Ha sportol a gyerek, nem lesz stresszes

2013.03.16. 17:09

A testmozgás kulcsszerepet játszhat a gyermekeknél a stresszes szituációkkal való megbirkózásban. Ez derült ki egy új tanulmányból, amely elsőként mutatott ki kapcsolatot a fizikai aktivitás és a stresszhelyzetekre adott hormonális válaszreakció között.

A Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism (JCEM) című folyóiratban közölt eredmények szerint a fizikailag kevésbé aktív, sokat ülő gyerekek esetében jelentősen megnőtt a stresszel összefüggő kortizolszintje, amikor a fiatalok mindennapi stresszhelyzeteknek voltak kitéve. A fizikailag legaktívabb társaik kortizolszintje azonban alig, vagy egyáltalán nem emelkedett meg a hasonló szituációkban. "Az eredmények azt sugallják, hogy a fizikai aktivitás fontos szerepet játszik a mentális egészségben azáltal, hogy megvédi a gyereket az olyan mindennapi stresszhelyzetek hatásaitól, mint például a nyilvánosság előtt való beszéd" - idézte a tanulmányt vezető Silja Martikainent, a finnországi Helsinki Egyetem munkatársát a ScienceDaily című ismeretterjesztő hírportál.  

Thinkstock

A tanulmány 252 nyolcéves gyermek bevonásával készült. A résztvevők fizikai aktivitását a csuklójukra erősített gyorsulásmérő készülékkel követték nyomon a szakemberek, míg a gyerekek kortizolszintjének méréséhez nyálmintát vettek tőlük. A stresszhelyzetekre adott reakció méréséhez a fiataloknak számtani és történetmesélési feladatokat kellett teljesíteniük. A résztvevőket három csoportra - leginkább, közepesen és legkevésbé aktívra - osztották a kutatók. A leginkább aktív gyerekek, akik társaikhoz képest sokkal élénkebben és hosszabb ideig végeztek testmozgást, kortizolszintje reagált a legkevésbé a stresszes élethelyzetekre. "Egyértelmű összefüggés van a mentális és a fizikai jólét között, ám ezen kapcsolat természetéről nem sokat tudunk" - húzta alá Martikainen. "Az eredmények azt sugallják, hogy a testmozgás elősegíti a mentális egészséget azáltal, hogy szabályozza a stresszhelyzetekre adott hormonválaszt."

Apa lesz a megrögzött agglegény színészhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130313-edward-norton-apa-lesz-menyasszonya-shauna-robertson-bejelentette-hogy-terhes.html Így védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.html Shakira kisfia Barca-mezben szurkolt apukájánakhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130313-shakira-es-gerard-pique-kisfia-milan-pique-mubarak-is-szurkolt.html Mit jelent a kutya ugatása? Most megtudod!http://www.life.hu/anyaskodj/20130304-a-kutya-ugatasanak-tipusa-alapjan-kivetkeztetheto-mit-szeretne-kozolni-a.html Szöszi szívtipró Sarka Kata kisfia - fotó!http://www.life.hu/anyaskodj/20130312-sarka-kata-es-hajdu-peter-kisfia-david-tunderien-nez-ki.html
testmozgásstresszgyereknevelés