Job sharing: egy kiváló megoldás a dolgozni is vágyó édesanyáknak

a nap cikke munkamegosztás kismamák munkavállalás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermeket vállalva sokszor kell választanunk a karrier és a babázás között. Elérhetőek azonban olyan lehetőségek, melyek segítenek anyaként és dolgozó nőként is helytállni.

A job sharing lényege: a rugalmasság

Nálunk egyelőre annyira ritka jelenség, hogy a kifejezés magyar megfelelője is késik még, de az állásmegosztás talán a legtalálóbb fordítás. A részmunkaidős foglalkoztatás és a távmunka legújabb testvére egy olyan lehetőség, amelynek segítségével a kisgyermekes anyák egy része munkába tud állni. A lényege, hogy ugyanazt az állást két személy tölti be, akik egy előre megbeszélt, de flexibilis rendszerben váltják egymást. Ez nem jelenti azt, hogy egyikük a másik asszisztense lenne, ugyanazt a felelősséget és feladatokat ugyanúgy vállalják, de nem egyedül, napi nyolc órában.

Thinkstock
Thinkstock

A kisgyermekes anyukák életében számtalan váratlan helyzet adódik, amikor aznap vagy csak aznap délelőtt nem tudnak bemenni dolgozni. Ilyenkor jön jól a váltótárs, akire számítani lehet, és aki persze ezt a helyettesítést visszakapja a saját akadályoztatásakor. Nyilván előfordul, hogy esetenként mindketten kénytelenek valami miatt otthon maradni, de jóval ritkábban, mint job sharing nélkül. Ez a lehetőség rugalmas munkaidőt teremt, és ez az, amire a dolgozó anyáknak a leginkább szüksége van.

Az anya dolga a gyereknevelés, legalább három évig...

...gondolja ezt Magyarország lakosságának közel háromnegyede. Ez a hozzáállás és a megfelelő számú bölcsődék hiánya nagyon nehézzé teszik az édesanyák visszatérését korábbi munkahelyükre. Pedig minél több nő tud anyagilag talpra állni, annál több gyermeket lehetne felnevelni - de a helyzet korántsem ilyen egyszerű.

Átalakítunk! 30 kilót fogyott és bombanővé változott Zita! Kattints a galériáért!



Tőlünk nyugatra már felismerték a kisgyermekes anyukákban rejlő munkaerő-piaci lehetőségeket, de nálunk ez még késlekedik. Bár az otthon maradó édesanyáknak járó juttatásokban az élmezőnyben vagyunk, foglalkoztatásuk a statisztikák legvégén jár.
A távmunka és az állásmegosztás olyan lehetőségek, melyek kiutat mutatnak ebből a helyzetből. Mert annak ellenére, hogy az édesanyák szeretnek otthon lenni a gyermekükkel, legtöbbjük még az óvoda előtt vissza szeretne térni korábbi munkahelyére, mert szüksége van bevételre. Az a felfogás, mely szerint az édesapa dolga a kenyérkeresés, az édesanyáé pedig a gyermeknevelés és a háztartás, mára igencsak elavult, a nők a munkahelyükön is helyt tudnak és szeretnének állni.

Amerikából jöttem

Az állásmegosztás ötlete Amerikából származik, a kórházakban és az oktatásban dolgozó nők alkalmazták először. A kilencvenes évek elejére már a munkaadó szervezetek közel 20 százaléka előtt nem volt ismeretlen fogalom a job sharing. Öt évre rá már 28 százalékuk ajánlotta fel a lehetőséget a dolgozóknak. Amerikából gyorsan átterjedt a módszer az Egyesült Királyságba, Ausztráliába és később Európába is. Annak ellenére, hogy kisgyermekes anyák számára nyújt megoldást, nemcsak ők veszik igénybe, hanem már sokszor férfiak is.

A jó partner nemcsak a házasságban fontos

Persze az állásmegosztásnak is megvan a maga jól működő forgatókönyve. Ez a módszer nem hoz átláthatatlanságot és egyenlőtlenséget - már ha a megfelelő munkavállalókat teszik párba. Nagyon fontos, hogy összeillő személyiségek legyenek, akik hatékonyan tudnak kommunikálni egymással, és összhangot tudnak teremteni. Amellett, hogy közel azonos szakmai képességekkel bírnak, két ember még lehet nagyon különböző egymástól, így többféle párosítás is elképzelhető: például a komplementer pár esetében a két ember kiegészíti egymás tudását, míg a tükörkép-párosok esetében akár egészséges rivalizálás is kialakulhat a felek között.

Thinkstock
Thinkstock

Jó példák hazánkban

Annak ellenére, hogy sokan idegenkednek az állásmegosztástól és az ahhoz hasonló rugalmas megoldásoktól, már hazánkban is találunk jó néhány olyan nagyvállalatot, mely képes volt kitörni a konvenciókból. Ezzel anyukák seregének adták meg a munkahelyükre való visszatérés lehetőségét, akik a gyermeknevelés mellett megszerzett tudásukat is tovább kamatoztathatják. Magyarországon egyelőre nem készítettek felmérést arról, hogy hányan dolgoznak állásmegosztásban, de ettől még a lehetőség vagy legalább a részmunkaidő több helyen elérhető.

Az egyik nagy bank fiókjainál például már 1998 óta elérhető a részmunkaidős foglalkoztatás, és az esetlegesen végzett távmunka sem idegen a dolgozóktól. Kismamáknál pedig előfordult már, hogy ketten, egymást segítve láttak el egy munkakört. A gyorséttermek világában is találkozni a rugalmas munkaidővel, bár ott nem a kismamák, hanem inkább a diákok időrendjéhez alkalmazkodott a cég. A túlnyomórészt nőkkel dolgozó drogériahálózat is foglalkoztat embereket részmunkaidőben, leggyakrabban 5-6 órás munkaidőben, délelőtti-délutáni váltással. Ez a cégnek is előnyt jelent, hiszen így folyamatosan rendelkezésére áll elegendő alkalmazott, még ünnepnapokon is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.