Mérgező szobanövények, amiket kerülj el!

mérgező otthon szobanövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A szobanövények színesítik a lakást, tisztítják a levegőt, dekoratívak - de olykor mérgezőek is. Jó néhány közülük - bár ártalmatlannak tűnik - a levelében, a gyökereiben vagy a szárában található méreganyagok miatt igazi veszélyforrás. Jobb még azelőtt megismerni és eltávolítani őket, mielőtt a gyermeked vagy a házikedvenc kórházba kerülne miattuk!

Egyes helyeken nyílméreg, nálunk szobadísz

Afrikában nyílméregként használják a hazánkban is ismert könnyezőpálmát vagy a filodendront, így nem kétséges, hogy semmi keresnivalója egy kisgyermekes család lakásában. Pedig rendkívül dekoratív, nagy levelei és hosszú élettartama miatt sokan kedvelik az akár embermagasra is megnövő pálmafélét. Ennek ellenére levele és szára ugyan nem, de különleges gyökerei és virága erős mérget tartalmaznak. Utóbbit életében csak egyszer hozza, de a földből gyakran kiálló, szerteágazó léggyökerei nap mint nap izgalmas játéknak vagy rágcsálnivalónak tűnhetnek. Ha a gyerkőc sikerrel leszakít vagy megrág egy léggyökeret, akkor annak nedve nemcsak a bőrt, de a nyálkahártyát is erősen izgatja. A bőr kivörösödhet, a szájban pedig intenzív égő érzés, illetve duzzanat jelentkezik, időnként oly mértékben, hogy a nyelést vagy a beszédet is megnehezíti. A könnyezőpálmával játszó gyerek bőréről azonnal le kell mosni a növény nedvét bő szappanos vízzel, de ha a szájába is került belőle, akkor azonnal fordulj orvoshoz.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Fikusz - fulladást is okozhat!

Az egyik leggyakoribb szobanövényünk, aminek szinte minden lakásban megtalálható valamelyik változata, mégis kevesen tudják, hogy mérgező hatású. Az örökzöld növény Kelet-Indiából került hozzánk, és rendkívül hatékonyan tisztítja a levegőt, de száraiban és leveleiben mérgező tejnedv kering. A kumarint, kaucsukot és proteineket tartalmazó nedv lenyelve erős hányást és hasmenést okozhat, nagy mennyiségben pedig akár fulladást is kiválthat. Ha a mérgezés tüneteit látod a gyermeken, haladéktalanul vidd orvoshoz. Az otthoni sós vizes hánytatás vagy az aktív szén is segíthet, de jobb a kezelést az orvosra bízni.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

A ciklámen gumója is veszélyes

Lila, rózsaszín vagy fehér virágaiért, érdekes mintázatú leveléért igen kedvelt növény a szobaciklámen, mely decemberben kezdődő virágzásával a rideg téli hónapok hangulatát is feldobja. Májusi utolsó virágai után nyártól a növény decemberig nyugalmi állapotba vonul, és csak szív alakú levelei díszítenek. Bármilyen szép látványt nyújt, a ciklámen is mérgező: virágai, levelei és szára ugyan csak enyhén, de gumója már erősen toxikus hatású. Megrágva és lenyelve hányást, gyomorfájást, hasmenést és általános rosszullétet okoz. Ha bármiféle okból kettőnél több gumó landolna a gyerkőc gyomrában, az már komolyabb tünetekkel, görcsökkel, légzési nehézségekkel, idegbénulással járhat - jobb ezt elkerülni. Ha mégis megtörtént a baj, a kórházban gyomormosással vagy aktív szénnel semlegesítik a méreganyagokat.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Szívós, szúrós és mérgező: anyósnyelv

Az anyósnyelv vagy más néven szanzavéra nemcsak lándzsa alakú, hegyes, szúrós levelei miatt kerülendő, de a bennük található méreganyag miatt is. A megrágcsált levelek lenyelése allergiás reakciókat, heveny hányást, hasmenést és erős görcsöket is okozhat. Ennek ellenére ez a növény is szinte minden lakásban megtalálható, hiszen mutatós, de egyáltalán nem kényes, és gyakorlatilag bármit túlél. Ha gyermekünk van, jobb mégis egy ártalmatlan cserepessel helyettesíteni.

http://en.wikipedia.org
http://en.wikipedia.org

Ajándék helyett bőrirritáció: a mikulásvirággal is jobb vigyázni

A kutyatejfélék családjába tartozó, dekoratív mikulásvirág a télapóra hangolt gyerekeket könnyen magához vonzza, de ezzel sem a növény, sem a gyermek nem jár jól. A mérgező tejnedvek irritálják a bőrt és a nyálkahártyát, lenyelve pedig kis mennyiségben is erős hányást, hasmenést váltanak ki - még a lehullott szárazabb levelekkel is vigyázni kell. Így ha a karácsonyi hangulat érdekében beszereznél egy mikulásvirágot, ügyelj arra, hogy gyermek vagy háziállat semmiképpen se férjen hozzá, a gondozásánál pedig neked is kesztyű viselése ajánlott - vagy utána egy alapos szappanos kézmosás.

Thinkstock
Thinkstock

Rovarűző növények: ezeket tartsd a balkonon!http://www.life.hu/hazitunder/20120425-rovaruzo-novenyek-ezeket-tartsd-a-balkonon.htmlFilléres házi praktikák, hogy a növényeid egészségesek és dúsan zöldellőek maradjanakhttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120403-filleres-hazi-praktikak-hogy-a-novenyeid-egeszsegesek-es-dusan-zoldelloek.htmlÍgy neveld az orchideát! - Három gyönyörű növény, amit egyáltalán nem nehéz gondoznihttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120330-igy-neveld-az-orchideat-harom-gyonyoru-noveny-amit-egyaltalan.htmlEgészséges konyhakert: így ültesd a növényeket, hogy elűzd a kártevőkethttp://www.life.hu/hazitunder/haziasszonytippek/20120329-egeszseges-konyhakert-igy-ultesd-a-novenyeket-hogy-eluzd-a-kartevoket.htmlGyógynövények kismamáknak - Ezektől nem kell tartanod!http://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20120326-gyogynovenyek-kismamaknak-ezektol-nem-kell-tartanod.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.