Tükördekoráció műanyag kanalakból

kanál műanyag kézműves tükör dísz otthon barkácsolás festék dekoráció lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Kevés látványosabb faldísz létezik egy különleges keretbe foglalt tükörnél - legfőképpen akkor, ha saját magad készítesz egyet, például műanyag kanalakból.

Szükséges eszközök:

- olcsó, egyszerű műanyag kávéskanalak (40-50 darab legalább)
- olló
- nagyobb darab, kb. 0,5 cm vastag MDF-lap
- kartonpapír
- erős ragasztó
- tapétavágó kés
- akrilfesték(ek) tetszés szerinti színben
- alapozó festék
- finom csiszolópapír

www.addicted2decorating.com
www.addicted2decorating.com

Így készítsd el!

Elsőként a műanyag kanalakat kell előkészítened, mégpedig úgy, hogy ollóval lecsippented a szárukat közvetlenül a fej alatt.

Az MDF-lapból vágj ki egy szabályos körlapot a kívánt méretben (legyen nagyobb, mint a tükörlap), majd a közepéből vágj ki egy akkora kört, amekkorában szeretnéd, hogy a tükör látszódjon.

Az MDF-lapra ezután ragassz kartonpapírt, erre könnyebben rögzítheted majd a kanálfejeket. Várd meg, míg alaposan megszárad. Ha kész, nekifoghatsz a kanálfejek felragasztásához. Szépen sorban rakosgasd a kanálfejeket, ügyelve arra, hogy mindegyik hátuljára elegendő ragasztó kerüljön. Ez időigényes munka, de kitartás, az eredmény kárpótol majd.

www.addicted2decorating.com
www.addicted2decorating.com

Ha a kanalak ragasztásával végeztél, ismét pihenhetsz, hiszen festeni csak akkor érdemes őket, amikor már biztonságosan rögzültek az alaphoz. Mielőtt azonban ecsetet ragadnál, száradás után a belső kör kanalainak a végét (ahol levágtad a szárukat) finom csiszolópapírral csiszold szép kerekre, hogy ne emlékeztessen semmi arra, hogy egykor száruk is volt.

Jöhet a festés

Ha már jól rögzültek a kanalak, és a csiszolással is megvagy, jöhet az alapozó festék felvitele, majd ennek száradása után a díszítő festés. Ehhez is kell némi türelem, főleg akkor, ha több árnyalatot szeretnél felvinni. A belső, első néhány körben ülő kanalakat fesd le az eredeti színű akrilfestékkel, majd, ahogy haladsz kifelé, egyre több fehér festékkel világosítsd az eredeti árnyalatot (egy kis tálkában egyszerűen kikeverheted a kívánt színt). Ne felejtsd el lefesteni a belső, legkisebb körben ülő kanalak hátulját sem, hiszen ezek tükröződnek majd a tükörben.

www.addicted2decorating.com
www.addicted2decorating.com

Utolsó lépések

Várd meg, hogy alaposan megszáradjon a festék. Vedd elő a tükörlapot, és a szélét jó vastagon ragasztózd be ott, ahol fedi majd a keret, majd utóbbit illeszd rá. Jól nyomd össze a kettőt. Miután megszáradt, már csak azt kell eldöntened, hogy az otthonod mely részét ékesítse ez a kétségkívül különleges, mutatós dísz, ami garantáltan megragadja majd a vendégeid tekintetét is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.