könyvborító kreatív tipp iskolakezdés füzet dekoráció dizájn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Már csak pár nap az iskolakezdés, így lassan ideje bepakolni az iskolatáskába, és bekötni a szép új tankönyveket - na de mibe? Ehhez a nagy munkához adunk néhány ötletet. És ne felejtsük el, ha szépek a borítók, a gyerek - főleg, ha kislány - nagyon büszkén fog velük iskolába járni!

A hagyományos papíros módszer

Az egyik legegyszerűbb módszer, ha veszel jó pár ív szép csomagolópapírt - együtt is kiválaszthatjátok -, egy nagy adag celluxot, fogsz egy ollót, vonalzót, és a gyerkőc segédletével ebbe kötöd a könyveket. A módszer hátránya, hogy ha nincs jó kézügyességed, akkor nem is olyan könnyű mindezt szépen kivitelezni úgy, hogy a könyvet később ki is lehessen nyitni. Az első pár kísérlet után viszont hamar rutint lehet szerezni, és az évek elteltével már majdhogynem automatikusan szabod-ragasztod a papírokat.

Thinkstock
Thinkstock

Öntapadós fólia kisiskolásoknak

Akadnak azonban olyan könyvek, munkafüzetek, melyeknél cselesen a fedőlap és a hátlap belsejére is hasznos információkat csempésztek. Ráadásul néhány iskolában külön kérik, hogy a könyvek borítása átlátszó legyen, hogy a kisiskolások hamarabb megismerjék, melyik melyik. Ezeknél csak az átlátszó műanyag borítás segít, amit általában öntapadós csíkkal is elláttak a könnyebb felhelyezés érdekében. Aki még soha nem bonyolódott bele ezeknek a ragasztóknak a csapdájába, el sem tudja képzelni, micsoda bosszúság tíz-húsz könyvet pontos illesztésekkel összehozni - ha pedig elrontottad, már nincs túl sok választásod, mert a rosszabb fajta öntapadós csíkok a könyv borítóját is magukkal viszik eltávolításuk után, vagy extrém buborékokat produkálnak.

A Life.hu tippje:

Ha egynél több gyermeked van, vagy csak eleged van az egész könyvbekötősdiből, csapjatok néhány barátnőddel közösen - ügyes kezűek előnyben! - egy délutánt, ahol kellő megerősítés után együtt túlestek a dolgon. A gyerekek közben segíthetnek matricázni, vagy csak játszanak, ti pedig egyrészt összekötöttétek a kellemest a hasznossal, a jól végzett munkát pedig együtt megünnepelhetitek.

Így díszítheted

Az első és legfontosabb díszítőelem a vinyetta, melyre majd párás szemmel róhatjuk oda a csemete nevét és osztályát. Ezt is válasszátok ki együtt, s ha már a papírboltban vagytok, néhány matricát is leemelhettek a polcról, melyekkel a a bekötött könyveket díszíthetitek. Ez utóbbi akár a könyvek rendszerezésében is segíthet: tantárgyanként vagy más csoportosításban ugyanolyan matricákkal jelölhetitek meg a könyveket, melyeket így már könnyebb előhalászni a táskából. Különböző, mókás könyvjelzőket is beszerezhettek, amivel tovább könnyítitek a könyvek használatát.

Thinkstock
Thinkstock

Borító saját kezűleg

Ha kreatív gyermeked van, és te sem sajnálod az időt az egyedi alkotásokra, akkor saját készítésű könyv- és füzetborítókat is készíthettek. Maradék tapétaanyagok, régi naptárak, fotók, karton- és merített papírok, kedvelt képregények, térképek vagy akár ruhaanyagok felhasználásával minden könyv egyedi és utánozhatatlan kinézetet kaphat. Régi farmer anyagából is készülhet borító, de zsírkréta, nyomda vagy festék segítségével a gyerkőc is megálmodhat egy-egy színes képet, amit felhasználhattok. Ha jó erős ragasztót és nejlonborítót is be tudtok szerezni, akár szárított virágokat, leveleket, kisebb lapos kavicsokat is bevethettek - csak a fantáziátok, no meg persze a hasznosíthatóság szab határt. Nem olcsó, de mutatós dekorcsíkokkal is menő borítókat lehet készíteni. Fontos azonban, hogy mielőtt nekivágtok, érdeklődj a tanítónéninél, hogy a ti osztályotoknak nem kötelező-e átlátszó nejlonborítást használni - nehogy kárba vesszen a sok kreatív alkotás.

Mennyi az iskolatáska ideális súlya?http://www.life.hu/anyaskodj/20130730-mennyi-az-iskolataska-idealis-sulya.htmlMennyibe kerül az iskolakezdés?http://www.life.hu/anyaskodj/20130730-mennyibe-kerul-az-iskolakezdes.html2013 legmenőbb iskolatáskáihttp://www.life.hu/anyaskodj/20130724-2013-legmenobb-iskolataskai-a-legujabb-taskatrendek.htmlMikor lesz iskolaérett a gyerek? Játékos felkészülés az iskolárahttp://www.life.hu/anyaskodj/mariskolabajartok/20120924-mikor-lesz-iskolaerett-a-gyerek-jatekos-felkeszules-az-iskolara.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.