Így készíts ovulációs naptárat! - Nem kell majd sokáig várni a babára

Forrás: Thinkstock -
fogantatás gyermekvállalás családalapítás naptár ovuláció Libero2015
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha a gyermekvállalás gondolata már megszületett a fejetekben, nagyban hozzájárulhat a sikerhez, ha ovulációs naptárat készítesz.

Amikor elérkezettnek látjátok az időt a gyermekvállaláshoz, gyakorlatilag - optimális esetben - két lehetőségetek van: vagy ezerrel belevetitek magatokat a "családalapítás" örömeibe, vagy tudatosabban kezelitek a kérdést, és különös figyelmet fordítotok arra, hogy a termékeny időszakban feltétlenül együtt legyetek. A tudatos tervezést több módszer is segíti, melyek gyakran igen különbözőek, ám egyben mindegyik megegyezik: a siker kulcsa nem más, mint a tested működésének, és vele együtt a ciklusod alapos ismerete. Ez utóbbihoz elengedhetetlen az ovulációs naptár.

Forrás: Thinkstock

Internetes kalkulátorok helyett

Ugyan az interneten ma már millió ovulációs naptárat és kalkulátort találni, a legjobb, ha hagyományos módon, naplószerűen, saját magad vezetsz egyet, hiszen így olyan információkat is feljegyezhetsz, amelyekre az interneten nem biztos, hogy van lehetőséged. Természetesen garancia semmire sincs, hiszen ritka az a nő, akinek minden ciklusa azonos módon zajlik le, arról nem beszélve, hogy a peteérést és a tüszőrepedést is számos fizikai, lelki és környezeti tényező befolyásolhatja, ovulációs naptár vezetésével azonban jobban megismerheted a tested, ráadásul a befolyásoló tényezőket - stresszes időszak, betegség - is feljegyezheted benne. Így egy idő után a napló olyan iránymutatást nyújt majd a testedhez, ami, ha nem is garantálja a teherbeesést, sokat segít majd a tervezésben.

Hogyan fogj neki?

A naptármódszer azon az elven alapul, hogy a peteérés biológiailag két héttel előzi meg a menstruációd kezdetét. Mivel minden nőnek más lefolyású a ciklusa, először is érdemes legalább hat hónappal korábban elkezdeni jelölgetni a legfontosabb időpontokat a naptáradban, de sokkal jobb, ha egy egész éves időszak a rendelkezésedre áll a peteérés meghatározásához. Erre szükség van ugyanis ahhoz, hogy meghatározható legyen az egyéni termékeny időszakod. A dolgot nehezítheti az eltérő hosszúságú menstruáció, illetve a még életképes ivarsejtek is, hiszen akár peteérés előtti szeretkezésből is származhatnak termékenyítőképes spermiumok, mivel átlagos élettartamuk 2-3 nap. Ezzel szemben a petesejt legfeljebb 24 óráig életképes. Ezeket a tényeket nem szabad elfelejtened.

Általános képlet a termékeny időszak meghatározására

A fentiek függvényében egy képlettel egész jól meghatározhatod a saját termékeny időszakodat, ha már kellő ideig jelölgetted a ciklusod főbb mérföldköveit a naptáradban - azok egyébként, akik már évek óta feljegyzik a menstruáció kezdetét, sokkal egyszerűbb helyzetben vannak.

Forrás: --

Először is az elmúlt egy év legrövidebb ciklushosszából le kell vonnod 18 napot, majd a leghosszabb ciklusból 11-et. Előbbi lesz a termékenységi időszak első, utóbbi pedig az utolsó napja. A gyakorlatban ez úgy néz ki, hogy ha például a legrövidebb ciklusod 27 napos volt, a leghosszabb pedig 34 napos, akkor ez alapján a termékeny napjaid a ciklusod 9. és 23. napja közé fognak esni.

Plusz információk segíthetnek

Érdemes jelölnöd a szeretkezések napját abból az okból kifolyólag, hogy a hím- és női ivarsejtek életképessége eltérő, bár azt is ajánlják a szakemberek, hogy a termékeny időszak előtti napokban döntsetek inkább az önmegtartóztatás mellett.

Mivel a peteérésed ellenőrzésének más alternatív megoldásai is léteznek, ha ezeket is beveted, még pontosabban határozhatod meg a termékeny időszakot. Ilyen például a reggeli testhőmérséklet feljegyzése, melyet naponta ugyanabban az időpontban, lehetőleg a legkevesebb mozgás után kell megállapítanod. A pár tizeddel alacsonyabb hőmérséklet jelzi, hogy az ovulációs időszak előtt állsz, 24-48 órával az ovuláció után ismét emelkedik. Emellett figyelheted a méhnyaknyák állagát is, mely szintén feljegyzésre kerülhet a naptáradban. A nyák állaga közvetlenül peteérés előtt tojásfehérjéhez hasonlít, nyúlékonnyá, áttetszővé válik.

Ha ezeket az információkat feljegyzed magadnak, így megismerve a tested működését, hamar valósággá válhat az áldott állapot, hiszen könnyen fel tudsz készülni a termékeny időszakra, és nagyobb eséllyel foganhatsz meg minél előbb.

Nagyító alatt: vízben szüléshttp://www.life.hu/anyaskodj/20120312-nagyito-alatt-vizben-szules.htmlSzex a terhesség alatt: így nem lehet semmi bajhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120306-szex-a-terhesseg-alatt-igy-nem-lehet-semmi-baj.htmlMegbízható terhességi tesztek körképe - Plusz tanácsok a használatáhozhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120305-megbizhato-terhessegi-tesztek-korkepe-plusz-tanacsok-a-hasznalatahoz.htmlAmikor az anya a családfenntartó - Vajon működhet hosszú távon?http://www.life.hu/anyaskodj/20120210-amikor-az-anya-a-csaladfenntarto-vajon-mukodhet-hosszu-tavon.htmlMegengedhettek magatoknak egy gyermeket? - Így számold ki, hogy reális képet kapjhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120210-megengedhettek-magatoknak-egy-gyermeket-igy-szamold-ki-hogy-realis.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.