Filléres spórolási tippek nagyanyáink tárházából

spórolás vegyszer környezetvédelem takarítás vegyszermentes egészség mosódió ecet
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Míg sok mai családnak fogalma sincs, hová megy el havonta több tízezer forint, addig nagyanyáink még tudták, hogyan lehet spórolni a takarításon, a főzésen vagy a bevásárláson. A Life.hu most megmutatja az elfeledettnek hitt trükköket! 

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!




Bár fel sem tűnik, a drága háztartási tisztítószerekre sokkal többet költünk, mint kellene: ma már minden helyiséghez három-négy különböző szert használunk, miközben nagyrészükre semmi szükség. Házi szerekkel szinte az egész lakást kitakaríthatod, tizedannyi pénzből.

Thinkstock
Thinkstock

Egy liter ecetet már 100-150 forintért megvehetsz, és helyettesítheted vele a darabonként 7-800 forintos vízkőoldót, felületfertőtlenítőt, duguláselhárítót, valamint a méregdrága vízlágyító és öblítőszereket is. Ecetes ronggyal szinte bármit megtisztíthatsz a lakásban a konyhapulttól kezdve az illemhelyig, hiszen kiválóan fertőtlenít, vízkőtlenít és zsírtalanít. A konyhában a hűtő, a gáztűzhely, a mosogató, a pult takarításához, de mosogatáshoz is bevetheted. A fürdőszobában pedig minden vegyszernél gyorsabban és hatékonyabban oldja a vízkövet a csempéről, a kádról, a csapokról, és még a penészt is eltünteti.

A Life tippje:

Ablakpucolásnál a gyakran ezer forintot is kóstáló márkás spricnik helyett csupán ecetes vízre van szükséged némi gyógyszertári alkohollal keverve: máris csíkmentesen ragyognak az üvegfelületek. Az ecetet még az eldugult lefolyóknál is hatásosan használhatod, pláne szódabikarbónával keverve.

A másik filléres, ám hatásos szer a szódabikarbóna: ahol az ecetet, ott ezt is bevetheted. A hatás nem marad el, legyen szó odaégett edényekről, rossz szagú hűtőről, szemetesről, súrolnivaló edényekről vagy fürdőszobai szappanfoltokról. A koszos szőnyegeknél is jó szolgálatot tesz: szórd be egyenletesen a szőnyeget, seprűvel dolgozd kicsit a port a szálak közé, majd negyedóra múlva már porszívózhatsz is: tisztább és illatosabb szőnyeget kapsz vissza.

A harmadik házi szer a citrom: egy kilónyi ugyan 3-400 forint, tehát drágább, mint a szódabikarbóna, de kitűnő választás azoknak, akik valódi citromillatban szeretnek takarítani. Nemcsak a makacs foltokat tüntetheted el vele, de a mikrosütőt is könnyedén kitisztíthatod.

A Life tippje:

A citrom szódabikarbónával összekeverve egy kenhető pasztát képez, amivel könnyen lesúrolhatsz szinte bármilyen koszt bárhonnan.

Moss olcsóbban - ugyanolyan hatékonyan!

Egy doboznyi márkás mosókapszula 2500 forintnál kezdődik, de a nagy csomag mosópor is öt-hatezer forintot kóstál. Ezzel szemben a mosószóda kilója csupán 2-300 forint, a mosódióból pedig fél kiló - kétezer forintért - fél évig is elég. A mosószódával akkor is érdemes megbarátkoznod, ha hagyományos mosóport használsz: fele-fele arányban keverve sokkal tovább kitart a mosóporod, miközben a ruhák ugyanolyan ragyogóan tiszták lesznek. Egyedül a sötét ruháknál kell más módszerhez folyamodnod. Ekkor jöhet jól a mosódió, melyet egyszerű használni, teljesen környezetbarát, és ugyanolyan hatékonyan tisztítja, lágyítja a ruhákat - el is felejtheted a drága mosóporokat és öblítőket. A víz lágyításáról, no meg a fertőtlenítésről pedig a jól ismert ecet gondoskodik: öblítő helyett nyugodtan használhatod, nem lesznek ecetszagúak a ruhák, sőt: a színüket jobban megtartják, és könnyebben is vasalhatók.

Spórolj a vízzel is!

A mosógépet csak teletömve indítsd el, hogy minél kevesebb víz fogyjon, a csapokba pedig tegyél dugót vagy egy kisebb lavórt, mert a kézmosás után visszamaradó vízzel kiválóan leöblítheted a vécét. Ugyanez igaz a kádból kimert vízre is, bár ha valóban spórolni szeretnél, érdemes áttérni a zuhanyozásra.

Thinkstock
Thinkstock

A jó öreg háztartási könyv hasznosabb, mint gondolnád

Bár a klasszikus háztartási naplóban még a konyhapénz kiadásait jegyezgették, később a bevételek és kiadások átlátható rendszerezésére szolgált. Semmi másra nincs szükséged, mint egy füzetre, egy tollra és elhatározásra: minden egyes kiadásodat jegyezd fel benne, lehetőleg külön az élemiszerre, külön a szépségápolásra, takarításra, szórakozásra vagy benzinre költött összegeket. Így a hónap végén pontosan látod majd, mire, mikor, mennyi pénz ment el. Egy csapásra megszűnik a "kifolyik a kezeim közül a pénz"-érzés, és azt is láthatod majd, hol kéne lefaragnod a költségvetésből. Némi jegyezgetés árán kézbe veheted a pénzügyeidet, ami eleinte ijesztőnek tűnhet, végső soron azonban a család nyugalmát szolgálja, és sokkal tudatosabb vásárlásra ösztönöz.

Vess véget a céltalan vásárolgatásoknak!

Nagyanyáink még nem jártak shoppingolni a vásárlásra tervezett plázákba, hiszen nem kedvtelésként űzték ezt a "sportot", hanem komoly munkának tekintették. Nem is vettek semmit, ami felesleges lett volna. Bár közhelyesen szólva fogyasztói társadalomban élünk, de senki sem kényszerít rá, hogy részt is vegyél a vásárlás-hadjáratokban, és elcsábulj minden reklámnál. Bevásárolni csak akkor menj, ha tényleg szükséged van különböző termékekre, és akkor se indulj el precíz bevásárlólista nélkül: nézd át előre az akciós újságokat, a boltban pedig csak azt vedd meg, amire szükségetek van. Ha a sokszor valóban olcsóbb hipermarketek messze esnek tőletek, szövetkezz barátnőkkel vagy a szomszéddal, és menjetek együtt autóval: máris felére csökken a benzinköltség. Vásárlásnál pedig figyelj arra, hogy a kényelemnek minden esetben elkérik az árát: a készételek, mirelit pizzák, vagy sütemények mindig sokkal drágábbak, mint ha otthon magad készítenéd el őket, ráadásul tele vannak adalékanyagokkal.

Így spórolj meg napi többezer forintot!

Főzni olcsóbb, mint étterembe járni, ételt rendelni, vagy konyhakész ételeket vásárolni. Már azzal sokat spórolhatsz, ha több napra előre főzöl, és az így elkészített ételeket viszed magaddal a munkahelyedre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.