Fertőtlenít, tisztít, illatosít, és csak fillérekbe kerül - Így használd a citromot

fertőtlenítés praktika citrom takarítás tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az üzletek polcain egyre több univerzális szert kapni, melyek ára azonban igen borsos, arról nem is beszélve, hogy mennyi egészségre káros vegyszert tartalmaznak. Szerencsére itt van helyettük a citrom, ami nemcsak egészségkímélő, de olcsó is, a szennyeződésekkel viszont kíméletlen.
Illatosít és fertőtlenít



Nemtelen gyerekek? Jó nevelési módszer ez?


Thinkstock
Thinkstock

A mikrohullámú sütőben nehezen elérhető helyen is megtalálhatóak a szennyeződések, amelyek rászáradnak a falra vagy az ajtóra, radásul ezek tele vannak baktériummal is. Kitűnő fegyver ellenük a citrom, mely pillanatok alatt elpusztítja őket. Nem kell mást tenned, mint egy citromot nagyon vékony szeletekre vágni, egy mikrózható tálba tenni, és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat tedd a mikrosütőbe, és két percig magas fokozaton melegítsd, majd töröld át a mikrót egy szivaccsal. A citromos, forró gőz hatására a rászáradt szennyeződések feloldódnak, a baktériumok pedig elpusztulnak.

A műanyagból készült vágódeszkákat is imádják a baktériumok, a késsel "okozott" vágások a kedvenc lakóhelyeik közé tartoznak. Citrommal azonban elzavarhatod a hívatlan vendégeket. Vágj félbe egy citromot, majd dörzsöld be vele a deszka mindkét oldalát, és hagyd állni legalább 10 percig, mielőtt lemosod. A citromsav tisztít és fertőtlenít, még a vágásokban is.

Átalakítunk! Vörös démon lett a sportos lányból! Kattints a galériáért!


Hatásos mosó- és mosogatószer



Thinkstock
Thinkstock

A citrom mosószer- és öblítőadalékként is kiváló. Hogy tisztábbak és illatosabbak legyenek a frissen mosott ruháid, a szennyesruha áztatásánál adj az áztatóvízhez egy evőkanál citromlevet. Ha az öblítődet szeretnéd felturbózni, akkor az öblítőszerhez adj egy evőkanálnyit a citromos léből, de akár a mosószeredhez is adagolhatsz belőle. A citromsav áldásos hatásai mosásnál is remekül kamatoztathatók: eltávolítja a nehezen kezelhető szennyeződéseket, frissebbé és illatosabbá varázsolja a textíliákat, ráadásul a mosógépben lerakódott vízkövet is feloldja.

Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!



Tiszta csempe, ablakok és fémtárgyak

A fürdőszobában a mosdó és a kád környékén a szappanlerakódás okoz gyakran kellemetlenségeket. A szennyeződést szerencsére súrolás nélkül eltávolíthatod a citrommal. Turmixolj össze hat citromot, a héjukkal együtt, majd öntsd az egészet egy szórófejes flakonba, és fújd be vele a makacs lerakódást. A tömény citrom nemcsak a szappanmaradékokat, hanem a vízkövet is nyomtalanul eltávolítja, és nem marad utána kellemetlen szag.

Ahogy az üvegedényeket, úgy az ablakokat is cseppmentessé és ragyogóvá varázsolja a citromlé. Önts négy evőkanál - lehetőleg frissen facsart - citromlevet fél liter vízhez, és már kész is van a garantáltan vegyszer- és adalékanyagmentes ablaktisztító folyadékod. Spricceld az üvegre, majd töröld le egy ablaktörlő kendővel vagy szivaccsal. A citromos víz sokkal szebbé, csillogóbbá teszi az üveget, eltünteti a port, az esőcseppeket és a koszt is, a hatása pedig lényegesen tartósabb.

Thinkstock
Thinkstock

A fémtárgyak fényesítéséhez és tisztításához sem kell vegyszereket használnod. Citromlével újjávarázsolhatod a különböző fémeket, rezet, krómot vagy bronzot, evőeszközöket és dísztárgyakat is. A citrom ugyanis magas savtartalmának köszönhetően képes a zsíros és más szennyeződéseket eltávolítani. A fényesítéshez és tisztításhoz nem kell mást tenned, mint félbevágni egy citromot, és azzal bedörzsölni a fémeket. Fokozhatod a hatást, ha a fél citromokat sóba mártod dörzsölés előtt.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.