Filléres házi praktikák, hogy a növényeid egészségesek és dúsan zöldellőek maradjanak

növény praktikák gondozás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hiába vetsz be mindent, kedvenc növényeid a leggondosabb ápolás ellenére sem zöldellnek úgy, ahogy szeretnéd? Ne ijedj meg, nem kell rögtön Virág doktorhoz vinned kis neveltjeidet, elég, ha kipróbálod a következő praktikákat.

Több tápot!

Ha nem nő elég gyorsan, ha nem virágzik, ha minden igyekezeted ellenére sem szép a kedvenc szobanövényed, valószínűleg több tápanyagra van szüksége. Nem kell rögtön a szaküzletbe rohannod, hogy drága tápoldatot vagy trágyát vegyél, a konyhai "maradékok" is jó szolgálatot tehetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Ha víz helyett egyszer-egyszer gyógyteával - csakúgy diétásan, cukor és citrom nélkül - öntözöd meg a virágodat, hamarosan új életre kel. A kifőzött teafiltert vagy teafüvet se dobd ki, hanem szórd a cserépbe, jobb szolgálatot tesz, mint a legjobb minőségű trágya. Persze a növényeknek is van kedvencük: a leggyorsabban a zöld tea főzetétől vagy füvétől kapnak ismét erőre.

Ha friss zöldségekből készítesz otthon valami finomat, ki ne öntsd a vizet, amiben áztattad! Sőt, ne csak gyorsan leöblítsd a hámozott főzelékféléket, hanem hagyd egy kicsit ázni, majd ezzel a vitaminokban gazdag vízzel locsold meg a virágaidat. Hamarosan új levelekkel és színes bimbókkal hálálják meg a törődést.

Több fényt!

A növények fényigényét felmérni egyszerűbb, mint gondolnád. A sötétebb levelű fajták - például a zöldliliom - kevesebb fénnyel is beérik, de a világosabb levelűeknek - mint a kaktuszok - több kell. Ha egy kisebb fényigényű sokat van világosban, éppúgy nem növekszik megfelelően, mintha egy fényimádót tartasz egy sötét sarokban.

Először is találd meg a virágod számára az ideális napos vagy árnyékos helyet. Ha ilyen egyszerűen nincs az otthonodban, akkor akár egy lámpa is jó szolgálatot tehet, hogy fényt varázsolj. Ha viszont éppen sötétítened kell, akkor is bevethetsz egyszerű, de nagyszerű trükköket, például cseréld sötétebbre a függönyödet, vagy tegyél valami árnyékot adót a virág és az ablak közé.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a balkonodra szeretnél több árnyékot varázsolni - nemcsak a virágaidnak -, egy napernyő vagy árnyékoló ponyva nagyon jó szolgálatot tehet. Sőt, ezek nemcsak a tűző naptól védik védenceidet, hanem az esőtől és a széltől is.

Tipp! Vicces szendvicsek időmilliomosoknak! Kattints a galériáért!


Portalaníts!

Ha a növények tudnának tüsszögni, így jeleznék, ha belepte őket a por. Bár néhány virág nagyon érzékeny a levelére, nem szeretik, ha bármi hozzáér, rendszeresen portalanítanod kell őket is. A kevésbé nebáncsvirág virágokat nagyon puha ronggyal is letörölgetheted, a hiperérzékenyeket azonban inkább vízzel, spriccelővel vagy a zuhany alatt szabadítsd meg a portól és a kosztól.

Trágyázz szagok nélkül!

Igen, trágyára szüksége van a növényednek. A szerves trágyákkal kapcsolatban érthető a fanyalgásod, hiszen ne szépítsük, büdösek, de a műtrágyákban is találhatsz kivetnivalót, lévén ezek szintetikus anyagok. Ha azonban okosan kezeled a háztartási hulladékot, te magad is készíthetsz szagtalan, de roppant hatékony trágyát.

Ha van erkélyed vagy pincéd, magad is készíthetsz komposztot. Ugyan a komposzt sem teljesen szagtalan, ez a fanyar illat össze sem hasonlítható a friss trágya bűzével. Tehát, amennyiben a komposztálás mellett döntesz, tégy egy vödröt egy sötét sarokba, helyezz bele bármilyen nyers növényi maradékot, fonnyadt zöldséget, zöldséghéjat, kifőzött kávét vagy teafüvet, majd takard le, hagyd érni néhány napig, és már használhatod is a növényeid talajához.

Thinkstock
Thinkstock

Állati eredetű maradékokból is készíthetsz táppótlót, például csontból vagy tojáshéjból. Akár főtt, akár nyers alapanyagról van szó, daráld durva lisztté, és már szórhatod is a virágföldbe - de csak mértékkel. A csontliszt szinte teljesen szagtalan megoldás, ugyanakkor hosszú ideig létfontosságú tápanyagokkal látja el a növényeket.

Van elég helye?

Talán nem is gondolnád, hogy a növényed azért nem nő, mert nem tud merre futni? Ha nem futó- vagy kúszónövényről van szó, akkor is szüksége lehet térre és támaszra a növekedéshez. Egy karó vagy növénylétra nagy segítséget jelenthet a kis kedvencednek a fejlődésben. Sőt, ha kikötöd és kitámasztod, nemcsak magasabbra nő, hanem egyenesebben is fejlődik.

Több vizet!

Ha nem nő a virágod, éppúgy lehet, hogy túl sokat öntözöd, ahogy az is, hogy keveset. Sőt, egyes fajták, például az orchideák és más trópusi szépségek, a levegő páratartalmára is nagyon érzékenyek. A növényed érdekében ne hanyagold el túlságosan az öntözést, de ne is csinálj belőle napi elfoglaltságot. A növények többsége azt szereti, ha éppen nedves a földje, sem a Szaharává száradt, sem a víztől tocsogó cserépben nem érzik jól magukat.

Csodát tehet a növényekkel a fejlődésüket tekintve, ha kapnak egy kis extra nedvességet pára formájában. Ezért barkácsolj házilag kis üvegházat. Vond be a cserepet átlátszó, vastagabb fóliával, kösd össze a virág felett néhány centivel, de a tetején hagyj rést, hogy levegőzhessen. Majd állítsd meleg, napos helyre, és pár napig öntözd bővebben. Ha már elég számára a gőzfürdőből, fokozatosan szabadítsd ki, napról napra nagyobb rést vágva a nejlonon, különben megfázhat.

Tipp! Így néz ki a híres színész Costa Rica-i luxusnyaralója belülről! Kattints a galériáért!



Így neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondoznihttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.htmlEgészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőkethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120329-egeszseges-konyhakert-igy-ultesd-a-novenyeket-hogy-eluzd-a-kartevoket.htmlEgész nyáron virágzó növények aprócska erkélyekrehttp://www.life.hu/hazitunder/20120326-egesz-nyaron-viragzo-novenyek-aprocska-erkelyekre.htmlKönnyen gondozható szobanövények, melyeket most szerezz be! - Hamarosan virágokat hoznakhttp://www.life.hu/hazitunder/20120224-konnyen-gondozhato-szobanovenyek-melyeket-most-szerezz-be-hamarosan-viragokat.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.