Féltékenységből varrta be felesége száját a férj?

agresszió párkapcsolat konfliktuskezelés száj családon belüli erőszak bántalmazás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Példa nélküli, sokkoló bűncselekmény történt hétfőn este Budapesten. Egy 27 éves férfi, R. Tibor félholtra verte a nála közel húsz évvel idősebb feleségét, majd a bántalmazástól ájult nőnek tűvel és orvosi cérnával bevarrta a száját - legutóbbi állítása szerint szex közben. Végh József kriminálpszichológust kérdeztük, mik lehettek a valódi okok.

Bár a mentőket és rendőröket a férj értesítette, és azt állította, hogy az eset idején ő maga nem volt a lakásban (ismeretlenek elrabolták és fogva tartották, amíg feleségével ismeretlenek ilyen kegyetlenül elbántak), néhány óra alatt kiderült az igazság és a férfi beismerte tettét. Ekkor már azt állította, hogy ő és a felesége vadul szeretik a szexet, és ez a bántalmazás is csak az elszabadult szenvedély miatt fordulhatott elő. A nő szája állítólag két öltéssel volt összevarrva, amikor a rendőrök rátaláltak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Illusztráció

A házkutatás során előkerült a tű és a cérna is, amivel a fiatal férj 18 évvel idősebb felesége száját "lezárta". Hogy hogyan kerülhetett a házaspár tulajdonába az orvosi cérna, arra magyarázat lehet az, hogy a Blikk információi szerint a férfi korábban boncmesterként dolgozott.

Hogyan juthat el valaki odáig, hogy bevarrja a felesége száját?

Erre a kérdésre a választ Végh József kriminálpszichológus segítségével kerestük: sorra vettük az okokat, amelyek a brutális cselekményhez vezethettek.

A kriminálpszichológus szerint az elkövető súlyos érzelemműködésbeli zavarral küzdhet, érzelemvezérelt személyiség, aki a feltehetően évek alatt felgyülemlett feszültségtől csak egy ennyire őrült cselekedettel tudott megszabadulni.

Egy egészséges ember akadályoztatás, feszültség vagy düh esetén más megoldást is tud választani, ami lehet ugyan szintén egyféle agresszió - például a földhöz csap egy tányért -, de agressziója nem egy másik emberre fókuszál, illetve képes folyamatában kiadni a feszültséget, nem halmozza, gyűjtögeti, rejtegeti azt évekig. A hosszú időn keresztül felgyülemlett agresszió azonban minden korlátot elmosó "tombolásra" képes.

A belső feszültségekre kétféle módon reagálhatunk. Az egyik a szomorúság, amely passzív érzelem, és nem visz előre. A másik az agresszió, amely aktív, és ha kontroll alatt tudjuk tartani, akkor az agresszió elvezethet a megoldáshoz. Akkor van nagy baj, amikor az agresszió kontrollálatlanul, fék nélkül szabadul el.

Az agresszió erejét, az agresszív indulatot csökkenti az iskolázottság, a műveltség, az egészséges érzelmi élet, valamint az erkölcsi neveltetés. Ha ezek egyike-másika hiányzik vagy torzul, esetleg gyengén működik, akkor az agresszió különös kegyetlenségek elkövetésére is késztethet. Az agressziót erősítheti a félelem, becsvágy, hiányérzetek, valamint a féltékenység is.

Mi lehetett a valódi ok?

Az említett esetben nagy valószínűséggel a féltékenység játszhatott szerepet, valamint feltételezhetően a hölgy "áldozat" típus volt, aki talált magának egy "üldöző" típusú társat. Kapcsolatukat sokkal inkább jellemezte a függőség és az ebből fakadó játszmázás, mint a szeretet vagy egymás megbecsülése. Ráadásul az ilyen kapcsolatoknál a szeretetet helyettesítő érzések veszik át.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A helyettesítő érzelmek működésének megértéséhez íme egy egyszerű példa a szakértőtől:

Laci két év börtön után néhány napra hazautazhatott a párjához, akit pár óra után iszonyatosan megvert. Amikor rákérdeztünk az okokra, három kérdéssel válaszolt, amely nagyon sok mindent elárult a kapcsolatukról és arról, mit jelent számukra a "szeretet".

1. "Bántanám-e azt, akit nem szeretek, nem fontos nekem?"
2. "Lennénk-e féltékeny arra, akit nem szeretek?"
3. "Megtiltanám-e neki, hogy kurválkodjon, ha nem szeretném?"

Vagyis a logikai bukfencet figyelmen kívül hagyva, ahhoz, hogy Laci a számára megfelelő módon tudja kifejezni érzelmeit párja felé, jól meg kellett vernie, hiszen a valódi szeretetet három helyettesítő érzelemmel azonosította: a fontossággal, a féltékenységgel és a felelősséggel, ezeknek azonban a veréssel tudott érzelmi töltést, hangsúlyt adni.

Azt akarta, hogy csendben maradjon

A durva és végső megoldásnak szánt, a nő szájának összevarrása pedig egyértelmű üzenet: "Elég volt, most már befogod!" Vagyis valószínűleg párja olyan dolgokat mondott neki, amit ő a továbbiakban nem volt képes meghallgatni, elviselni és ezzel a szélsőséges, brutális cselekedettel akarta elérni, hogy a nő a továbbiakban "csendben maradjon".

Sokkoló statisztikai adatok:

A nők elleni erőszak egyre sürgetőbb megoldásokat keres, nem véletlenül.

1. Minden ötödik nő olyan családban nő fel, ahol az édesapa verte az édesanyát, vagyis napi szinten volt szem- és fültanúja, netalán részese is a családon belüli erőszaknak.

2. A nőket érő erőszak az esetek túlnyomó többségében párkapcsolaton belül történik, esetleg a volt társ az elkövető.

3. Még súlyosabb ez az adat a halállal végződő erőszak eseteiben. Egy statisztika szerint a meggyilkolt nők több mint felét (51,2%-át) férjük vagy élettársuk gyilkolta meg, ám egy másik forrás ennél is riasztóbb: eszerint a meggyilkolt nők 76%-a lelte halálát párja kezeitől.

4. Hazánkban minden héten legalább egy nő veszíti életét férje, élettársa, barátja vagy az exe miatt (volt férj, élettárs, barát).

5. A nők átlagban 35 alkalommal élnek át bántalmazást, míg végre segítséget kérnek, és 5-12 intézményhez fordulnak segítségben reménykedve, mielőtt valóban hatékony segítséget kapnak, vagy mielőtt megölik őket vagy gyerekeiket.

6. A válás vagy szakítás hiperérzékeny időszak a nők elleni erőszak területén, a szándék bejelentése utáni két év szinte életveszélyes periódusnak tekinthető - bár a szakirodalom ezt fokozott veszélyességű időszaknak definiálja. Mindenesetre a nők jelentős része éppen a fokozott fenyegetések hatására tér vissza partneréhez, látszólag önként a kapcsolatba.

7. A párkapcsolati erőszakon átesett nők ötször olyan gyakorisággal néznek szembe depresszióval, mint társaik, de ha a bántalmazó kapcsolat még létezik, ez az arány tizenháromszoros.

Hogyan jut el egy gyerek az anyagyilkosságig?http://www.life.hu/anyaskodj/20130215-szuleiket-bantalmazo-gyerekek-a-gyerek-visszaut-ha-agressziv-legkorben-nevelkedik.htmlRengetegen nem tudják, mit esznek valójábanhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130225-lohus-szinezett-hus-es-uvegszilank-nem-tudhatjuk-mit-etetnek.htmlEzért vékonyabb Katalin hercegnő, mint Pippahttp://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130215-az-elsoszulott-gyermekek-nagyobb-valoszinuseggel-lesznek-cukorbetegek-viszont-magasabbak-es.htmlÍgy falja fel a szemet egy gombás fertőzéshttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130214-kontaktlencse-igy-hasznald-hogy-ne-telepedhessen-meg-bakterialis-gombas-vagy.htmlMegtudtuk, miért nem dundi Dundika!http://www.life.hu/ez-zsir/eljegeszsegesen/20130213-dundika-szerencses-alkat-mert-jo-geneket-orokolt-keptelen-elhizni.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.