tejtermék joghurt laktózérzékenység
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kizárólagos anyatejes táplálás az élet első hat hónapjában teljesen kielégíti a csecsemő energia- és tápanyagszükségletét. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségletet az anyatej nem képes önmagában fedezni, így a  tejtermékek későbbi megfelelő fogyasztása - az esetleges felnőttkori allergiák megelőzése miatt is - a táplálás sarkalatos pontjai.  

Mennyiségi és különösen minőségi szempontokból az élet első hat hónapjában az anyatejes táplálás a legmegfelelőbb a csecsemő számára, legyen szó a megfelelő emésztésről, az egészséges immunrendszerről vagy az optimális növekedésről. A csecsemő rohamos növekedése miatt azonban később eljön az az időszak, amikor a tápanyagszükségletet az anyatej nem képes önmagában fedezni. Ekkor kezdődik meg a hozzátáplálás időszaka, nagyjából a csecsemők 26 hetes korára. Ebben az egyéves életkorig tartó szakaszban még mindig a csecsemő fő tápláléka marad az anyatej, viszont azt kiegészítendő az étrendbe kerülnek a csecsemő szervezete számára eddig teljesen idegen nyersanyagok. A hozzátáplálás időszakában fontos hangsúlyozni, hogy az új táplálékok bevezetése nem szabad, hogy a szoptatás rovására menjen. Másik lényeges kérdés, hogy mikor és mennyit szabad az új ételekből a csecsemőnek adni. Napjainkban jelentős probléma a csecsemőkori táplálékallergiák kialakulása, melyekhez a rossz hozzátáplálási szokások is nagymértékben hozzájárulhatnak.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

Tejet ne, de élőflórás natúr joghurtot igen!

A csecsemő bélrendszere és immunrendszere még nem annyira fejlett, mint a felnőtteké, sokkal érzékenyebben reagál a környezeti hatásokra. A táplálkozással összefüggő betegségek kialakulása szempontjából az állati eredetű fehérjék fogyasztásának megkezdése jelent nagy veszélyt. Mivel a bélrendszer még kevésbé fejlett, a nagyméretű, testidegen fehérjemolekulák könnyebben átjuthatnak rajta, amire az immunrendszer azonnal vészreakciót indít - rossz esetben kialakul az allergia. A nagy fehérjetartalom megterheli a bélrendszert és a veséket is, ezért az ilyen táplálék lassan és fokozatosan illeszthető csak be az étrendbe.

Forrás: Thinkstock
Forrás: Thinkstock

A legtöbb szakember egyetért abban, hogy egyéves kor alatt nem szabad tehéntejet adni a csecsemőnek, azonban a tejtermékek bevezetésével kapcsolatban több álláspont létezik. Abban az esetben, ha a családban nem fordult elő tejallergia vagy laktózérzékenység, kis mennyiségben a savanyított tejtermékek már adhatók 7-9 hónapos korban. A savanyított tejtermékek közül elsősorban a joghurt és a kefir kerülhet szóba, főleg a natúr változatok. A vaj ebben az időszakban nagy zsírtartalma miatt kerülendő, a sajtok és a túró a nagy fehérjetartalmuk miatt nem vagy csak korlátozottan illeszthetők az étrendbe. Az eltérő megítélés annak tudható, hogy a savanyítás során kissé megváltozik a termékek fehérjeszerkezete, kisebb méretűvé, könnyebben emészthetővé válnak, ennek köszönhetően ritkábban okoznak allergiás reakciót. A tej elkerülésével ritkább az allergia vagy intolerancia kialakulása, különösen akkor, ha a csecsemő még szopik a tejtermékek bevezetése idejében.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.