kommunikáció Majsai László beszéd beszédfejlődés pszichoterápia Life.hu szakértő Fekécs Éva szakértő
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A Life.hu két szakértője is Mariann segítségére sietett, aki nagyon aggódik, amiért a kétéves kislánya még nem beszél. Majsai László pszichopedagógus, nevelési tanácsadó, terapeuta és Fekécs Éva védőnő is ellátta tanácsaival a fiatal anyukát, aki így a probléma lelki és fizikai oldalát is megismerhette.

"Tisztelt Szakértő!

Azért fordulok önhöz, mert kezdek aggódni a kislányom miatt. Március közepén betöltötte a kétéves kort, azonban még nem szólalt meg. Van hangja, gügyög és olyan, mintha kitartóan magyarázna, értelmes szavakat azonban még nem hallottunk tőle. A védőnő szerint talán nem hall jól, ezért hallásvizsgálatra küldött minket. A kicsi azonban szerintünk jól hall, a nevére is hallgat, táncol, telefonról zenéket válogat magának. Tévét is néz, hallgat.

Minden másban teljesen egészséges, ezért kezdtünk el aggódni. A fiam sokkal hamarabb kezdett el beszélni, és mindent ugyanúgy csináltunk akkor is, mint most. Mi lehet az oka, hogy nem szólalt még meg? Szülőként mit tehetünk, hogy valahogy segítsük a fejlődési folyamatot? Milyen játékokkal, képzéssel, módszerekkel lehetne segíteni neki?

Várom a válaszát!
Mariann, egy aggódó anyuka"

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Majsai László szakértő válasza:
Kedves Anyuka!

Az általad leírt jelenség oka több minden lehet. Elengedhetetlen elsőként a szervi illetve egészségügyi problémák kizárása (hallás, beszédszervek fejlettsége, állapota, esetleges agyi, idegrendszeri sérülések), hogy ezután - természetesen szakember bevonásával (logopédus, pszichológus, fejlesztőpedagógus) - megkezdődhessen a kislány beszédfejlesztése.

Az jó kiindulás, hogy a gyermek érti a beszédet, kéréseket, utasításokat végrehajt, feladata szerint "használja" a hallását, amikor zenét hallgat és láthatóan élvezi azt. Az is pozitívum, hogy próbálja megértetni magát, hogy sajátságos "babanyelven" kommunikál a környezetével. Ezekkel a tényekkel kizárható jó néhány feltételezhető diagnózis, olyan is, amely a súlyosabbak közül való.

Nézzünk két lehetséges okot - természetesen a teljesség igénye nélkül:
1. Lassabb ütemű beszédfejlődés
Vannak gyermekek, akik fejlődési üteme a kortársaihoz képest lassabb, de az is előfordul, hogy a különböző részterületek tekintetében (mozgásfejlődés, értelmi fejlődés, szociális érettség, szobatisztaság) saját érési folyamatait tekintve sem egyenletes. "Az én okos gyermekem, már épít, egyedül eszik, de még mindig nem beszél!" - hallhatjuk egy-két szülőtől. És igen, ez lehetséges, sőt hétköznapi jelenség.

2. Megkésett beszédfejlődés, illetve afázia
Ennek hátterében a beszédszervek működési elégtelenségei (orrmandula, lenőtt nyelvfék, "nyelvbénulás"), ill. lélektani gondok is lehetnek (traumák, kevé, vagy szegényes kommunikáció a környezetében, megfelelő érzelmi biztonságérzet hiánya stb.).

Hogyan segíthetjük gyermekünket?
Beszéljünk hozzá sokat. Először vonjuk magunkra biztosan a figyelmét, és alakítsuk ki a szemkontaktust! Meséljünk neki, de ne csak esténként! Mondjunk neki ritmikus szövegeket (versikék, mondókák), beszélgessünk vele a napi teendők közben is (főzés, vásárlás, házi munkák)! Próbáljuk megérteni a "babanyelvi kifejezéseit", de mi sohase használjuk. Jelezzük, hogy értjük, amit mond, de rögtön mondjuk ki annak közérthető alakját is! Kövessük a szakemberek tanácsait, végezzük az általuk előírt, otthoni gyakorlatokat "rendületlenül", de sohasem kierőszakolva azt a gyerektől, mert az ellenállást válthat ki belőle! És nem csak a fejlesztő gyakorlatokkal szemben.

Ami a legfontosabb, hogy igyekezzünk türelemmel, elfogadással, szeretettel fordulni hozzá. Foglalkozni vele, hiszen a kommunikációs zavarok miatt feltehetően sok benne a szorongás, elkeseredés,vagy düh, ami amúgy is nagy teher a számára.

Üdvözlettel,
Majsai László


Fekécs Éva szakértő válasza:
Tisztelt aggódó Anyuka!

Megértem aggódását a kislánya beszédfejlődésével kapcsolatosan.
Javaslatom szerint először körültekintő vizsgálatra van szükség, amely alapján eldönthető, hogy szervi oka van-e annak, hogy a kétéves kislánya még nem beszél. A kivizsgálás jellegére és helyszínére vonatkozóan a helyi gyermekgyógyász szakorvos és védőnő tud megfelelő segítséget adni. Amennyiben szervi ok nincs, és a kislánya beszédfejlődése az eddigi szinten marad, akkor javasolt kérni a pszichológus segítségét.

Üdvözlettel:
Fekécs Éva, védőnő



Tedd fel kérdéseidet a szakerto@life.hu címen! Kérdéseddel együtt azt is írd meg, hogy a Life.hu melyik szakértőjétől szeretnél választ kapni. Ezt követően hamarosan megjelenik a cikk, amely segítséget nyújthat számodra.

Kövesd a Life.hu-t a Facebookon is!



Most megtudhatod, mennyire vagy stresszes!

Téged könnyen zavarba lehet hozni, vagy ember legyen a talpán, akitől megfutamodsz? Elemésztenek a gondok, vagy rugalmasan kezelsz mindenféle változást? Most kiderül!

Töltsd ki az ország nagy stressztesztjét!



"Minden kifolyik belőlem" - Olvasói ondógondok (18+)http://www.life.hu/szeress/szex/20130314-sperma-problemak-terhesseg-es-az-ondo-ize-gyori-szilvia-szakerto.htmlZsírátültetés - Így kerülhet a térded az arcodbahttp://www.life.hu/szepulj/20130314-sajat-zsir-feltoltesevel-vegzett-plasztikai-beavatkozasok-dr-molnar-miklos-szakerto.htmlArccsipkedéssel a plasztika ellen? - a szakértő válaszolhttp://www.life.hu/gyogyulj/20130314-arccsipkaedes-es-arcterapia-ami-valojaban-haszontalan-dr-kaszab-csilla-szakerto.htmlLopd el Charlize Theron Oscar-díjas sminkjét!http://www.life.hu/szepulj/20130314-charlize-theron-oscargalas-tavaszi-sminktippje-ude-konnyed-legies-gaspar-viki.htmlA bálnaformám miatt nem szexel velem?http://www.life.hu/szeress/parkapcsolat/20130313-szex-a-terhesseg-hetedik-honapjaban-terhesszex-gyori-szilvia-szakerto-valaszol.htmlÍgy védd magad a gonosz elektronoktólhttp://www.life.hu/anyaskodj/20130312-elektroszmog-elektromos-keszulekek-korulottunk-benke-rita-szakerto-valaszol.htmlÍgy lesz magabiztos a mosolyodhttp://www.life.hu/szepulj/20130308-dr-budai-zsolt-szakerto-tanacsaival-garantalt-a-magabiztos-szebb-mosoly.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.