Káosz: nem kapnak gyest a kismamák

gyes államkincstár családi pótlék ügyintézés késés kismama
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akár többhónapos csúszásra is számítania kell annak, aki mostanában igényelt vagy igényel az államkincstártól családtámogatást. Az ügyintézés ugyanis leállt - írja a Napi Gazdaság.

Csúszik a gyes - az államkincstár elektronikus rendszerét ugyanis korszerűbbre cserélik, így most lényegében áll az ügyintézés. A már elbírált támogatások folyósítása nem szünetel, illetve itt késés sincs, de az új ügyek és a benyújtott módosítások már csak április utolsó napjaiban kerülhetnek a rendszerbe, az új program elindítása után.

Thinkstock
Thinkstock

Képünk illusztráció

A lap szerint már a régi rendszer leállása előtt sem ment minden zökkenőmentesen. Van olyan ügy, amelyet február, de olyan is, amelyet január óta nem rendeztek. A benn ragadt kérelmeket várhatóan májusra bírálják el, a támogatást egy összegben utalja a kincstár visszamenőleg. Főleg a családi pótlék és a gyes igénylése körül vannak problémák. A családi pótlék 11, a gyes nettó 25 ezer forint havonta. Ennél is nagyobb érvágás, ha egy szülő le akarja mondani a gyest, mert újszülött gyerek után terhességi-gyermekágyi segélyt szeretne igényelni - ez adott esetben a gyes csaknem háromszorosát is elérheti. Az egészségbiztosítási pénztár addig nem fogja azonban ezt folyósítani, amíg a kincstár nem jelzi: a szülők lemondtak a gyesről. Két támogatás ugyanis nem jár egyszerre, ilyenkor alapesetben a gyes jár, és azt külön le kell mondani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.