Mikor szoktassuk le a gyereket a cumiról?

cumizás otthon család nevelés gyereknevelés
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Egy fotó tanúsága szerint Bálint Antónia kislánya még hatévesen sem szabadult meg tőle teljesen, ahogy Suri Cruise sem: bár a cumizás természetes gyermekszokás, egy bizonyos kor után már akár családon belüli problémákra is felhívhatja a figyelmet.

Babika kálváriája

Bálint Antónia kislánya körül szinte állandóan viták zajlanak. Épphogy lecsillapodott a szoptatás körüli médiafigyelem, mikor Antónia egy olyan képet osztott meg az interneten, melyen lassan iskolába készülő lánya áll mögötte, cumival a szájában. A képet egy idő után ugyan törölte, és azt is elmondta, hogy lánya már tudja, hogy nem szabad cumiznia, és bár gyakran a kezében van, tudja, hogy csak ritkán szabad a szájába vennie.

Forrás: Facebook/ Bálint Antónia Rajongói Oldala
Forrás: Facebook/ Bálint Antónia Rajongói Oldala

Győzikééknél is gondot okozott

A Gáspár család életét hosszú hetekig követhették nyomon az érdeklődők, így arra is fény derült, hogy a kis Virág egy percre sem válik meg a cumijától. A szakemberek szerint a kislány csupán a szülei körül kialakult botrányok elől menekült a cumizás megnyugtató világába, de így is abba kellett hagynia. A hirtelen megvonás helyett Győzőék egy kedves módszert választottak: az ajándékokat hozó Mikulás vitte végül magával Virág kis kincsét.

Suri Cruise ötévesen is cumizott

Suri Cruise is jó pár botrányt okozott már hisztijeivel, magas sarkú cipőivel, sőt, ötéves korában fotós kapta lencsevégre a nagylányt cumival a szájában. Bár sokak szerint ez ebben a korban már nem helyes, az akkor még egy párt alkotó Tom és Katie nem mondott nemet lányának erre sem.

Jobb a cumi, mint az ujja?

A cumizással és az ujjszopással kapcsolatban is határozott véleménye van az anyukáknak. Az egyik párt szerint semmi gond nincs azzal, ha a gyerek akár kisiskolás koráig cumival vagy ujjszopással nyugtatja magát, és majd ő maga tudni fogja, mikor kell elhagyni a rossz szokást. Az ellentábor képviselői viszont a picik két-hároméves kora körül az illem és a szép fogsor jegyében már leszoktatják ezekről a gyermekeiket. Abban sincs egyetértés, hogy a bármikor elvehető, elrejthető cumi, vagy a mindig kéznél lévő nagyujjacska cuclizása a rosszabb ötlet, abban mindenesetre a legtöbben egy véleményen vannak, hogy az iskoláskorú kisgyerekek cumizása már valamiféle problémára utalhat.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Mi a baj a kései cumizással?

Míg a kisbabáknál semmi gond nincs sem az ujjszopással, sem a cumizással, a hároméves kor feletti intenzív cumizás már károkat is okozhat. A cumitól előreálló első fogak nemcsak látványra kellemetlenek, de akár pöszeséget is okozhatnak. Ugyanígy az állandóan szájban lévő cumi a beszédfejlődésben is gátolhatja a gyereket: a száj izmai és a nyelv ugyanis ilyenkor rendellenes helyzetben vannak, a cumizós beszéd pedig még a szülőknek is alig érthető. Az orvosok a fülbetegségek megelőzése érdekében is javasolják a cumi elvételét: utána harmadával csökken a fülbetegségek kockázata. Emellett az sem utolsó szempont, hogy a gyermek megtanulja megnyugtatni önmagát különböző tárgyak nélkül is.

Csík Veronika, gyermekpszichológus:

"A cumizás természetes jelenség: arról szól, hogy bizonyos helyzetekben a gyermek azt az intimitást, nyugalmat idézi fel, ami a szopáshoz, illetve az anya közelsége nyújtotta eredendő biztonság-élményéhez kapcsolódik. Ez a viselkedés közvetlen előzménye, de ráépülnek különböző tanult elemek is: például, ha a szülő mindig mintegy hangtompítóként tömi a cumit nyűgösködő gyermeke szájába, akkor a gyermek könnyen rászokhat, hogy minden szorongását, feszültségét a cumi segítségével oldja meg. Egy idő után így ez a viselkedés megnehezíti, hogy korához, illetve az adott helyzethez jobban illeszkedő szorongáscsökkentést válasszon, azaz más módon alkalmazkodjon. Nem is beszélve nagyobb gyerekeknél a társak gúnyolódásairól, ami már másodlagos pszichés problémákhoz vezethet.
Egy másik ok, amiért egy gyermek ragaszkodhat a cumizáshoz, egy olyan élethelyzet felmerülése, melyben tulajdonképpen saját kicsiségéhez ragaszkodik: egy olyan élményhez, melyben még nagyobb szabadsággal és kisebb elvárásokkal kellett szembesülnie. Ez lehet akár egy betegség, óvodaváltás, kistestvér születése, vagy valamilyen bizonytalanságot okozó élethelyzet. Ez az állapot átmenetileg minden gyereknél felbukkanhat - töltekezik, majd visszatér az életkorának megfelelő állapotához -, de nem mindegy, meddig tart, és milyen intenzív. Az már aggasztó, ha a gyermek semmiképp nem hajlandó lemondani a cumizáshoz társuló kisgyermekképről, és a cumi elvételére nagyfokú szorongással reagál. Nagyobb óvodás gyereknél előfordulhat, hogy tartósabban csúszik bele ebbe az úgynevezett regresszióba, azaz egy korábbi életkorra jellemző, már meghaladott fejlődési állomásra - ekkor a cumizás a belső egyensúly megborulásának jele. Ilyenkor egy-két napnyi cumizásnál akár vissza is állhat a világ rendje, de ha nem, ez már arra utaló tünet, hogy az egyensúlyzavar nagyobb annál, mint hogy azt a cumizás hozta biztonság megoldaná."

Sérülés nélkül is megszabadulhatsz a cumitól

Beszéljétek meg!

Mondd el a gyereknek, hogy a cumizás kisgyerekeknek való dolog: ő pedig már nagy, épp elég a cumi csupán az elalváshoz. Ha ezt játékosan teszed, és megmutatod, hogy a nagyok már milyen ügyesen játszanak cumi nélkül is, ő is kedvet kaphat.

Helyettesítés

A cumiról egy idő után alvásnál is le kell mondani: ekkor jöhet jól egy gyűrögethető, anyaillatú plüssállat vagy rongy, mely a cumihoz hasonló megnyugvást ad a gyerkőcnek.

Ajándékozás

Ha a családban vagy ismerősök közt született kisbaba, akár neki is elvihetitek "ajándékba" a cumit, hiszen csak kisbabáknak van szüksége rá. Ugyanezzel a módszerrel a Jézuskának, a Mikulásnak vagy húsvéti nyuszinak is odaajándékozhatjátok - aki persze cserébe hoz valami finomságot vagy ölelni való plüssállatot.

Cumizseb a párnán

Az alvópárnára néhány öltéssel varrj egy zsebet a cuminak. Elalvás előtt eljátszhatjátok, hogy a cumi is aludni szeretne, itt van neki egy kedves kis fészek, ahol vigyáz mindenkire. Így a cumi, bár nincs a gyerkőc szájában, mégsem "ment messzire".

Forrás: AFP
Forrás: AFP
Kövesd az Akkor és most oldalt a Facebookon!


Érdekel a retró? A régi idők nagy filmjei, zenéi, sztárjai? Kövesd az Akkor és most oldalt és szemezgess a gyönyörű fotókból és képösszeállításokból.


IRÁNY A FACEBOOK ÉS AZ AKKOR ÉS MOST OLDAL!



Fülöpnek hívhatják a trónörökösthttp://www.life.hu/anyaskodj/20130409-fulop-hercegrol-kaphatja-nevet-vilmos-es-katalin-szuletendo-gyereke.htmlÍgy lesz gyönyörű az erkélyed!http://www.life.hu/anyaskodj/20130328-viragokat-varosi-lakasok-erkelyeire-barsonyvirag-kanalajak-petunia-tatarvirag-muskatli.htmlKocsmázni vitte gyerekeit Johnny Depphttp://www.life.hu/anyaskodj/20130405-johnny-depp-szinesz-egy-new-foresti-kocsmaban-tunt-fel-ket.htmlÍme az első terhesfotó Halle Berryrőlhttp://www.life.hu/anyaskodj/aza9honap/20130407-halle-berry-oscar-dijas-szinesznorol-az-elso-foto-miutan-bejelentette.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.