Rovarűző növények: ezeket tartsd a balkonon!

légy szúnyog növény rovar
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A lakásodba berepülő rovarok ellen nem csak vegyszerekkel vagy esztétikusnak éppen nem mondható szúnyoghálóval védekezhetsz. Vannak ezeknél sokkal hatásosabb természetes módszerek is, amelyek ráadásul a balkonodat is üde zöldbe borítják!

Macskamenta vagy borsmenta

A mentafélék kellemes, friss illatát biztosan te is szereted, a repülő rovarok, például a legyek vagy szúnyogok azonban ki nem állhatják. Az erkélyeden, de akár az ablakpárkányodon is nevelhetsz macskamentát vagy borsmentát, amivel egyértelműen jelzed a repkedő, hívatlan vendégeknek, hogy kívül tágasabb.

Thinkstock
Thinkstock

A különböző menták nagyon szeretik a vizet és a fényt, ezért mindig gondoskodj arról, hogy a növénykéid földje nedves legyen, de ne tocsogjon a vízben, és elegendő fény érje, ugyanakkor a tűző napfénytől óvd. A hőséget sem szereti, inkább a hűvösben érzi jól magát a macskamenta és a borsmenta is. Szereti a tápanyagokban dús talajt, a rendszeres tápoldatozást újabb és újabb illatos levelekkel hálálja meg. Ha így teszel, évekig virulni fog a mentád, mindig lesz friss fűszered vagy teafüved belőle, a zümmögő látogatóktól azonban nyugtod lesz.

Muskátli

Az erkélyek kedvelt éke, a muskátli nemcsak szép, hanem nagyon hasznos is. Bár a muskátlik nem aromás illatukról híresek, érdemes belőlük tartanod néhány cseréppel, hiszen a színpompás virágú növények levele, vagyis annak az illata távol tartja az otthonodtól a vérszívó szúnyogokat és a veszedelmes darazsakat.

A muskátli megfelelő öntözés mellett remekül tűri a meleget és a napfényt, de a tűző nap és tikkasztó hőség helyett inkább a félárnyékos-szélárnyékos helyeket kedveli. Ha naposabb helyen tartod, akkor gyakrabban kell öntöznöd - mégis inkább a szárazabb földben érzi jól magát, ezért ne álljon rajta vagy alatta a víz, mert hamar elrohad a gyökere. Rendszeresen tápláld, kaphatóak speciális muskátliknak ideális tápoldatok is.

A Life.hu tippje: Ha olyan szerencsés vagy, hogy nemcsak egy apró erkélyed vagy nagyobbacska teraszod van, hanem egy szép kerted, akkor a rovarok távoltartására kísérletezhetsz diófával, cédrussal vagy eukaliptusszal is.

Dohányvirág

A dohányvirág és a növény, amelyből a dohányt készítik, nem egy és ugyanaz! Abban viszont mégis hasonlítanak, hogy a rovarokat távol tartják erőteljes illatukkal. A dohányvirág illatos, lila, rózsaszín vagy fehér, csillagformájú virágai a kellemetlen szúnyogokat és legyeket messzire űzik, a szépséges pillangókat viszont mágnesként vonzzák.

http://en.wikimedia.org
http://en.wikimedia.org

A dohányvirág nem különösebben igényes növény, napos és árnyékos balkonokon is jól elvan, megfelelő ápolás mellett tavasztól őszig virágzik. Nem igényel különösebb ápolást, ha száraz a földje, locsold meg, ha nem fejlődik megfelelően, ösztönözd az öntözővizébe kevert tápoldattal. Fontos: a dohányvirág minden része mérgező, így tartsd távol a kisgyerekektől vagy a házi kedvencektől!

Levendula

Bizonyára te is tettél már szárított levendulacsokrot a szekrényedbe a ruhazabáló molyok ellen, de azt talán nem tudtad, hogy a cserépben vagy virágládában tartott szépség más rovarok, többek között a legyek és szúnyogok ellen is hatásos.

A levendula abszolút neked való, ha nem vagy született kertész, hiszen kifejezetten igénytelen növény. Állja a meleget, a hideget, a szárazságot, nem különösebben tápanyagigényes virág, a cserepében tocsogó víz azonban nem tesz jót neki, ezért csak akkor öntözd, ha már szikkadni kezdett a földje. Ha levendulát tartasz, nem lesz gondod a molyokra, legyekre és szúnyogokra, de az amúgy hasznos méhecskék imádják a levendula illatát. Ezért ha a méheket sem kedveled, inkább ne ezt a növényt válaszd rovar-távoltartásra.

A Life.hu tippje: Nemcsak a szépséges virágok, hanem konyhakerti növények is megvédenek a lakásodba berepülő "pilótáktól". A paradicsom-növény kipárolgása elriasztja a betolakodókat, egy-egy szelet friss paradicsommal pedig a csípések viszketését is enyhítheted.

Körömvirág

Egyszerű, de nagyszerű - ennyivel tökéletesen jellemezhető a körömvirág. A kalendula néven is ismert növény nemcsak gyógyítónak, hanem rovarűzőnek is kiváló.

Thinkstock
Thinkstock

Ha a körömvirágodon megjelennek tavasszal az első sárgába forduló bimbók, megnő a tápanyag- és vízigénye, erre különösen akkor figyelj, ha napos, meleg helyen tartod. Homokos, könnyű virágföldben érzi jól magát. Jól tűri a hőséget és a tűző napot is, a huzatra, a sötétre és a hidegre azonban érzékeny, a fagy pedig azonnal végzetes lehet a körömvirág számára.

Szegfű

A szegfűt szinte a rózsával egy lapon emlegethetjük, ha a legnépszerűbb vágott vagy kerti virágokról beszélünk. A hatalmas rózsabokrokkal ellentétben a szegfű cserépben vagy balkonládában is jól érzi magát, sőt, a rovarokat is távol tartja az otthonodtól.

A szegfű inkább a hűvöset, de a világos, napos helyeket kedveli, széltől, huzattól mindenképpen óvd a karcsú, magas szárú virágot! A tápanyagigénye viszonylag nagy, fontos számára a minőségi virágföld és a rendszeres tápoldatozás ahhoz, hogy megfelelően fejlődjön. A szegfű igazán "iszákos" növény, gyakori öntözést igényel, de a cserepében soha ne álljon a víz!

A Life.hu tippje: Soha ne álljon a víz a növényeid tálkájában, a vízben ugyanis elszaporodhatnak a szúnyoglárvák. Ha pedig "szúnyogtenyészeted" van az erkélyeden, akármennyit is tartasz a fent felsorolt szúnyogűző virágokból, nem úszod meg csípések és éjszakai zümmögés nélkül. Ezért mindig öntsd le a vizet a virágok alól, amelyet nem szívnak fel vagy nem párolog el néhány óra alatt.


Elindult az Ez zsír! fogyókúrás- és
életmódprogramunk!

REGISZTRÁLNI SZERETNÉK!

Csatlakozz hozzánk iWiW-en és Facebookon!




Természetes antibiotikum, amit az erkélyen is nevelhetsz - Ismerd meg a kerti sarkantyúkát!http://www.life.hu/hazitunder/20120413-termeszetes-antibiotikum-amit-a-kertben-is-nevelhetsz-ismerd-meg.htmlGyönyörű hagymás növények tavaszra, amit a párkányon is nevelhetszhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-gyonyoru-hagymas-novenyek-tavaszra-amit-a-parkanyon-is-nevelhetsz.htmlFilléres házi praktikák, hogy a növényeid egészségesek és dúsan zöldellőek maradjanakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-filleres-hazi-praktikak-hogy-a-novenyeid-egeszsegesek-es-dusan-zoldelloek.htmlÍgy neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondoznihttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.htmlEgészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőkethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120329-egeszseges-konyhakert-igy-ultesd-a-novenyeket-hogy-eluzd-a-kartevoket.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.