Szorul a kulcs, akad a zár? Tippek zárcsere helyett

kulcs grafit étolaj szorulás otthon barkács javítás szappan zár lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha egy kicsit akad a kulcsod a zárban, ne várd meg, amíg a lakáson kívül ragadsz! Tippjeinkkel egy időre elkerülheted a zárcserét.

A zárakkal kapcsolatban fontos tudni, hogy általában keményebb, strapabíróbb anyagból készülnek, mint a hozzájuk való kulcsok. Így aztán érdemes időnként egy-egy pillantást vetned a kulcsodra - főként, ha kicsit is úgy érzed, nem úgy csúszik a zárban, mint kés a vajban -, és ha csak apró kopásnyomot is találsz rajta, azonnal cselekedned kell. Teljesen nem érdemes szétszerelned a zárat, ha nem vagy szakértő e téren, inkább csak csavarozd ki az ajtóból - ez nem nagy ördöngősség -, úgy könnyebb tisztítani, olajozni.

Grafitpor, paraffin, szappan: csodaszerek akadó zárhoz

Ha csak apró kopásnyomok találhatóak a kulcson, általában még van lehetőség elodázni az új zár beszerzését, gyakran ugyanis a zárban lerakódott kosz is okoz akadást. Utóbbit a legegyszerűbben barkácsboltokban, háztartási üzletekben kapható zsíroldó szerrel oldhatod fel, ebből egy keveset fújj a zárba. Ez nemcsak a szennyeződést oldja fel, de zsírozza is a zárat.

Thinkstock
Thinkstock

Étolajjal, gépolajjal, és másfajta, nem kifejezetten zárakhoz ajánlott olajokkal soha ne próbálkozz! Lehet, hogy ideig-óráig megoldják a problémát, hamarosan azonban ezek az anyagok sűrű, nyúlós masszává állnak össze, melyek egész egyszerűen tönkreteszik a zárat.

A cilinderzárakat viszont nem szokás olajozni, ezeken a típusokon a grafitpor segít. Ezt szintén barkácsboltokban, zárszaküzletekben szerezheted be - néhány gramm évekre elég -, de helyettesítheted grafitceruza beléből készült őrleménnyel is. Az ajtóból kiszerelt zárat állítsd függőleges helyzetbe, és így juttasd a port a belsejébe. Ezzel a kopott záron is segítesz, mivel a finom por lerakódik az alkatrészeken, és a kulcs úgy csúszik majd benne, mint újkorában.

A zár kezelése mellett a kulcsról se feledkezz meg. Ha előbbivel végeztél, fogd meg a kulcsaidat, és alaposan mosd át meleg, szappanos vízben. Szárítsd meg őket, majd zsíroldó szerrel vagy egy kevés paraffinnal dörzsöld be. Ezután szinte biztos, hogy egy ideig nem lesz gondod a lakásba való bejutással.

Kárpittisztítás: filléres szerek a foltok ellenhttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120924-karpittisztitas-hazilag-filleres-szerekkel-a-foltok-ellen.htmlKoszos, repedéses fal? Praktikák festés helyetthttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120921-koszos-repedesekkel-teli-fal-hazi-praktikak-festes-helyett-barkacs.htmlSzűk és zsúfolt? Trükkök aprócska otthonokbahttp://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-szuk-es-zsufolt-a-lakasod-optikai-trukkok-kis-alapteruletu-otthonokba.htmlKopott, szürke, repedésekkel teli fugák: újítsd fel saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120913-barkacsolas-otthon-kopott-szurke-repedesekkel-teli-fugak-ujitsd-fel-sajat.htmlKészíts személyre szóló tányéralátétet a kicsinek!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120918-hogyan-legyek-jo-no-tanyeralatet-gyerekeknek.htmlCsöpög a csap? Így szereld meg saját kezűleg!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-csopog-a-csap-igy-szereld-meg-sajat-kezuleg.htmlÚjítsd fel a szobát egyetlen csík tapétával!http://www.life.hu/hazitunder/lakas/20120912-barkacsolas-otthon-ujitsd-fel-a-szobat-egyetlen-csik-tapetaval-.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.