Egy kellemetlen beavatkozás, ami életmentő lehet - Mindent a gátmetszésről

terhesség szülés gátmetszés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A várandós és a gátmetszéstől tartó kismamák számára riasztó statisztikai adat lehet, hogy Magyarországon a szülések 70%-ában alkalmazzák a gátmetszést. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fennmaradó 30%-ban sikerül elkerülni azt, és azt sem, hogy ez a kellemetlen beavatkozás a baba és a mama egészségét egyaránt szolgálja.

A gátmetszésnek köszönhetően nemcsak a gyermek jön könnyebben a világra, de az édesanya is jelentősen kisebb eséllyel szenved olyan sérülést, mely gátmetszéssel elkerülhető lett volna. Ráadásul a beavatkozás korántsem olyan szörnyű, ha a kismama felkészül rá, és mindent megtesz a mielőbbi felépülésért.

Thinkstock
Thinkstock

A baba és a mama érdekében

A kismamákat számtalan szülőszobai történet tartja rettegésben, melyek jó része a gátmetszéssel kapcsolatos. A magyar szülészek hozzáállásától kezdve, a hazai egészségügy elmaradottságán át a kórházak zsúfoltságáig mindent felsoroltak már, aminek eredménye lehet a gátmetszés.
Tény, hogy Magyarországon fokozottan jellemző, hogy mind a kórházak, mind az orvosok és a nővérek túlterheltek, a szüléseket pedig előfordulhat, hogy gyors egymásutánban vezetik le. Ám a kismamák is egyre jobban félnek a szülési fájdalmaktól, és gyakrabban kérnek epidurális fájdalomcsillapítást is. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a módszer fokozza a méhizom-tevékenységet, melynek következtében a méhszáj gyorsan tágul ugyan, a hüvelynek azonban nincs elég ideje felkészülni a baba érkezésére. Sok esetben tehát emiatt a gyorsított vajúdási ciklus miatt válik szükségessé a gátmetszés.

"Ha nincs semmilyen külső beavatkozás és minden természetes úton zajlik, akkor nagy valószínűséggel nem kell a gátmetszés, a szervezet ugyanis megoldja a kérdést. Ha nem megfelelő ütemű a tágulás, vagy éppen koraszülésről van szó, akkor a kollégáimmal a gátmetszést szoktuk preferálni. A vágás és a repedés fájdalmai között nem igazán van különbség. Azért lehet mégis jobb a vágás, mert ha esetleg a kismama utána is tovább repedne, akkor legalább a vágott irányba teszi azt és nem mondjuk a végbél záróizma felé" - állítja dr. Fejes András szülész-nőgyógyász.

Jó, ha tudod!

Gátvédelem esetén tulajdonképpen visszatartják a baba fejét, hogy hosszabb ideig csúszhasson ki, a hüvelybemenet és a hüvelyfali izmok pedig ezzel összhangban tágulhassanak. Nem mindegy azonban, hogy mennyi időt hagynak erre a folyamatra. Törekedhetünk a gátmetszés elkerülésére, ám minél tovább hat a magzat fejére a test nyomóereje, annál nagyobb lehet a koponyaűri nyomás, az apró vénácskák elzáródhatnak, a keringés lelassulhat és ez pedig már a kicsi oxigénellátására is hatással lehet.

Thinkstock
Thinkstock

Ibolya, 35 éves:

"Az első babám gátmetszéssel született. Ott, akkor tényleg ez volt a legkevesebb, a vágás pillanatában körülbelül egy darázscsípésnyi fájdalmat éreztem. Amikor a sebemet összevarrták, a kezembe adták a kislányomat, ami bevett szokás ilyenkor. Egyáltalán nem figyeltem a fájdalomra, teljesen elvarázsolt a csöpp gyermek. Kifejezetten olyan szobát kértem, ahol a születést követően azonnal együtt lehettem a babával. Ez azonban nem segítette elő a gyógyulásomat, sőt. Alig tudtam pihenni, pedig ez a gátmetszés gyógyulásának alapvető feltétele lenne. Állandóan fel kellett állnom az etetésekhez, a mérlegelésekhez, illetve amikor sírt a pici. Mindent egyedül csináltam, a nővérek legfeljebb a pelenkázásban és az öltöztetésben segítettek. Így körülbelül egy hónap alatt gyógyult be a sebem. Ezért a második szülésemkor már ez egyszerű szobával is beértem. A kisfiamat csak a szoptatás idejére hozták be, így nyugodtan pihenhettem, gyógyulhattam. Akkor két hét alatt teljesen felépültem."


A választott orvossal is tanácsos egyeztetni

Általában már jóval a szülés előtt sor kerül annak menetének átbeszélésére. Már a legkorábbi ilyen konzultáción érdemes az orvosnak szegezni a kérdést, hogy miként vélekedik a gátmetszésről. Milyen gyakran alkalmazza, mikor és miért ítéli szükségesnek. Pontosan hogyan zajlik a beavatkozás, milyen hatásai és következményei lehetnek a vágásnak, illetve a teljes elhagyásának. Egészen onnan, hogy mi történhet a babával és a kismamával addig, hogy kivehető vagy felszívódó varratokat használ-e. Már a szülési terv kialakítása előtt szükséges feltenni ezeket a kérdéseket, mert ha az álláspontok sehogy sem közelítenek egymáshoz, lehet, hogy meg kell fontolni az orvoscserét is.

Átalakítunk! Igazi trendi csaj lett a kisgyermekes anyukából. Kattints a galériáért!


Dolgozz a gátvédelmen!

A megfelelő orvos kiválasztása mellett a gátvédelemről önállóan is tanácsos időben gondoskodni - nem a szülőszobában kell elkezdeni és nem szabad csak az orvosoktól és a nővérektől elvárni. A gátvédelmet éppúgy kell akarnia a szülő nőnek is, mint az arra törekvő orvosnak. A gátizmok erősítését már jóval korábban, akár otthon is megkezdheted. A jógatanfolyamokon nagy hangsúlyt fektetnek külön a gátizomgyakorlatokra, melyeket érdemes a foglalkozáson kívül is gyakorolni. A gátizomtorna erősíti az hüvelyi izmokat és megtanít azok ellazítására. A várandósság vége felé gátmasszázs is kérhető, ha nem is a szigorú beosztásban dolgozó szülészorvostól, de például dúláktól vagy bábáktól. A 37. héttől javasolt az illóolajos hüvelymasszázs is, valamint olyan homeopátiás szerek alkalmazása, melyek az izmok tágulásában segítenek. A jóga és a torna mellett az úszás is jótékony hatással lehet.

Thinkstock
Thinkstock

Te is nyugodtabban fekszel fel arra a bizonyos ágyra akkor, ha tudod, mindent megtettél a saját tested érdekében. A gátvédelemben zajló szülések tovább tartanak, mint azok, ahol nem fordítanak erre különös hangsúlyt. A gyermek világra hozásához a legmegfelelőbb testhelyzet megválasztása épp olyan fontos, mint az, hogy ne türelmetlenül és kimerülten vágj bele. A védelem szempontjából a függőleges testhelyzetek a legjobbak, ilyenkor ugyanis a kitolásnál kisebb nyomás nehezedik a gátra. Ha a vajúdás közben végig masszírozzák a gáttájékot, elősegítik, hogy az izmok fokozatosan és lassan táguljanak, így pedig könnyebben elkerülhető a repedés és szükségtelenné válhat a gátmetszés is.

Dóra, 29 éves:

"A terhességem alatt én is nagyon tartottam a gátmetszéstől. Megbeszéltem a doktor úrral, hogy akkor és csak akkor alkalmazza, ha bármelyikünk egészsége veszélyben forog. Végül azonban borult minden, a köldökzsinór ugyanis rátekeredett a kisfiam lábára, így az utolsó pillanatban császármetszéssel jött a világra. Tudtam, hogy a gátsérülés lassan és nehezen gyógyul, a hasi műtét sebére azonban egyáltalán nem voltam felkészülve. A szülés után hetekig nem tudtam magamtól felkelni, csak az egyik oldalamon tudtam aludni, sokszor pedig a kicsit sem mertem felvenni, mert úgy éreztem, hogy nem tudom megtartani. Nem mondom, hogy inkább gátmetszést választottam volna a császár helyett, mert a természet döntött helyettem, mindenesetre tudom, hogy így sem volt könnyű a felépülés."


Pihenj, borogass, hűts!

Ha a kisbabád mégis gátmetszéssel születne, fontos, hogy utána, amennyire lehetséges, sokat pihenj, és ne erőltesd meg magad. Ne emelj és cipelj nehezet! Fokozottan vigyáznod kell a székletürítésnél is, nehogy az erőlködéstől az alhasi szerveid megsüllyedjenek. A sebterület hűtése, jeges borogatása enyhítheti a fájdalmat, a gyógyulást pedig legjobban az árnikakrém segítheti elő. Ha pedig már a kamillakivonatos ülőfürdő sem segít, vásárolhatsz aromaterápiás gátsebgyógyító olajat is.

Hamedl Andrea

Tipp! Rakj fánkot a füledbe! Vicces kiegészítők. Kattints a galériáért!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.