börtönbüntetés a nap cikke büntető törvénykönyv fiatalkori bűnözés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már egy 12 éves gyermek is rács mögé kerülhet Magyarországon, amennyiben emberölés, rablás, kifosztás vagy testi sértés vádjában bűnösnek találják. A kormány ugyanis elfogadta azt a törvényjavaslatot, amely a korábbi, 14 éves büntethetőségi korhatárt bizonyos bűncselekmények esetében 12 évre módosítja. Ez pedig azt jelenti, hogy 14 év alatti gyermekeket is elzárhatnak.

Mi indokolta a szigorítást?

Egyelőre sokak számára nem világos, hogy miért volt szükség a korhatár módosítására. Ahogy azt az általános ombudsman elmondta, sem a kérdéses korosztály által elkövetett bűntettek, sem pedig azok súlyossága nem indokolta a változtatást. Azt Navracsics Tibor, közigazgatási és igazságügyi miniszter is elmondta, hogy hazánkban valóban kevés, évente mindössze 80-100 erőszakos bűncselekmény köthető 14 év alatti fiatalokhoz, viszont véleménye szerint ez a szám is elég aggasztó. "Én lennék a legboldogabb, ha két év múlva kiderülne, hogy teljesen fölösleges volt 12 évre leszállítani a büntethetőségi korhatárt és visszavihetjük 14 évre" - nyilatkozta nemrég a miniszter.

Thinkstock
Thinkstock

A gyermekvédelmi egyesületek szerint nem ez a megoldás

A gyermekvédelmi egyesületek és civil szervezetek egyáltalán nem értenek egyet a döntéssel, sőt mi több, tiltakozásukat fejezték ki, és arra kérték a kormányt, állítsa vissza a korábbi, 14 éves kor feletti büntethetőséget. Véleményük szerint ugyanis a kezelés nélküli elzárás nem megoldás, a gyerekkori bűnelkövetőknek sokkal inkább segítségre, mintsem büntetésre van szükségük. Egy kiskorú által elkövetett bűncselekmény ugyanis mindig valamiféle otthonról hozott sérelem, rossz családi és anyagi helyzet, bántalmazás vagy egyéb környezeti hatás eredménye. A rehabilitáció nélküli azonnali elzárás, büntetés vagy elrettentés pedig nem segíti elő, hogy a gyermekek valaha is megfelelően integrálódjanak a társadalomba.

Egy hozzászóló véleménye a témában:

"Egyes szülők bolti lopásokra nevelik fiatalkorú gyermekeiket, lévén, hogy azok nem büntethetők, azután persze lehetetlen a szülőkre bizonyítani a gazemberséget. Volt valaha Szentendrén egy 'Szedd magad' eperültetvény. A kerítésen kívül aztán ott állt az autó, a gyerekek szedték ládákba az epret és adták ki a kerítésen át a rokonoknak. Ez csak egy példa, számtalan ilyen esetet fel lehetne még sorolni. Biztosan Nyugaton, például Németországban is vannak ilyen esetek, csak ott bizonyos dolgokra a rendőrség is jobban figyel. De egy olyan országban, ahol ez a tevékenység ilyen üzletszerűen megy, igenis be kell venni a Btk.-ba, és el kell hagyni az álságos szólamokat gyermekjogról és egyéb hazugságokról."

Thinkstock
Thinkstock

Létező probléma

Tény, hogy számtalan problémás gyermek él Magyarországon, a kérdés azonban az, hogy az igazságszolgáltatás rendszere alkalmas-e ezeknek a gyermekeknek a befogadására. Hogy megfelelően tudják-e kivizsgálni az elkövetett bűncselekmények körülményeit, a gondozók és a rendőrök valóban felkészültek-e rájuk, illetve hogy léteznek-e egyáltalán speciálisan ilyen ügyekre kialakított bíróságok, ügyészségek.

Az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány a Life.hu-nak elmondta: ez a probléma hazánkban valóban adott, az utcákon ugyanis egyre több és több a kallódó gyermek. Ezeken az iskolakerülő fiatalokon azonban nem fog segíteni, ha felelősségre vonják őket a tetteikért. "A mi véleményünk az, hogy az iskolákat kellene olyan szolgáltató intézményekké alakítani, amelyek lekötik ezeket a gyerekeket. A szülők és a gyermekvédelem bevonásával kellene elébe menni a dolgoknak, nem pedig büntetőeljárásban kezelni az ilyen eseteket. Segíteni kell ezeknek a gyermekeknek, nem pedig büntetni őket" - tette hozzá a CFCF (Chance for Children Foundation) munkatársa.

Odaadnád önként a családi pótlékod egy szegényebbnek? A kormány így segítené a gyermekvállalásthttp://www.life.hu/anyaskodj/20120702-odaadnad-onkent-a-csaladi-potlekod-egy-szegenyebbnek-a-kormany-igy.htmlAbortuszra kényszerítettek egy héthónapos terhes nőt - Így szabályozza Kína a családokat (18+)http://www.life.hu/anyaskodj/20120621-abortuszra-kenyszeritettek-egy-hethonapos-terhes-not-igy-szabalyozza-kina.html4 évesen magas sarkúban, miniszoknyában, műszempillávalhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120608-4-evesen-magassarkuban-miniszoknyaban-muszempillaval.htmlEgyke gyerekek: nagyobb kihívást jelentenek a szülőknekhttp://www.life.hu/anyaskodj/20120515-egyke-gyerekek-nagyobb-kihivast-jelentenek-a-szuloknek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.