Megbízható terhességi tesztek körképe - Plusz tanácsok a használatához

vásárlás terhesség hcG terhességi teszt körkép
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A drogériákban és a gyógyszertárakban számos különböző árfekvésű és típusú terhességi tesztet lehet találni, ám a sokféle termék között olykor nehéz eligazodni. Segítünk a választásban.

Thinkstock
Thinkstock

A sokatmondó HCG-hormon

Bár ezerféle terhességi teszt kapható, egy dologban mindenképpen megegyeznek: az otthoni vizsgálat során a vizeletből mutatják ki a beágyazódás után termelődni kezdő HCG - human choriogonadotropin - nevű hormont. A megtermékenyített petesejt beágyazódása a megtermékenyülést követő 7-8. napon történik meg, a hormon azonban azonnal termelődni kezd a szervezetben, a szintje viszont csak a beágyazódás befejeztével ugrik meg - egyébként a HCG-szint 48-72 óránként duplázódik. Egy nem terhes nőnél 5 IU/l a HCG mennyisége. A hazánkban kapható tesztek pedig átlagosan 10-50 IU/l közötti hormonszintet tudnak már kimutatni.

Mindez azt jelenti, hogy a tesztek 3-4 nappal a beágyazódás után már képesek kimutatni a terhességet, ám ez sajnos csalóka lehet. Kutatások igazolták ugyanis, hogy sok esetben a terhességek viszonylag nagy százaléka még azelőtt felszívódik, hogy a nő észrevenné, tehát a legérzékenyebb teszt pozitív eredménye ellenére is lehet, hogy pár nappal később megjön a menstruációd, ami azt jelezheti, hogy a terhességed még azelőtt véget ért, hogy igazán elkezdődhetett volna. A menstruáció előtt pár nappal történő tesztelés esetén a pozitív eredmény 50-60 százalékos bizonyosságú, a menstruáció után 2-3 nappal már 88 százalékban, 4 nappal utána pedig 98 százalékban biztos a pozitív eredmény.

Így tesztelj!

Ugyan sok teszt már a nap bármelyik szakaszában elvégezhetőnek tűnik, a legbiztosabb eredményt még mindig akkor kapod, ha a reggeli vizeletből végzed el, még azelőtt, hogy bármilyen folyadékot ittál volna. Ekkor van jelen ugyanis a legkoncentráltabban a HCG-hormon a vizeletedben, a folyadékbevitel pedig hígíthat, így kevésbé helyes eredményt kaphatsz. Álpozitív terhességnek a Magyarországon kapható tesztek esetében szinte nincs is esélye, ha azonban negatív eredményt kapsz, a vérzésed pedig még mindig nem jött meg, jó, ha megismétled a tesztet, hiszen minden nőnél más a terhesség lefolyása, és könnyen megeshet, hogy egy kevésbé érzékeny teszttel túl korán próbáltad kideríteni, hogy babát vársz-e. Persze ha mindennek nagy az esélye, igazán biztos eredményt még mindig a nőgyógyászati vizsgálat ad.

Thinkstock
Thinkstock

5 megbízható terhességi teszt

X-epil terhességi tesztcsík

A drogériákban is kapható tesztet a nap bármelyik szakában elvégezheted, és még így is csaknem 100 százalékos biztonságú eredményt ígér. Nagy előnye, hogy az 599 forintos ajánlott fogyasztói áron megvásárolható doboz rögtön két darab tesztcsíkot tartalmaz, így ha kétségeid merülnek fel az eredményt illetően, pár nappal később ismét tesztelhetsz.

Clearblue terhességi teszt

A gyártó szerint szintén a nap bármelyik szakaszában tesztelhetsz vele, és több mint 99 százalékos biztonsággal veheted tudomásul az eredményt. A teszt mintavevő részét egyaránt tarthatod a vizeletsugárba, de egy kis edényben felfogott vizeletbe is márthatod. Előbbi esetben 5 másodpercig, utóbbinál pedig 20 másodpercig kell a mintavevő részt a folyadékba tartani. Az LCD-s kijelző előnye, hogy nagyjából még egy napig látható az eredmény rajta. Vélhetően ennek is köszönhető a magasabb árfekvés: a tesztet 1400-1500 forintért veheted meg.

GRAVI-HCG terhességi teszt

Korai stádiumú terhesség kimutatását ígéri a GRAVI-HCG gyártója, hiszen már 20 IU/l hormonszintet is képes kimutatni. Egy tiszta edényben a reggeli vizeletből fel kell fogni valamennyit, majd a teszthez kapott pipetta segítségével pár cseppet a mintanyílásba cseppentesz. Az eredmény 3-5 perc múlva látható lesz az eredményablakban. Az ára 1000 forint körül mozog.

Thinkstock
Thinkstock

Gabriel terhességi teszt

Hasonló árfekvésű és ugyanilyen metódust igénylő terhességi teszt a Gabriel terhességi teszt is, mely a vizeletben lévő hormonkoncentrációtól függően akár már egy perc után is kimutathatja az eredményt is, de biztonsággal 3 és 10 perc utáni eredményjelzést ígér. Az ára 950 forint.

Pregnancy Easy

Egyszerű használatot ígér a teszt, hiszen a vizeletsugárba kell tartani a tesznek az erre kialakított végét, és egy perc után már látható is az eredmény. A gyártó ígérete szerint érzékenységének köszönhetően már az elmaradt menstruáció első napján képes kimutatni, ha teherbe estél - mindezt ráadásul a nap bármely szakaszában. Ára 700-800 forint körül mozog, patikákban, drogériákban egyaránt hozzájuthatsz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.