Szemet gyönyörködtető dekorötletek az erkélyre

a nap cikke erkély dekoráció lakberendezés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem áldott meg kerttel a sors, egy kis erkély viszont tartozik a lakásodhoz, akkor már szerencsés helyzetben vagy. Egy kis kreativitással ugyanis kényelmes, dekoratív zugot alakíthatsz ki benne. Adunk hozzá néhány tippet. 

Kültéri nappali

Ha szeretsz az erkélyeden olvasgatni, kávézni vagy teázni, szívesen költöd el itt a reggelidet, ebédedet vagy a vacsorádat, fontos, hogy kényelmes legyen. Ezért, ha teheted, műanyag székek helyett időjárásálló kanapét vagy fotelt helyezz el itt, de szükség lesz egy asztalra, polcokra vagy szekrénykére is - amennyiben a hely engedi. Persze a dísztárgyakról, lakástextilekről és a dísznövényekről se feledkezz meg, hiszen ezek teszik valóban otthonossá és egyedivé az erkélyt.

www.balkopugutasarim.com, http://pinterest.com
www.balkopugutasarim.com, http://pinterest.com

Mint már említettük, fontos, hogy minden, amit a balkonodon elhelyezel, jól viselje az időjárás viszontagságait. Bírja az esőt és a tűző napot, és ne vigye el a szél, hiszen előfordulhat, hogy hirtelen jön egy zivatar, és neked nem lesz időd mindent biztonságba helyezni, mielőtt kitör az égi háború.

Színek és árnyalatok

Ha átrendezed vagy berendezed a balkonodat, az első lépés valószínűleg a színek és minták kiválasztása lesz. Ha rajongsz a sötét árnyalatokért, de a kis lakásodban nem használhattad, végre kiélheted a szenvedélyedet, hiszen nem teszi kriptaszerűvé az erkélyt. Ha imádod az élénk neonszíneket, de a lakásban zavarónak találod őket, akkor minden neonzöldet, neonsárgát, neonrózsaszínt és ragyogó kéket, lilát, pirosat az erkélyen használj. Ezek a színek ráadásul jobban viselik a port és az esőt, mint a világos pasztellek. A halvány árnyalatokról sem kell természetesen lemondanod, különösen akkor válassz világos berendezést, ha kicsi az erkélyed, és optikailag növelnéd.

www.balkopugutasarim.com
www.balkopugutasarim.com

Mini erkélyek

Sajnos az erkélyek általában nem túl tágasak - csak keveseknek adatik meg, hogy hatalmas tetőterasszal büszkélkedjen. Bármilyen apró is a balkonod, nem kell, hogy üresen álljon, fantáziával és eltökéltséggel otthonod leghangulatosabb oázisává varázsolhatod. Egy karcsú, magas szék éppen elég ahhoz, hogy legyen ülőhely, egy keskeny asztal vagy szekrényke pedig tökéletesen megfelel a rakodáshoz. Ennyit a praktikumról, most jöjjön az esztétikum: a székre tegyél színes párnát, hogy kényelmesebb legyen, vagy egy tarka takarót, amibe be is burkolózhatsz, ha hűvös van.

http://decophotoblog.blogspot.hu
http://decophotoblog.blogspot.hu

Ha ezek után már egy talpalatnyi helyed sem maradt a balkonon, dekoráld a korlátot! Néhány méter vászonnal a kevésbé szép rácsot is láthatatlanná teheted, ráadásul a kíváncsi tekintetektől is megóvhatod a kis birodalmadat. Az erkély korlátja virágtartók és -ládák elhelyezésére is ideális, így akár tavasztól őszig színes virágú, illatos növényekkel veheted körbe magadat.

Sőt, a balkonodat akár ki is bővítheted optikailag, néhány trükkel. Ha sem egy széknek, sem egy asztalnak nincs helye kint, akkor varázsolj belőle őserdőt! A korlátra, a padlóra és keskeny polcokra is rakodhatsz szebbnél szebb dísznövényeket. Az erkélyerdődben természetesen nem kell állva, éppen arra járva gyönyörködnöd, ha a loggia előterébe, a szobába helyezed el a kerti bútort, ezzel csalva magadnak még egy kis teraszhelyet.

http://laisladelusi.blogspot.hu,www.balkopugutasarim.com
http://laisladelusi.blogspot.hu,www.balkopugutasarim.com

Zöld oázis a szürke város felett

Mindened a zöld? Szeretnéd a betondzsungelt valódi őserdővé változtatni? Van néhány egyszerű, de nagyszerű ötletünk. Kezdd az erkélyed zöldítését az alapoknál, azaz a padlóval. A nagyobb barkácsáruházakban többféle fűnek látszó szőnyeget vagy műfüvet vásárolhatsz, ezzel fedheted le a talajt. Majd jöhetnek a valódi dísznövények, fűszernövények, sőt, akár mini veteményest is gondozhatsz a balkonodon. Ha szereted rendszeresen új színekkel és illatokkal körülvenni magad, akkor vázákkal és virágcsokrokkal dekoráld az erkélyed.

Csináld magad berendezés

Saját készítésű bútorokkal egyedivé teheted az erkélyed. Zöldséges vagy gyümölcsös ládákból remek ülőkét varázsolhatsz, ha lecsiszolod, lefested, és - saját készítésű - párnákkal teszed kényelmessé. Bármilyen kartondobozból kis asztalkát készíthetsz, ha megtöltöd újságpapírral, lefested, vagy színes papírral, textildarabokkal burkolod be. Már régóta vágysz egy babzsákfotelre? Varrj össze egy nagyobb anyagból vagy több kicsi foltból egy zsákot, majd töltsd meg például babbal vagy előhabosított polisztirol gyönggyel, öltsd össze erősen, és már pihenhetsz is a vadonatúj és szuperkényelmes foteledben. Ha virágtartót szeretnél saját kezűleg gyártani, akkor igazán kiváló lehetőségek közül válogathatsz - az egyszerűtől a művésziig. Akár egy sima befőttes üvegből, konzervdobozból is készíthetsz virág- vagy gyertyatartót, de használhatsz erre a célra szinte bármit, amiben elfér néhány szál virág, egy-két növényke vagy pár kisebb-nagyobb mécses.

www.balkopugutasarim.com
www.balkopugutasarim.com

Fényt!

Ha nemcsak napvilágnál szeretnéd élvezni az erkélyeden töltött időt, a holdfényt viszont kevesled, gondoskodj világításról is. Gyertya- és mécsestartókat vagy fáklyákat akkor is tehetsz a balkonra, ha nincs kivezetve áram, de ne felejtsd el ezeket mindig eloltani, ha bejössz! Ha a balkonodon van konnektor, vagy bevetsz egy hosszabbítót erre a célra, akkor az állólámpától a fali karokig bármivel világíthatsz. Akár a karácsonyfán használt színes vagy fehér fényfüzért is felfűzheted - falra, korlátra vagy virágtartóra -, a hatás nem marad el!

www.balkopugutasarim.com
www.balkopugutasarim.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.