17 éve él egy német asszony pénz nélkül - Boldogabb, mint amikor volt pénze és munkája

pénztárca gazdaság közösség árucsere pénz csere ingyen
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Hónap végén az ellaposodott pénztárcádba tekintve talán neked is eszedbe jut, hogy milyen jó lenne pénz nélkül is megélni. Nos, az elképzelés nem lehetetlen, működik!

A pénz nem boldogít

Pontosan ezt vallja egy német asszony, aki már 17 éve nem használ készpénzt. Heidemarie Schwerme rossz házasságát, tanári, pszicho- és mozgásterapeuta munkáját hátrahagyva kezdett új életet Dortmundban két gyermekével több mint 20 évvel ezelőtt. Új lakóhelyén azonban az emberek szörnyű szegénységével kellett szembesülnie, ami nem hagyta nyugodni. Schwerme asszony a kezébe vette a dolgokat, és egy üzletet nyitott, ahova bárki - ő maga is - bevihette megunt, használt, de használható dolgait, vagy felajánlhatta szolgáltatásait, szigorúan más holmikért vagy szolgáltatásokért cserébe. A cserebolt nagy sikert aratott a környékbeli munkanélküliek, kisnyugdíjasok és nagycsaládosok körében, akik azon kívül, hogy így segíthettek egymáson, kiváló közösséggé is kovácsolódtak.

AFP
AFP

Heidemarie ráadásul továbbgondolta saját kezdeményezését, és teljesen kivonta az életéből a pénzt. Először ő maga is a felesleges dolgait bocsátotta áruba, majd felmondott a stresszes munkahelyén, és minden idejét a cserebere "bizniszbe" fektette. Eleinte egy étteremben mosogatást vállalt, hogy legyen némi készpénze, de 1995 óta semmire sem kell költenie, hiszen az üzletén keresztül megkap mindent, amire csak szüksége van. Schwerme asszony egy évvel később ennél is tovább ment, eladta tágas dortmundi lakását, hogy nomád életet élhessen - takarítást, főzést, házimunkát végez szállásért és kosztért cserébe szerte Németországban, minden vagyona elfér két táskában. És élvezi minden percét!

Heidemarie Schwerme életéről, tapasztalatairól és világnézetéről eddig két könyvet is írt, amelyek nem csekély bevételét jótékony célokra ajánlotta fel, sőt még film is készült kalandjairól. Az asszony a biztonság kedvéért fenntart magának 200 eurónyi, azaz alig 60 ezer forintnyi vésztartalékot, de ebből még egyetlen eurocentet sem költött.

A pénz nem egyenlő a biztonsággal

Azonban nem a német Heidemarie Schwerme az egyetlen, aki kivonta a pénzt az életéből. Mark Boyle Írországban is hasonló életet él, sőt egy népszerű mozgalmat alapított a készpénz nélküli életre vágyók számára.

"Az első és legfontosabb lecke, amit a pénz nélküli életről megtanultam, hogy bízni kell!" És az ír férfi bízott is a szerencséjében és az emberi jóságban egyaránt. Mark Boyle 2008 óta él pénz használata nélkül, ha nem is fényűzően, de kényelemben, hiszen megvan mindene, amit ő szükségesnek vél. A fiatal férfi a fogyasztói társadalom pocsékolását unta meg, és vált önellátóvá. Magának termeli az élelmiszert, varrja a ruhákat, tisztítja a vizet, hogy ihasson, és tette komfortosabbá a lakókocsit, ahol lakik. És ha valamit nem tud elkészíteni, azért a két keze munkájával fizet.

Wikipedia
Wikipedia

"Manapság az emberek a pénztől remélik a biztonságot, azt a biztonságot, amelyet korábban a közösség nyújtott a tagjainak" - folytatta a fiatalember pénzügyi gondolatait, amelyeket a különleges életmódhoz kapcsolódó kézikönyvében is megoszt olvasóival. Sőt, Boyle a neves The Guardiannak is publikál tapasztalatairól, valamint a Freeconomy-irányzat kitalálója, a több mint 25 ezer főt számláló mozgalom honlapján is rendszeresen frissíti a blogját.

Mark és kezdeményezése különösen Nagy-Britanniában népszerű, többezren követték nyomon a férfi első évét, amit pénz nélkül élt le. Boyle-nak világszerte rengeteg követője akadt, ő pedig annyira rákapott a "pénztelenségre", hogy azóta sincs egy vasa sem.

Szeretnéd kipróbálni az életet pénz nélkül?


Nem kell egyből az ismeretlenbe vagy a mélyvízbe ugranod, tegyél előtte egy próbát. A kalákakörök, cserekörök, közösségi önsegítő rendszerek, szívességbankok hazánkban is egyre népszerűbbek! A számtalan név ugyanazt takarja: úgy segíthetsz másokon, hogy közben te is segítséget kapsz. És mindez nem kerül egyetlen forintodba sem!

Ingyen lehet új frizurád, megbízható bébiszittered, te pedig azzal támogathatod a támogatódat, amihez értesz. Nem beszélve arról, hogy a kölcsönös segítségnyújtás egy új barátság kezdete is lehet. A szívesség ezerféle dolog lehet, használt, de még használható tárgyak, ruhák, könyvek, játékok. De felajánlhatod a munkádat is cserébe, de akár csak jó szándékból is. Esetleg a társaságodat annak, akinek pont egy barátra vagy kedves ismerősre van szüksége. Sokat tehetsz akkor is, ha van autód és némi szabadidőd. Ilyenkor például segíthetsz költözésben, fuvarozásban, utazásban. Akár a környezetedet is óvhatod, ha autóddal felveszed azokat, akik ugyanarra mennek, mondjuk dolgozni, mint te. De vállalhatsz bébiszitterkedést bébiszitterkedésért cserébe. Így nemcsak te szerezhetsz új, megbízható barátokat, hanem az egész család.

20 százalékkal lesz drágább a kenyér? Élelmiszer-árrobbanásra készülhetünkhttp://www.life.hu/hazitunder/20120912-20-szazalekkal-lesz-dragabb-a-kenyer-elelmiszer-arrobbanasra-keszulhetunk.htmlElképesztő, mennyit keres az X-Faktor mentora! Tízmilliókat kaszál!http://www.life.hu/hazitunder/20120915-geszti-peter-az-xfaktor-mentora-millios-fizetesert-dolgozik-az-rtl.htmlÚjítsd fel a lakást apró trükkökkel anélkül, hogy egy vagyont költenélhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120807-lakasfelujitas-koltseghatekonyan-dekortippek-ha-nem-akarsz-egy-vagyont-kolteni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.