Újítsd fel a szobát egyetlen csík tapétával!

otthon tapéta barkács dekoráció lépésről-lépésre fal lakás szerelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az utóbbi években jelentek meg azok a dekortapéták, melyekből egyetlen csík is elég ahhoz, hogy teljesen átalakuljon a szoba hangulata.

Ha a tapétázást saját kezűleg végzed, több tízezer forintos kiadástól óvod meg magad, ráadásul egyetlen csík tapéta felragasztása nem igényel különösebb energiát sem.

Thinkstock
Thinkstock

TIPP


Ha már borítja valamilyen tapéta a falat, akkor olyan dekortapétát válassz, mely felragasztva is harmonizál a már meglévő mintájával, színével. Tény azonban, hogy előbbiek egyszínű, minta nélküli felületek mellett érvényesülnek igazán, ezért egyetlen csík tapétával inkább a festett, egyszínű szobákat érdemes dekorálni.

Amire szükséged lesz:

- egy tekercs a kívánt tapétából
- glett
- durva és finomszemcsés csiszolópapír
- tapétaragasztó
- széles ecset
- mérőszalag
- olló

Előkészítés és tapétázás, lépésről lépésre

A tapétázás egyik legfontosabb lépése a fal megfelelő előkészítése. Alaposan vizsgáld meg a felületet, és ahol repedéseket, vagy korábbi szögek, csavarok okozta lyukakat találsz, ott kevés glettel javítsd ki a hibát. A megszáradt glettet csiszolópapírral csiszold vissza a fal síkjáig, hogy egyenletes legyen a felület. Végül ceruzával halványan jelöld meg, hogy pontosan hova kerül majd a csík, ez a jelölés a ragasztózásnál is a segítségedre lesz.

Keverd ki a tapétaragasztót a használati útmutatója szerint - abban, hogy mennyi ragasztóra lesz szükség egy csík tapéta felragasztásához, a barkácsüzletekben tudnak segíteni -, majd a széles ecset segítségével ragasztózd be a fal minden egyes négyzetcentiméterét ott, ahol a dekortapéta fedi majd.

Ezután várnod kell - általában ragasztótól függően - 24 órát, majd jöhet a tapétázás utolsó lépése. Vágj olyan hosszú csíkot a tapétából, amekkorára szükséged lesz, majd a hátoldalát kend át tapétaragasztóval, a közepétől indulva a szélek felé, különös tekintettel a sarkaira. Néhány percig hagyd pihenni így, majd a sarkainál fogva, felülről lefelé haladva tedd fel a falra. A felragasztása közben középről a szélek felé folyamatosan simítgasd a tapétát, így a felesleges ragasztót és a levegőt is kiszorítod, amellyel biztosítod a dekoratívfelület tartósságát és egyenletességét.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.