Kárpittisztítás: filléres szerek a foltok ellen

vegyszer szódabikarbóna otthon folt barkács tisztítószer melléklet tisztítás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kanapé kárpitján esett foltok eltávolítása nem tűnik egyszerűnek, pedig számos házi szer rendelkezésre áll. Íme a Life.hu tippjei az olcsó otthoni kárpittisztításra.

Régi, makacs foltok ellen

Az olyan erős szerekkel, mint az ammónia és a bórax, elsősorban a kevésbé kényes anyagokon segíthetsz. Ha nagyon makacs, vagy régi, beszáradt folttal van dolgod, akkor keverj össze egy pohár ammóniát másfél-két liternyi vízzel, és ebbe a keverékbe áztatott szivaccsal próbáld eltávolítani a szennyeződést.

Sokoldalú, környezetbarát és régóta ismert tisztítószer a bórax, mely szintén hatásos fegyver a foltok ellen. Használata előtt először nedvesítsd be a kárpit foltos részét, majd a tisztítandó felületet dörzsöld be a porral. Miután megszáradt a kárpit, egyszerűen porszívózd át.

Thinkstock
Thinkstock

Ha sem ammónia, sem bórax nincs kéznél, akkor 1:1 arányban kikevert szappanos víz és ecet elegyével próbálj meg megszabadulni a folttól. Ezzel dörzsöld át a tisztítandó részt, majd egyszerűen hagyd megszáradni.

Life-tipp:


Bármilyen keveréket vagy tisztítószert használsz, mindig érdemes az adott szert először a kárpit kevésbé látható részén kipróbálni, hogy lásd, biztosan nem tesz kárt az anyagban.

Gyorssegély friss foltok ellen

Egy kis bor, kávé vagy tea bármikor kilöttyenhet a kanapéra. Ekkor se ess kétségbe: a tea- és kávéfoltokat sörrel tüntetheted el, a friss borfoltra pedig szódabikarbónát szórj. Utóbbit a száradás után porszívózd fel, és a foltnak nyoma sem lesz. (Friss vörösborfoltra egy kevés fehérbort is önthetsz, meglepően eredményesen tünteti el a sötét foltot.)

A szódabikarbóna a folyadékok okozta foltok mellett a zsírcseppek eltávolításánál is kiváló segítség. A frissen esett zsírfoltra azonnal szórj jó adag szódabikarbónát, majd ha már magába szívta a szennyeződést - ez akár egy-két óra is lehet -, porszívózd át a kárpitot. Ugyanilyen hatásos a hintőpor is, melyet a szódabikarbónához hasonlóan használj. Porszívózás után nyoma sem lesz a szennyeződésnek.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.