Lúgosító, kalóriaszegény, gluténmentes csodaszer: a quinoa jótékony hatásai

étkezés fogyókúra glutén kalória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az inkák tudták, mi a fittség titka, hiszen fő ételük hosszú időn át a quinoa volt. Ez a csodálatos növény nem tartalmaz glutént, alacsony kalóriatartalommal büszkélkedhet, és még számtalan előnyös tulajdonsággal bír.

Az inkák ősi aranya

Az inkák aranyaként is emlegetett quinoa Dél-Amerikából származó gabonaféle. Már 8-9 ezer évvel ezelőtt előszeretettel fogyasztotta az ember, az inkák pedig szent ételnek tartották, és a Gabona anyja néven emlegették. Az inka harcosok a quinoamagnak köszönhetően nagyon kitartóak voltak, és az átlagnál jóval gyorsabban gyógyultak fel a harcban szerzett sérüléseikből.

Thinkstock
Thinkstock

Az inkákon kívül sokan sokáig nem tudták, mennyire értékes is ez a növény - a spanyol hódítók például majdnem kiirtották a quinoát, amikor megtiltották az indiánoknak a termesztését. A "csodagabonát" aztán az 1980-as években fedezte fel ismét két amerikai, akik meg is kezdték a termesztését Colorádóban. Az amerikai Sziklás-hegységben ma évente több mint 100 000 kiló quinoát termelnek. A legértékesebb fajta 4000 méter felett nő: ez a legédesebb és a legfehérebb. A fehér típuson kívül létezik még piros és fekete a növényből: előbbi kissé intenzívebb ízzel rendelkezik, mint a fehér változat, a fekete pedig még erőteljesebb aromával bír.

Nem hizlal, gluténmentes és lúgosít

A quinoa az egyik legjobb növényi fehérjeforrás, ráadásul kiemelkedően magas is a fehérje-tartalma - jóval több, mint a rizsé vagy a búzáé. Található benne C-, E- és B-vitamin - utóbbiból többféle -, továbbá az öregedésért is felelős szabadgyököket hatástalanító béta-karotin, az ásványi anyagok közül pedig magnézium, vas, foszfor, cink, kálcium, valamint minden olyan aminosavat tartalmaz, melyre a szervezetnek szüksége van. Mivel nem tartalmaz glutént, könnyű megemészteni, ráadásul lisztérzékenyek is bátran fogyaszthatják.

Thinkstock
Thinkstock

Élelmi rostokban igen gazdag növény, ezért különösen javasolt a fogyasztása székrekedéssel küzdők, kismamák, keringési betegségekben szenvedők és fogyókúrázók számára. Utóbbi esetben azért is érdemes a quinoát választani, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, ráadásul lúgosító hatással is bír, e tekintetben a vadrizshez, az amaránthoz és a csíráztatott magvakhoz hasonló.

Vesekőre hajlamosak kerüljék!

Ha hajlamos vagy a vesekőre, akkor csak mértékkel szabad fogyasztanod a quinoát, mivel oxalátot tartalmaz.

Hogyan fogyaszd?

Mielőtt fogyasztani kezdenéd, alaposan mosd meg: tedd egy szűrőbe, és addig mosd hideg vízzel, amíg a külsejét borító csúszós, úgynevezett szaponin le nem jön róla teljesen. Meg is kóstolhatod közben: ha még mindig keserű, mosd tovább. A quinoát fogyaszthatod reggelire tejben megfőzve kásaként, ebédre sós vízben megfőzve, majd salátába keverve, de készíthetsz belőle pudingot is. Sütésnél is nagy segítség: liszt formájában gluténmentes édességekhez használható. A popcornhoz hasonlóan ki is lehet pattogtatni, a "pop-quinoa" nagyon népszerű a perui gyerekek között.

Tipp! Ezt a szendvicset biztosan megeszi finnyás csemetéd! Kattints a galériáért!




Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.