Tavaszi nagytakarítás - Spórolj pénzt és időt!

ablakmosó PR cikk tavasz takarítás tisztítás portörlés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Bár jócskán megkésve, és még mindig óvatosan, de közeledik a tavasz, s vele a súrolás időszaka: ahhoz, hogy minél szebb eredményt érj el, s közben a jókedved is megmaradjon, a Life.hu összegyűjtötte a legjobb tippeket!

Kezdd a textilekkel!

A nagytakarításról mindenkinek az ablakpucolás és az egész napos portörlés ugrik be, pedig a tél elmúltát elsőként a szőnyegek, függönyök, terítők és ruhák rendbetételével érdemes kezdeni. Egész más hangulatot ad a lakásnak, ha a sötét, vastag függönyöket könnyebbekre - és frissen mosottakra -, a terítőket pedig vékonyabb, vidám tavaszi színekben pompázó darabokra cseréled, a szőnyeget pedig felcsavarod. A téli kabátok, vastag nadrágok és pulóverek ideje is lejárt, ezek dobozokba vagy egy félreeső szekrénybe kerülhetnek, ahogyan a csizmák is: jöhetnek a félcipők, a körömcipők és a szandálok. Már a napsütés gondolata is mosolyogtató, a téli nehéz textilektől való szabadulás pedig lelkileg is ráhangol a következő hónapokra.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Rakj rendet a tárgyak között!

A tavaszi megújulás fontos része a felesleges terhektől, tárgyaktól való megszabadulás. Szedd össze azokat a dolgokat, melyeket nem kedvelsz, nem használsz, s vagy ajándékozd el őket, vagy tedd el őket egy tárolóba. Az ágy alatt, a szekrény tetején mindig van hely dobozoknak, de ha évek óta ott árválkodik valami, elképzelhető, hogy ideje egyszerűen kidobni. Ahhoz ugyanis, hogy kényelmesen rendet tegyél, helyre és átláthatóságra van szükséged, ami egy zsúfolt lakásban nehezen lenne megvalósítható.

Ablakpucolás kicsit másképp

Alig bírod magad rávenni, hogy létrára mássz, és az összes esőcseppet lesúrold az ablakokról? Kezdd el az egészet zenével: a kedvenc bulizós dalaidra a takarítás is könnyebben megy, az ablakok pedig szinte maguktól kezdenek ragyogni. Ha a nagyi házi praktikáiban bízol inkább, akkor ecetes-alkoholos vízzel és újságpapírral érheted el a legszebb eredményt, de a bolti tisztítószerek közül is találsz könnyen használható darabokat.

Ragyogjon a fürdőszoba!

Bár elsőre rémisztőnek tűnhet a lerakódott vízkő és szappanmaradványok lesikálása, érdemes megküzdeni a fürdőszobával is a higiénikus és ragyogó eredményért. Házi szerek közül az ecet és a szódabikarbóna segíthet a legtöbbet, de a bolti szerek is kiválóan oldják a vízkövet - még a vécében is. Ha a kényes helyeket is átsúroltad, ne feledkezz meg az illatosításról sem!


1. Domestos: Rossmann 529 Ft 2. Clin ablaktisztító: Penny Market 499 Ft , 3. Bref légfrissítő: DM 899 forint, 4. Cif fürdőszobai tisztító: Asia Center 550 forint

A föntről lefelé szabály van érvényben a portörlésben is

Abban a mai napig nincs egyetértés a háziasszonyok között, hogy a porszívózás vagy a portörlés művelete előrébb való, de a föntről lefelé szabály minden esetben érvényes: először a sarkokból szedd le a pókhálókat, töröld le a képeket, a fürdőszobában a csempét, a bútorok mögött a falat, aztán jöhetnek a polcok, a bútorok, végül a padló.

Spórolj időt!

Bár a nagytakarítás sosem tarthat elég kevés ideig, azért több lehetőséged is van az idő- és energiamegtakarításra: ablakpucolás vagy pókhálózás előtt áztasd be a konyhai zsírpöttyös felületeket, gáztűzhelyet, pultot súrolószeres keverékbe, s hagyd állni. A fürdőszobában a kádat, csempét, csapokat ugyanígy beáztathatod, s míg valami más feladatot végzel, a tisztítószerek feloldják a makacs, sok súrolást igénylő szennyeződéseket.


1. Ajax: Asia Center 490 forint, 2. AirWick: Vegyidiszkont, 890 forint, 3. WellDone Hideg zsíroldó: Asia Center 760 forint

Mikroszálas törlőkendő a makacs foltok ellen

A vizes rongyos tisztítás bár sok felületnél elegendő tisztítást végez, azért nem mindenható. Ha kényesebb, karcolódásra hajlamos tárgyakat tisztítanál, vagy csak makacskodik a kosz, vedd elő a mikroszálas törlőkendőt: ehhez nem szükséges vegyszer, csupán víz, ami fellazítja, a sok kis "hurok és horog" éle feldarabolja és rabul ejti a szennyeződést, amit aztán az anyag magában tart. Az elektrosztatikus töltés miatt ez a porra is igaz, így a kendő bútorokhoz is ideális, de szárazon akár kerámián vagy üvegen is használhatod.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.