továbbtanulás a nap cikke diploma felvételi egyetem nyelvtanfolyam ponthatár
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nemrég kihirdették a felvételi ponthatárokat, így véget ért a hetek óta tartó aggodalom: akinek sikerült, az a fellegekben érzi magát, de azoknak sem kell elkeseredniük, akiket idén nem vettek fel sehová: számtalan lehetőség áll előttük is. Íme a Life.hu tippjei útkereső fiataloknak.

OKJ-s tanfolyamok

Bár a diploma értékét senki sem vitatja, egy tanfolyam segítségével éppúgy találhatsz munkát, vagy szerezhetsz értékes tapasztalatokat. Rengeteg képzés közül választhatsz, a legnépszerűbbek az ingatlanközvetítéshez, vendéglátáshoz, marketinghez, társadalombiztosításhoz vagy pénzügyekhez kapcsolódó tanfolyamok. Kurzustól függően az ár általában pár tízezer forinttól százezer forintig terjedhet, de ez természetesen függ a képzés hosszától és a vizsgadíjtól is. Azt azonban jó tudni, hogy 23 év alatt nappali tagozaton az első középfokú OKJ-s képzés ingyenes, így ezt a lehetőséget mindenképpen érdemes kihasználnod.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Még egy nyelvvizsga

Az elkövetkezendő egy év kitűnő lehetőség arra, hogy tökéletesítsd a nyelvtudásod. Sokan csak az érettségi környékén kapnak észbe, és próbálnak minél több nyelvből nyelvvizsgázni, de az amúgy is feszült, megpróbáltatásokkal teli időszakban ez gyakran nem sikerül. A most következő időszakban viszont nyugodtan, az érettségi árnyéka nélkül készülhetsz fel a nyelvvizsgára, vagy ha már megvan, akkor egy másik nyelvvel is megpróbálkozhatsz. Az angol ma már alapvető idegen nyelv, így akkor is ismerned kell - ha tovább akarsz tanulni, akkor nyelvvizsgával is rendelkezned kell belőle -, ha német tagozatos középiskolába jártál. Ha az angolt már letudtad, akkor próbálkozz meg a némettel, spanyollal, franciával - amelyik szimpatikusabb, de a hírek szerint a hatalmas orosz piac miatt az orosz nyelvet sem árt újra elővenni. A különleges nyelvek - vagy akár a környező országoké - is jól jöhetnek egy-egy speciális munkakör betöltésekor, az ilyen tudás később aranyat érhet, hiszen kiemel a több ezer álláskereső közül. Emiatt a nyelvtanfolyam vagy a magántanár díja tulajdonképpen egy jó befektetés: az a 80-150.000 forint kamatostul jöhet vissza a jövőben. A költségeken pedig sokat spórolhatsz, ha csoportos nyelvórákra jelentkezel, valóban szorgalmasan tanulsz, és sokat beszélgetsz és olvasol az adott nyelven.

Külföldi élmények

Sokan nem tudják még 18 évesen eldönteni, pontosan mit is szeretnének csinálni. Egy plusz év rengeteg változást hozhat, olyannyira, hogy többen a második felvételi kérelmüknél egészen más irányba indulnak, mint először. Az élettapasztalatokat pedig hol is lehetne könnyebben megszerezni, mint külföldön? Jelentkezz olyan diákmunkaközvetítőknél, akik külföldi kapcsolatokkal is rendelkeznek, és pár hónapra, vagy akár egy egész évre vállalj egy szimpatikusnak tűnő munkát. Korábban bemutattuk Hajni történetét, aki óceánjárón dolgozik - róla itt olvashatsz. A kint töltött idő alatt megtanulhatod az adott ország nyelvét, és megtanulhatsz eligazodni a nagybetűs életben is. Lányoknak kitűnő lehetőség a gyermekfelügyelet, mert így a legtöbb esetben szállásról sem kell gondolkodni, és ha szerencséd van, akkor olyan családba kerülsz, ahol még szívesen is dolgozol. Ha az anyagiak nem számítanak annyira, és szereted a kalandokat, akkor akár önkéntes munkát is vállalhatsz külföldön: az Európai Önkéntes Szolgálatnál tájékozódhatsz a lehetőségekről.

Dóri fél évet volt bébiszitter Angliában

"Tavaly érettségiztem, és nem igazán úgy sültek el a dolgok, ahogy arra számítottam. Nem sokkal csúsztam le a főiskoláról, ezért az elején nagyon magam alatt voltam, de aztán igyekeztem a dolog jó oldalát nézni. Mivel itthon nem találtam a helyem, és nem volt kedvem a barátnőim élménybeszámolóit hallgatni, jelentkeztem egy külföldi bébiszitter állásra. Angolul jól beszélek, így nem volt gond, végül egy finn családhoz kerültem, akik épp ott laktak a két gyerekükkel. Az első pár hét nehéz volt, míg megszoktam a helyet, de aztán egyre inkább családtagnak éreztem magam. Az ott töltött fél év alatt nemcsak önállóbb lettem, de még finnül is megtanultam egy kicsit, így nem bántam meg. Jó kaland volt."

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Munkatapasztalat a választott szakirányban

Kár lenne egy egész évet kihasználatlanul hagyni: ha nem tanulsz, akkor keress egy olyan állást, melyet szívesen végzel, és a tapasztalat később akár még az álláskeresésnél is jól jöhet. Kapcsolatokat építhetsz, megismerheted a munka világát, megtanulhatsz alkalmazkodni, és ha szerencséd van, akkor akár a választott, de egyelőre elszalasztott szakirányodhoz tartozó munkavégzést is megismerheted közelebbről.

Laci ügyvédi irodában segédkezett

"Mikor kiderült, hogy nem vettek fel, rendesen elkeseredtem. Otthon a szüleimmel viszont megbeszéltük a dolgot, és kitaláltuk, hogy azt az egy potya évet is hasznosítjuk, és dolgozni fogok. Apukám egyik ismerőséhez kerültem, akinek ügyvédi irodája van: fizetést nem sokat kaptam, inkább csak baráti alapon fogadtak oda, de szép lassan beleláttam az ügymenetbe, és nagyon sokat tanultam. Sokkal érettebb fejjel álltam neki egy év múlva újra a nehézségeknek, és azóta ügyvédnek tanulok. Nem bánom azt az egy évet egy cseppet sem, bár biztos kevesebb feszültséggel járt volna, ha elsőre felvesznek. Van viszont több harmincéves évfolyamtársam is, úgyhogy nem késtem le semmiről."

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.