekig szolgáljanakhttp://www.life.hu/hazitunder/konyhatunder/20111125-igy-ertelmezd-a-cimke-jelzeseit-a-ruhakon-hogy-meg.htmlNem kapcsolhatják ki a gázt és az áramot tartozás esetén - A törvény garantáljahttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20111023-nem-kapcsolhatjak-ki-a-gazt-es-az-aramot-tartozas-eseten.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.