hormonhatású anyagok élelmiszer adalékanyag
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár az utóbbi időben egyre többünk fordít nagyobb figyelmet az egészséges táplálkozásra és az egészség megőrzésére, még mindig nagyon sok feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, és talán túl sok olyan szerrel vesszük körül magunkat, melyek veszélyes adalékanyagokat tartalmaznak. Ha tényleg fontos az egészséged, fordíts kellő figyelmet arra, hogy mi kerül a kosaradba a boltban, és egyben arra is, hogy a lehető legkevesebbel kerülj kapcsolatba a következők közül.

Ételfesték

Ha vannak gyerekeid, bizonyára nehéz kikerülnöd, hogy ne kerüljön ételfestékes élelmiszer a kosaradba. Pedig tanácsos lenne, a szakemberek szerint ugyanis a gyerekeknél az ételfesték hiperaktivitást okozhat. 50 évvel ezelőtt még csak ötödannyi festéket használtak az élelmiszeriparban, mint mostanában, amikor már a feldolgozott ételekben, cukorkákban, kekszekben, kolbászokban, sőt még a gabonapelyhekben is találni belőle. Ha ki akarod kerülni, vásárlásnál mindig ellenőrizd az összetevőket, és a feldolgozott ételek helyett válaszd a friss vagy frissen fagyasztott élelmiszereket.

Thinkstock
Thinkstock

BPA

Egy friss kutatási eredmény szerint aligha kerülhetjük el a Biszfenol-A, vagyis a BPA fogasztást, ha konzervet eszünk. A konzervek 92 százalékában megtalálható ez az adalékanyag, méghozzá a konzervdobozon. Hatása az ösztrogénhez hasonló, már kis mennyiségben vetélést, terméketlenséget, idegrendszeri károsodást, fejlődési zavart, cukorbetegséget okozhat.

Ftalátok

A ftalátok ugyancsak szintetikus hormonok, amelyek szintén a konzervekben fordulnak elő. Beavatkoznak a hormonrendszer működésébe, károsítják az olyan belső elválasztású mirigyeket, mint amilyen a pajzsmirigy, a hasnyálmirigy és a mellékvese. Állatkísérletek igazolják, hogy reprodukciós és neurológiai egészségkárosodást is okozhatnak.

Átalakítunk! Igazi trendi csaj lett a kisgyermekes anyukából. Kattints a galériáért!


Pálmaolaj

A pálmaolaj telített zsírsav, és gyorsan emeli a vér koleszterinszintjét, tehát nem a legegészségesebb összetevő - ám nem csak az emberi szervezetre gyakorolt hatása miatt veszélyes. Délkelet-Ázsiában elképesztő mennyiségű esőerdőt pusztítottak már ki eddig a pálmaolajért, ezzel veszélybe sodorva olyan fajokat, mint az orángután, a szumátrai tigris vagy a szumátrai orrszarvú.

Transzzsírok

Nagyon sok feldogozott étel tartalmaz transzzsírokat, miközben ez a címkén nincs is feltüntetve. A transzzsírok növelik az LDL, azaz a "rossz" koleszterin szintjét, ezzel egyidőben csökkentik a HDL, azaz a jó koleszterinszintet a vérben. Légy résen, és győződj meg róla, hogy a fánk, a süti, vagy a pékáru, amit vásárolsz, olíva, kókusz- vagy repceolajjal készült - esetleg készítsd el őket otthon, talán még olcsóbban is kijössz majd.

Thinkstock
Thinkstock

MSG - nátrium-glutamát

Az MSG, magyarul a nátrium-glutamát nagyon népszerű ízfokozó: nagy mennyiségben elsősorban hústartalmú ételekben található meg, de alkalmazzák leveskockákban, chipsekben, fűszerkeverékekben. Az MSG-ről azonban sok kutatónak nincs jó véleménye: egyesek szerint a nátrium-glutamát az arra érzékenyeknél hátfájást, gyengeséget, heves szívdobogást okoz, sőt hormonális problémákért is felelőssé tették már.

Tudj meg mindent már a hírfolyamodból! Csatlakozz hozzánk iWiWen és Facebookon!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.