Így neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondozni

virág növény gondozás orchidea
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hacsak nem vagy hivatásos kertész, magadtól talán eszedbe sem jutna orchideákat tartani otthon. Pedig a hírük ellenére ezek a gyönyörű virágú, egzotikus növények nem is annyira nehéz esetek!

Páratartalom, fény és megfelelő ültetőközeg

Az orchideák szépsége vitathatatlan, sokan mégsem mernek otthon orchideákat nevelni, gondolván, hogy túl sok törődést igényelnek. Pedig ez csak részben igaz, a csodás orchideák többségét egyáltalán nem kell sokat ápolni. Mivel az orchideafélék trópusi virágok, csupán arra kell ügyelni, hogy világosban, kellemes melegben és párás levegőjű szobában tartsd. Nyáron se tedd ki a tűző napra, számukra télen a 18-25 °C-os, nyáron a 22-27 °C-os hőmérséklet az ideális. Ha ki is teszed a cserepét a kertbe, teraszra vagy balkonra, ne válassz neki napos vagy szeles, huzatos helyet, szélvédett félárnyékban sokkal jobban érzi magát. Az orchideák számára fontos a magas, 50-60 százalékos páratartalom, egyes fajták pedig még ennél magasabb, 70-80 százalékos páratartalmat is igényelnek.

Thinkstock
Thinkstock

Bár a párát szereti, a vizet nem különösebben. Soha ne öntözd vagy permetezd úgy, hogy tocsogjon a földje a víztől, mert hamar elrohad. Törekedj az arany középútra: se száraz, se túl nedves ne legyen a talaj a cserepében, hetente elég locsolni, lehetőleg eső- vagy ásványvízzel. Fontos a rendszeres táplálás is, a szaküzletekben kaphatóak speciális, orchideák számára kifejlesztett tápoldatok és műtrágyák.

A legszebben és leggyorsabban úgy fejlődik az orchideád, ha nem virágföldbe ülteted, hanem speciális ültetőközegbe, ami általában fakéreg, kókuszrost, perlit és tőzegmoha keveréke. Fajtától függően az orchideákat érdemes két-háromévente átültetni nagyobb cserépbe, de rendszeresen pótold is a talaját. Az orchideafélék számára kaphatók átlátszó cserepek, amelyek azért nagyon hasznosak, mert ha a gyökereiket is éri a fény, egészségesebben növekednek.

Az orchideák általában nyáron növekszenek és terebélyesednek, virágot pedig telente bontanak. Ha jól érzi magát nálad a növény, akár egész télen gyönyörködhetsz a meseszép virágokban. Ha az orchidea már elvirágzott, ollóval vágd le a szárát, hogy ezzel is serkentsd újabb virágzásra. Ezek a virágok általában kisebbek lesznek, mint az elsők, de ne ijedj meg, ez így normális.

Tipp! Nézd meg az idei tavasz legtrendibb cipőit! Kattints a galériáért!


Vanília

Ez az ízletes fűszernövény az orchideák családjába tartozik. A mexikói őserdőkből származó vaníliaféléknek körülbelül harminc alfajából készítenek fűszert, a többi nem ehető. Vaníliát azonban ne csak azért nevelj otthon, mert szereted az édességeket! Ez a sárga vagy fehér virágú orchideaféle ugyanis egyszerűen lélegzetelállító, szépséges és illatos. Ha megtalálod számára az ideális helyet a lakásodban, már nem jelent sok problémát a nevelése.

http://en.wikimedia.org
http://en.wikimedia.org

Fontos, hogy árnyékos, de ne sötét helyen tartsd, óvd a huzattól, megfelelő tápanyagtartalmú, minőségű földbe ültesd, rendszeresen, de óvatosan öntözd, és gondoskodj számára a magas, 80 százalékos páratartalomról. A vanília futónövény, szüksége van kúszóterületre - néhány év alatt akár a plafonig is felérhet. Ha minden körülmény adott, szobában is tarthatod, de üvegházban vagy beépített, világos, meleg, párás erkélyen még csodásabban érzi magát.

Csónakorchidea

A csónakorchidea is az ősszel és télen virágzó fajták közé tartozik, és a szenvedély virágának is nevezik, mert a hagyomány szerint vágott virágként a frissessége addig tart, amíg a rajongás az ifjú párok között.

A csónakorchideák népes családjába mintegy 50 faj tartozik, a cymbidium orchideák, bár látszatra megszólalásig hasonlítanak a többi orchideafélére, tápanyagban gazdag földben érzik jól magukat, nem léggyökerekkel táplálkoznak. A csónakorchideák minél idősebbek, annál nagyobb sárga, rózsaszín, piros, fehér vagy zöld virágokat nevelnek, a 2-3 hónapos virágzási szezon októbertől márciusig tart, ilyenkor a 15 °C körüli hőmérséklet az ideális számára.

http://en.wikimedia.org
http://en.wikimedia.org

A szépséges virág szereti a világos, levegős teret, nyáron a kertben vagy az erkélyen is tarthatod, de közvetlen napfénynek ne tedd ki. Jól viseli a napi hőingadozást is. Ha virágzik, elég hetente egyszer locsolnod, a nyári növekedési időszakban ennél kicsit több vízre van szüksége, hetente kétszer-háromszor. A csónakorchidea öntözése azonban eltér az átlagostól: ha az orchideád szomjas, ne öntözd, hanem állítsd a cserepét egy nagy tál vízbe néhány percre, ez idő alatt annyi nedvességet szív fel, amennyire szüksége van. Télen, amikor a csónakorchidea virágzik, kéthetente speciális orchideáknak kifejlesztett tápoldatra van szüksége.

Lepkeorchidea

Ha még sosem volt orchideád, fogj egy lepkét, vagyis vegyél egy lepkeorchideát. A lepkeorchideafélék először vágott virágként lettek népszerűek, majd a virágrajongók rájöttek, hogy cserépben sem olyan nehéz a tartása, és azóta egyre népszerűbb.

Thinkstock
Thinkstock

A lepkeorchidea akkor is ideális választás, ha még kezdő kertész vagy. Egyszerű a gondozása, cserébe sokáig kényeztet gyönyörű fehér, rózsaszín, lilás, sárga, foltos vagy csíkos virágaival. A lepkeorchideád számára a tökéletes lakóhely egy világos szoba, ahol azonban nem éri közvetlen napfény. Szereti a meleget, nappal 20-35 °C-ig bármit elvisel, éjszaka 15 °C-on érzi jól magát. Télen, hogy virágba boruljon, 5-10 °C-os hőmérséklet is elegendő neki, és kevesebb fénnyel és vízzel is beéri.

Tipp! Privát fotókat osztott meg magáról a különc énekesnő! Kattints a galériáért!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.