Szexuális tárgyként pózoló gyerekek

paróka étkezési zavar pózolás külsőség önmegvalósítás önértékelés szépségverseny szexuális kizsákmányolás gyerek
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry című lapban megjelent tanulmány szerint a közkedvelt gyerekszépségversenyeknek legtöbbször nem sok köze van a gyerekekhez, ám annál több a szülők önmegvalósító vágyainak kiéléséhez.

Martina M. Cartwright, az Arizona Egyetem dietetikus szakembere úgy véli, ezek a versenyek kifejezetten ártanak a gyerekek egészségének és önbecsülésének, ám sok szülő a nyeremény reményében ügyet sem vet arra, mekkora károkat okoz gyermekében.

Cartwright számos gyerekszépségversenyt kísért figyelemmel, és megállapította, hogy már az azokon való részvétel is igen magas kiadásokkal jár, hiszen a gyerekeket ki kell sminkelni, szép ruhába kell őket öltöztetni, gyakran parókát vagy műfogakat is be kell szerezni, továbbá ki kell fizetni a jelentkezési díjat és az ahhoz csatolandó fényképeket is. Természetesen igen kecsegtetőek a nyeremények, melyek gyakran magukba foglalnak - a korona és a készpénz mellett - egy utazást vagy netán egy rövid filmszerepet is.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Sok szülőt azonban sajnos elvakít a büszkeség és a nyeremény lehetősége, és nem gondolja végig, minek is teszi ki eközben saját gyermekét. Mindent egy lapra tesznek fel, sokszor hitelből finanszírozzák a versenyen való részvételt is, majd igen erős nyomást helyeznek a gyerekükre azzal, hogy elvárják tőlük, mindenképpen nyerjék meg a versenyt.

A tökéletes külső eléréséért folytatott küzdelem azonban ezekben a kislányokban és kisfiúkban komoly sérüléseket okozhat, így felnőttkorukban is könnyen kerülhetnek majd az önértékelési és étkezési zavar csapdáiba. Cartwright azt is nagyon visszatetszőnek találja, hogy a szépségversenyen indított gyerekeket sokszor felnőttnek öltöztetve szexuális tárgyként kezelik, emellett a várakozás alatt sok szülő enni, inni, de még aludni sem engedi gyermekét, nehogy ezáltal bármi csorba essék tökéletes megjelenésükön. Nem ritkán előfordul az is, hogy egy szülő kávéval és energiaitallal tartja ébren gyermekét a szereplés idejéig.

Cartwright szerint fontos lenne, hogy a nyilvánosság is megtudja, milyen motivációk állnak egy-egy ilyen verseny hátterében, így talán kevesebben néznék ezeket a műsorokat a tévében. A gyerekeknek pedig azt kéne megtanulniuk, hogy önbecsülésüknek nem szabad csupán a kinézetükön múlnia.

96 évesen született gyereke a világ legidősebb apukájánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121030-96-evesen-szuletett-gyereke-egy-indiai-oregurnak-o-a.htmlÍgy lesz a gyereked 18 évesen milliomoshttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20121030-ajandek-18-szuletesnapra-tobb-millio-forintot-is-sporolhatsz-a-gyereknek.htmlBeperelte a feleségét, amiért csúnya gyereket szült nekihttp://www.life.hu/anyaskodj/kisbabadvan/20121031-perbe-fogta-egy-kinai-ferfi-a-feleseget-mert-az-asszony.htmlDizájnos asztalok a gyerekszobábahttp://www.life.hu/anyaskodj/20121030-stilusos-asztalok-es-szekek-a-gyerekszobaba.html"Próbababa lesz a kislányomból, ha nem segítenek!" - Különleges betegsége van a 4 éves gyereknekhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20121018-egy-sulyos-izuleti-betegseg-kovetkezteben-elmerevedtek-az-izmai-a-negyeves.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.