Kritikus helyek a konyhában, ahol hemzsegnek a kórokozók - Így szabadulj meg tőlük természetesen

baktérium kórokozók konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A konyhában különösen fontos a higiénia, ezért itt alaposabb és rendszeresebb takarításra van szükség, mint a lakás más helyiségeiben - szem előtt tartva azokat a helyeket, ahol a legszívesebben megbújnak a kórokozók.

Léhűtő hűtőszekrény

Rendszeresen leolvasztod és kitakarítod a hűtőszekrényedet? És milyen gyakran kukkantasz be alá és mögé? Ha eddig ritkán tetted, ideje rendszeresebben takarítani ezeket a részeket is. A hűtőd hátulja, azaz a hűtőrendszere szinte vonzza a port és a szennyeződéseket, ha pedig valami kifolyik, bizony könnyedén és szinte észrevétlenül utat talál a fridzsider alatt.
A port elég portörlővel vagy porszívóval eltüntetned, alatta viszont moss fel fertőtlenítőszeres vagy ecetes vízzel, és addig ne is told vissza a helyére a berendezést, amíg fel nem száradt a padló. Ha konyhabútorba épített hűtőszekrényed van, nehezebb dolgod lesz, néha azonban ezen is túl kell tenned magad a ragyogó tisztaság érdekében.

Thinkstock
Thinkstock

Mosogató és környéke

Hiába mosogatod el rendszeresen az edényeket, a mosogatótálca ettől még nem lesz feltétlenül tiszta. Gyorsan túllehetsz a dolgon, ha durva tisztítószerek helyett ecetes vagy citromleves vízzel alaposan letörlöd a mosogatót, ezek a zsíros és más szennyeződéseket is eltávolítják, beleértve a vízkövet is, miközben kímélik a csapok és a mosogató fényét. Durva sóval pedig a makacsabb piszkokat tüntetheted el nyomtalanul: dörzsöld át vele a felületet, hagyd rajta kicsit, majd öblítsd le.

Tipp! Ebben a lakásban pihen a híres divattervező. Kattints a galériáért!



Tűzhely és sütő

Kifolyt, kiömlött, kifröccsent, odaégett, rásült - az így keletkezett szennyeződések nemcsak esztétikailag kifogásolhatók, de a kórokozók szempontjából is. A súrolás nélkül eltüntethető zsíros vagy ragacsos foltok ellen egyszerűen fogj a kezedbe egy fél citromot, és dörzsöld át a vele a tűzhelyet, a sütőt, a rácsokat, a tepsiket - a citrom kitűnő fertőtlenítő szer. A nehezen hozzáférhető sarkok esetében használj szórófejes flakonba töltött citromos vizet - minél több citromot facsarsz a vízbe, annál hatásosabb lesz a keverék.

Ha nem elég a zsíroldás, hanem sikálni, súrolni kell, a szinte minden területen bevethető mosószóda lesz a legjobb barátod. Egyszerűen szórd a benedvesített foltra, és hagyd egy kicsit hatni. Még a legégettebb, legragacsosabb piszoktól is megszabadulsz. Ha pedig feloldod langyos vízben, ugyanazt a hatást érheted el vele, mint a citromlével.

Thinkstock
Thinkstock

Mikrohullámú sütő

A mikróban a nehezen elérhető helyeken is megtelepednek a szennyeződések, amelyeket csak nehézkesen lehet eltávolítani. Ha azonban nincs kedved hosszan pepecselni a takarításával, gőzöld ki a szennyeződéseket és vele a kórokozókat! Nem kell mást tenned, csak egy lédús citromot vékony szeletekre vágni, egy mikrózható tálba tenni, és forró vizet önteni rá. Ezután a tálat tedd a mikrohullámú sütőbe, és egy-két percig magas fokozaton melegítsd, majd ha a gőz fellazította a szennyeződéseket, töröld át kívül-belül egy szivaccsal a készüléket. Az illatos, baktériumölő, citromos forró gőz hatására nemcsak a rászáradt szennyeződések oldódnak fel, hanem a kórokozók is egytől egyig elpusztulnak. Ráadásul vegyszerek nélkül!

Szemetes és környéke

A szemetes és környéke kedvelt helye a baktériumoknak. Tisztántartásához elsősorban erős és kíméletlen tisztítószerre van szükséged, ám nem feltétlenül vegyszerekkel teli fajtára: a só is megteszi. Keverj tömény sóoldatot, bújj gumikesztyűbe, és ezzel törölgesd át alaposan a kukát. A sós víz garantáltan elpusztít minden baktériumot, ha pedig duplán be akarod biztosítani magadat a kellemetlen szagok ellen is, a még enyhén nedves szemetesvödröt dörzsöld át alaposan sütőporral.

Thinkstock
Thinkstock

Pulton lapuló piszkok

A pultnak és más munkafelületeknek a legsanyarúbb a sorsa a konyhában. Hogy a konyhapult mindig teljesen tiszta és baktériummentes legyen, szórj sütőport egy nedves szivacsra, és dörzsöld át vele a felületet gondosan. Ha karcolások, sérülések és nehezen tisztítható zugok is vannak az előkészítőn, vágj félbe egy citromot, és azzal tisztítsd le a pultot, a citrom fertőtlenítő és tisztító hatású leve ugyanis a legkisebb résekben is kifejti hatását.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.