Egész nyáron virágzó növények aprócska erkélyekre

virág a nap cikke növény
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nyári estéken nincs kellemesebb, mint a balkonon ücsörögni, hideg italt kortyolgatni, és beszívni a szépséges virágok illatát. Ha nem tudod, hogy milyen növényekkel népesítsd be az erkélyed, íme néhány tipp.

Tátika, alias oroszlánszáj

Gyermekkorunk kedvenc virága, a bohókás, színes tátika nemcsak a nagymama kertjét díszítheti, hanem az erkélyedet is. A nemesített oroszlánszáj népszerű balkonlakó, többféle színben - kékben, lilában, rózsaszínben, sárgában - megtalálható. Ez a mediterrán vidékekről származó magas, karcsú szépség igazi napimádó, szereti a meleget, ugyanakkor igen iszákos is, szüksége van a rendszeres, bőséges öntözésre. Tápanyagigénye is elég magas, különösen nyáron, amikor szirmot bont.

Thinkstock
Thinkstock

Kakastaréj

Szélkakas a háztetőre, kakastaréj az erkélyedre való. A kakastaréj színes virágai olyanok, mintha tollból lennének szirmok helyett, és sárgás, narancssárgás, pirosas, bordós vagy lilás színben pompáznak. Ezek a növények nem túl magasak, 20-25 centiméteresre nőnek meg. Imádják a meleget, szeretnek a napon sütkérezni, vízigényük közepes, ezért vigyázz, nehogy túlöntözd, de ki se szikkadjon a földjük. Sok tápanyagot igényelnek, szükségük van a jó szerkezetű, dús, minőségi virágföldre.

http://it.wikipedia.org
http://it.wikipedia.org

Pistike, a nebáncsvirág

Nevezheted pistikének vagy nebáncsvirágnak is ezt az alacsony termetű virágot. Az egész nyáron nyíló és illatozó piros, lilás, rózsaszín és fehér virágok, az üde zöld levelek minden balkonnak igazi díszévé válnak. Pistike éppúgy jól érzi magát a napon, mint félárnyékban vagy árnyékban, bár előbbi esetben több öntözésre van szüksége. Ha azonban gyakrabban öntözöd, rendszeresen tápanyaggal is meg kell "kínálnod", mert a földje hamar kimerül.

Thinkstock
Thinkstock

Muskátli

Mindegy, hogy álló vagy futó, a muskátlik az erkélyek legszebb virágai közé tartoznak. Bár a muskátli nem az illatáról híres, színes virágai miatt mégis nagyon népszerű balkonnövény. A nemesített virágok fehérek, pirosak vagy rózsaszínek, de a szirmaik akár "cirmos" mintásak is lehetnek. A muskátli megfelelő öntözés mellett szereti a meleget, de a tűző nap helyett inkább a félárnyékos helyeket kedveli. Minél naposabb helyen tartod, annál gyakrabban kell öntöznöd - mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz. Rendszeresen tápoldatozd - kaphatóak speciális muskátlitápok is.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Százszor szép százszorszép

A százszorszép a kertek és a rétek színes dísze, miért ne díszíthetné a balkonodat is? Fehér, lilás és rózsaszínben kapható dús szirmú, kis virágú növényke, a nem kevésbé gyönyörűséges őszirózsa rokona. Nem nő magasra, a kisebbek mindössze 5 centiméter magasak, a nagyobbak 25 centiméteresek is lehetnek. Ha jó helyen tartod, nemcsak nyáron, hanem egész évben virágzik, este és esőben összezárja apró fejecskéjét. Nem különösebben igényes, napsütés, árnyék, meleg, mindent kedvel, a vizet viszont nagyon szereti, akár mindennap igényli a locsolást, éppen ezért használj gyakran tápoldatot, nehogy kimerüljön a földje, a szép százszorszéped pedig elsatnyuljon.

http://hu.wikipedia.org
http://hu.wikipedia.org

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.