babavállalás fiatal Japán állami támogatás család alapítás házaspár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nagyon kevés gyerek születik Japánban. A kormány ezért kitalálta, hogy a gyermekvállalás támogatása mellett a párkeresést és házasodást is állami segítséggel ösztönöznék. Szerintetek beválik?

Meglepő ötlet a japán kabinettől: a szigetországban rendkívül alacsony a születések száma, ezért állami pénzt kapnak a szerényebb körülmények között élő fiatal házasok. Ebből akár lakást is vehetnek, így jutna a büdzséből a különféle párkereső programokra is, amelyeket az önkormányzatok indítanak - írja az egyik japán napilap. Nem ez az első ilyen intézkedése a kormánynak: korábban a szülést és a gyermekgondozást is támogatták.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Babakocsik parkolnak Tokióban

Szakértők szerint főleg azért születik ilyen kevés baba, mert a japánok közül manapság nem sokan akarnak vagy tudnak megházasodni. Pedig a szigetországban a gyermekvállalás és a házasság a mai napig erősen összefügg. A kormány ezért például meghosszabbítaná a szülési szabadságot, és az anyák mentális egészségének is nagyobb figyelmet szentelne, mivel a szülés után minden 10. japán nő depressziós lesz. Más elemzők szerint a kevesebb házasság és gyerek a munkaerő-piaci helyzettel is magyarázható: Japán gazdasági gondjai miatt egyre több fiatalnak csak ideiglenes és rosszul fizető munkája van, így nehezen engedheti meg magának a családalapítást.

Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.