Kárpittisztítás: filléres szerek a foltok ellen

2012.09.24. 21:04

A kanapé kárpitján esett foltok eltávolítása nem tűnik egyszerűnek, pedig számos házi szer rendelkezésre áll. Íme a Life.hu tippjei az olcsó otthoni kárpittisztításra.

Régi, makacs foltok ellen

Az olyan erős szerekkel, mint az ammónia és a bórax, elsősorban a kevésbé kényes anyagokon segíthetsz. Ha nagyon makacs, vagy régi, beszáradt folttal van dolgod, akkor keverj össze egy pohár ammóniát másfél-két liternyi vízzel, és ebbe a keverékbe áztatott szivaccsal próbáld eltávolítani a szennyeződést.

Sokoldalú, környezetbarát és régóta ismert tisztítószer a bórax, mely szintén hatásos fegyver a foltok ellen. Használata előtt először nedvesítsd be a kárpit foltos részét, majd a tisztítandó felületet dörzsöld be a porral. Miután megszáradt a kárpit, egyszerűen porszívózd át.

Thinkstock

Ha sem ammónia, sem bórax nincs kéznél, akkor 1:1 arányban kikevert szappanos víz és ecet elegyével próbálj meg megszabadulni a folttól. Ezzel dörzsöld át a tisztítandó részt, majd egyszerűen hagyd megszáradni.

Life-tipp:

Bármilyen keveréket vagy tisztítószert használsz, mindig érdemes az adott szert először a kárpit kevésbé látható részén kipróbálni, hogy lásd, biztosan nem tesz kárt az anyagban.

Gyorssegély friss foltok ellen

Egy kis bor, kávé vagy tea bármikor kilöttyenhet a kanapéra. Ekkor se ess kétségbe: a tea- és kávéfoltokat sörrel tüntetheted el, a friss borfoltra pedig szódabikarbónát szórj. Utóbbit a száradás után porszívózd fel, és a foltnak nyoma sem lesz. (Friss vörösborfoltra egy kevés fehérbort is önthetsz, meglepően eredményesen tünteti el a sötét foltot.)

A szódabikarbóna a folyadékok okozta foltok mellett a zsírcseppek eltávolításánál is kiváló segítség. A frissen esett zsírfoltra azonnal szórj jó adag szódabikarbónát, majd ha már magába szívta a szennyeződést - ez akár egy-két óra is lehet -, porszívózd át a kárpitot. Ugyanilyen hatásos a hintőpor is, melyet a szódabikarbónához hasonlóan használj. Porszívózás után nyoma sem lesz a szennyeződésnek.

Koszos, repedésekkel teli fal? Praktikák festés helyetthttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120921-koszos-repedesekkel-teli-fal-hazi-praktikak-festes-helyett-barkacs.html Szűk és zsúfolt? Trükkök aprócska otthonokbahttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-szuk-es-zsufolt-a-lakasod-optikai-trukkok-kis-alapteruletu-otthonokba.html Kopott, szürke, repedésekkel teli fugák: újítsd fel saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-barkacsolas-otthon-kopott-szurke-repedesekkel-teli-fugak-ujitsd-fel-sajat.html Készíts személyre szóló tányéralátétet a kicsinek!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120918-hogyan-legyek-jo-no-tanyeralatet-gyerekeknek.html Csöpög a csap? Így szereld meg saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-csopog-a-csap-igy-szereld-meg-sajat-kezuleg.html Újítsd fel a szobát egyetlen csík tapétával!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-ujitsd-fel-a-szobat-egyetlen-csik-tapetaval-.html
otthonvegyszertisztítószermellékletfoltbarkácsszódabikarbónalakástisztítás