terhesség szülés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az alternatív szülési módok egyre divatosabbá váltak az elmúlt években, ám mielőtt végső döntésre jutnál, minden érvet és ellenérvet alaposan számba kell venni.

Várandós anyukaként ezerféle dolgot kell eldönteni, mire a baba megérkezik. Persze a gondolatok központjában a baba biztonsága, kényelme és egészsége áll - ilyenkor valahogy minden más csak másodlagos tényező. Meg kell találni a megfelelő szülészt, a megfelelő babakocsit, el kell dönteni, hol aludjon a kicsi az első hónapokban, de ezek mellett még jó néhány dolgot fel lehetne sorolni. Az egyik ilyen sarkalatos pont maga a szülés: kórházban, netán otthon, magánklinikán, vagy éppen valamelyik felkapott, divatosnak nevezhető módszerrel - esetleg vízben történjen?

Thinkstock
Thinkstock

Sokkal természetesebb, hisz "a tengerből származunk"

A fenti gondolatmenet elsősorban csak a vízben szülés legnagyobb híveinek köszönhető, akik minél inkább a folyamat természetességére próbálnak fókuszálni. Ahelyett, hogy a "tengerből származunk" gondolatba nagyon bele kellene kapaszkodni, egy másik egész meggyőzőnek tűnő érvvel pártoskodnak a vízben levezetett szülés mellett: a vízben szülés azért is sokkal természetesebb és kevésbé sokkoló, mert a magzat az anyaméhben is a magzatvízben úszik, így a víz közegében világra jönni kevésbé stresszes a pici számára, az ugyanis megfelelő átmenetet jelent a sötét, csendes közeg és a fényes, zajos között.

Ennél sokkal több orvosi érv szól amellett, miért is jó, ha a vajúdó kismama kellemesen meleg vízben éli meg ezeket a pillanatokat. A meleg víz nagyon jól enyhíti a fájdalmakat, megkönnyíti a szülést, a kismama sokkal könnyebbnek érzi a testét is, éppen ezért a közérzete is sokkal jobb, a közegnek köszönhetően pedig 50 százalékkal kevesebb gátmetszés történik, és a normál szüléssel ellentétben még így is feleannyi a gátsérülések aránya.

A vízben szülés során gyakran felmerül a fertőzés nagyobb kockázata, ám ennek cáfolatára már születtek meggyőző orvosi vizsgálatok is: egy Németországban készült vizsgálat eredményeként például kiderült, hogy az elmúlt 30 évben egyszer sem volt ilyen eset. Külföldön egyébként már sokkal elfogadottabb és gyakrabban alkalmazott megoldás ez, mint hazánkban. Itthon ugyanis csak néhány kórházban van arra lehetőség, hogy az édesanya vízben hozza világra gyermekét, ráadásul az orvosok többsége is inkább a hagyományos módszert preferálja.

Tipp! Borzasztóan néznek ki, mégis tovább sanyargatják magukat. Kattints a galériáért!



Csak akkor válaszd, ha semmi gond nem volt

Ugyan az anya és a magzat állapotát is könnyen figyelemmel lehet követni a vízben szülés során, csak vízálló eszköz szükséges hozzá, mégis csak azoknak ajánlják ezt a lehetőséget, akiknek a terhessége problémamentesen zajlott, a szülés pedig a megfelelő időben, spontán indul be. Ellenjavallt a dolog akkor is, ha a baba farfekvéses, esetleg esély van komplikációkra a szülés során. Jobb, ha elveted az ötletet akkor is, ha a választott orvosodnak ellenérzései vannak a folyamatot illetően, netán nincs kellő tapasztalata.

Thinkstock
Thinkstock

A vízben szülés árnyoldala

A kismama számára bizonyítottan előnyös hatásokkal bírhat a vízben szülés, a pici szempontjából azonban már kérdéses. Lehet olyan véleményeket is olvasni, miszerint a baba nem fulladhat meg a vízben, hiszen csak pár pillanatig tartózkodik ott, erre az időre pedig még elég számára az az oxigén, amit a köldökzsinórból kap, a zárt gégefedő pedig megakadályozza, hogy víz kerüljön a tüdejébe. Csakhogy problémák sajnos bármikor adódhatnak, vélhetően ennek is köszönhető, hogy orvosi esetek cáfolják a gond nélküli jelzőt a baba szempontjából. Angliában és Walesben közel 20 éve feljegyeztek olyan eseteket, amikor a pici vizet szippantott be a medencéből. A felmérést végző szakemberek szerint ilyen többször is előfordulhatott, csak nem regisztrálták. Ennek következményeként a kicsinél vízmérgezés, hiponatremia, vagy tüdőgyulladás is előfordult a medencében születést követően. Egyes vélemények szerint vizet beszippantani csak a súlyos károsodással született kicsik tudnak, hiszen hiányában vannak a szükséges reflexeknek, ám ellenvéleményként megjelennek a hipoxiásan világra jövő, amúgy teljesen egészséges kisbabák, akik szintén vizet szippanthatnak.

Mindenesetre fontos megjegyezni, hogy ezzel a lehetőséggel csak kockázat- és problémamentes terhességű kismamák élhetnek, így ritkák lehetnek a fenti esetek, viszont alternatív szülési módot csak akkor szabad választani, ha minden érvvel és ellenérvvel tisztában vagy, és az orvosoddal is konzultáltál a témát illetően.

Tipp! Borzasztóan néznek ki, mégis tovább sanyargatják magukat. Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.