Így teheti tönkre a gyerek a házasságot - Vedd észre időben a bajt!

házasság párkapcsolat családalapítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés dolog állítja akkora kihívás elé a párkapcsolatot, mint a várva várt gyermek megszületése. Bár a kisbaba érkezése örömteli és csodálatos esemény, nagy terhet ró a férfi és a nő kapcsolatára. Ha az újdonsült édesanya ráadásul képtelen kilépni az anyuka szerepből, és a vele élő férfit már csupán apukaként tartja számon, akkor akár végleg elveszíthetik egymást.

Thinkstock
Thinkstock

A dögös nőből anyuka lesz

A kicsi születése igencsak drasztikus változásokat hoz egy nő életében. Már csupán a hormonális változások miatt is sokkal érzékenyebb lehetsz a terhesség alatt és a gyermekágyi időszakban, melyet csak tetéznek a szülés, a kialvatlanság és a regenerálódás fizikai gondjai. Ha ilyenkor az anyukának nincs segítsége, akkor sokszor egy nyugodt zuhanyzásra sem jut ideje.
Emiatt idővel az addig ápolt nőből mackónadrágos, borzas hajú anyuka lesz, aki a korábbi szexi fehérneműk helyett a szoptatós melltartójával küszködik. Gondolatai természetes módon a kisbaba körül forognak, hiszen a csecsemő ellátása mindent és mindenkit háttérbe szorít. S mivel a kezdeti időszakban a csecsemőnek nagyrészt az édesanyjára van szüksége, a férj úgy érezheti, hogy őt kizárták ebből a belső körből, és külső szemlélőként egyedül maradt.

Ezek a változások természetesen minden nőnél eltérő mértékűek, és sok minden függ attól is, hogy mennyire nyugodt a baba, vagy hogy mennyi segítséget kap például a nagyszülőktől a család. Az sem törvényszerű, hogy egy vagy akár több baba szétzilálja a házasságot, de ha az anyuka teljesen elmerül a baba-mama szimbiózisban, sajnos megtörténhet.

Amikor nincs más beszédtéma

Teljesen természetes, hogy egy anyuka mesél a kisbabájáról, akivel az egész napot eltölti. De míg veled csak a pici körül történik valami, addig a párodnak ugyanúgy folytatódik a munkája, és ugyanúgy igénye van megbeszélni veled a problémáit, mint előtte. Ennek ellenére az anyuka a bezártság miatt sokszor a hazaérő párjára önti az egész napi feszültséget és aggódást, így a férj szóhoz sem jut.
Ha ez tartósan, akár hónapokig így marad, előfordul, hogy egyrészt a férj nem találja azt a nőt, akivel olyan jókat beszélgetett a baba előtt, és ettől gyengül a kapcsolat, másrészt egy ponton elege lesz a koszos pelenkák körül forgó beszélgetésekből, és keres valakit, akivel józanul szót lehet váltani.

Thinkstock
Thinkstock

Amikor a férjből csak apuci marad

Az anyaságot egy nőnek sokszor könnyebb megszokni, még akkor is, ha sok nehézséggel jár, mint egy férfinak azt, hogy ő mostantól apa lett. Egy egészen új világba csöppen, ahol a felesége egy babával alszik az ágyban, és nem vele egy szerelmes együttlét után. Sok anyuka annyira nem tud kilépni új szerepéből, hogy végül férjében sem lát mást, mint egy pénzkereső- és fürdetőautomatát, akit apucinak hív.
Ettől a férj úgy érezheti, hogy férfiként egyáltalán nincs számon tartva, főleg akkor, ha a baba egy ágyban vagy egy szobában alszik a szülőkkel. Az intimitásra ilyenkor lehetőség sincs, emellett a hormonális és fizikai változások miatt sok nőnek annyira lecsökken a libidója, hogy fáradtan ágyba dőlve a szerelmeskedés a legutolsó gondolata. Persze minden baba érkezése felborítja a jól megszokott intim légkört férfi és nő között, de ha ez teljesen megszűnik hosszú hónapokra vagy akár évekre, az végzetes lehet egy kapcsolatban.

A szakadék szélén

A legrosszabb ebben a helyzetben az, hogy az anyuka legtöbbször észre sem veszi párja elhanyagoltságát. A baba minden percét lefoglalja, és arra sincs ideje, hogy saját gondolatait rendezze, nemhogy a férje problémáival törődjön. Ezért aztán a megterhelő, nehéz helyzet olyan sokáig fennáll, hogy az anyuka egy napon azon kapja a férjét, hogy az a ruháit csomagolja. Tegyük azért hozzá, hogy sokszor a férfiak is a könnyebb utat választják, és inkább a barátoknál vigasztalódnak ahelyett, hogy a feleségükkel beszélnék meg a problémákat. Ebből a helyzetből sokszor már nincs visszaút, és a házasság darabjaira hullik.

Március 8-tól vetítik a mozikban Rémi Bezançon francia rendező A legszebb dolog című filmjét, mely őszintén és tabuk nélkül mutatja be a családalapítást, és a gyermekvállalás következtében megváltozó női szerepeket. A film a családalapításról, a várandósságról szól kendőzetlenül, a valóság elhallgatása nélkül. Ha érdekel a téma, ne hagyd ki a filmet! Az előzetest itt nézheted meg.


Előzd meg a bajt!

A válást azért el lehet kerülni, illetve meg lehet előzni, ha néhány dologra odafigyeltek.

Beszélgessetek!

Az első és legfontosabb a jó kommunikáció. Egy helyzetet sem oldott még meg a szótlan dühöngés, és nőként arra várni is felesleges, hogy a férfi magától jöjjön rá arra, mi a baj. Egy nyugodt, tisztázó beszélgetés, melyben mindenki elmondhatja azt, ami a szívét nyomja, sokat segíthet a krízis leküzdésében és megelőzésében. Megelőzésként pedig a mindennapi beszélgetés lendíthet a kapcsolaton, érdemes rendszeresen megosztani érzéseiteket egymással.

Thinkstock
Thinkstock

Randevúzzatok!

Segíthet a nehézségek megoldásában az is, ha legalább hetente-kéthetente van egy estétek, amit csak kettesben töltötök. Érdemes ezt kiharcolni magatoknak, és segítséget kérni a nagyszülőktől vagy a barátoktól. Az ilyen alkalmakkor végre tudtok beszélgetni egy jót, esetleg megnézitek a kedvenc filmeteket, vagy elmentek vacsorázni valahova. A lényeg az, hogy visszahozzátok a kettőtök közötti intim légkört, és ebben sokat segíthet az is, ha aznap megpróbálod a babával kapcsolatos gondolataidat háttérbe szorítani. Ha az ilyen alkalmakra ráadásul lecseréled a tejfoltos pólódat és kisminkeled magad, nemcsak te érzed majd újra nőnek magad, hanem a párod figyelmét is felhívod rá.

Hagyd épülni az apa-gyerek kapcsolatot

Amellett, hogy a baba igényeit te érted és szolgálod ki legjobban, még az apukájának is adhatsz teret. Idő és élmények kellenek ahhoz, hogy kialakuljon a kötelék apa és gyermeke között, így nyugodtan hagyd, hogy időnként a férjed vigye el sétálni a picit, vagy ő etesse meg, esetleg játsszon vele. Ahhoz, hogy ne merülj ki végleg, az apuka segítségére amúgy is szükség van, még akkor is, ha ő nem pelenkáz vagy öltöztet olyan ügyesen.

Egy házasság vagy párkapcsolat működéséhez gyermekáldás nélkül is egyezségeket kell kötni egymás érdekében. A másik igényeinek és érzéseinek megértésével és ésszerű kompromisszumokkal azonban gyerekek mellett is boldog és tartalmas maradhat a kapcsolat.

Tipp: Készíts fotókönyvet 3 perc alatt, ingyen! Kattints ide! (x)



Kényelmes, divatos kismamanadrágok nagy pocakhozhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111221-kenyelmes-divatos-kismamanadragok-nagy-pocakhoz.htmlCsinos, de meleg téli egyberuhák kismamáknak - Csak egy leggings kell hozzájukhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111201-csinos-de-meleg-teli-egyberuhak-kismamaknak-csak-egy-leggings.html100 ezer forint: ennyibe kerül ma egy gyerek Magyarországon - Hálapénzbenhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20111118-100-ezer-forint-ennyibe-kerul-ma-egy-gyerek-magyarorszagon-.html8 tipp, hogy pocakkal is jól érezd magad a bőrödben - Mentőövek 9 hónapra szabvahttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20110831-8-tipp-hogy-konnyebben-viseld-a-terhesseget.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.