érzékenység magány zsenialitás Átok kirekesztettség csodagyerek festő tehetség
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden szülő vágya, hogy gyermeke valamiben kiemelkedő teljesítményt nyújtson - arról már kevesebb szó esik, hogy ezért milyen árat kell fizetni gyermekként, s később milyen bonyodalmakat okozhat. Zseninek lenni ugyanis nem könnyű, pláne akkor, ha a kivételes képesség csak a gyermekkorra szól.

Milliomos festő 10 évesen

Kieron Williamson még csak tízéves, de máris túl van első kiállításán, ahol húsz perc alatt eladta mind a huszonhárom képét. Mindez nem csak eszmei siker: a fiú több mint 80 milliót keresett kevesebb mint fél óra alatt. Kieronnak azóta új kiállítása nyílt, hasonló sikerrel, így már most milliomossá vált. Családja azonban nem feltétlenül boldog: hiába van megoldva anyagi biztonságuk és fiuk jövője, tartanak a Kieronra helyeződő nyomás hatásaitól, illetve attól, hogy úgy tűnhet, ők kényszerítik gyermeküket a pénzkeresésre. Az utóbbi időben a gyorsan szerzett vagyon miatt - melyet egyébként félretesznek fiuknak - a szülők úgy érzik, máshogy néznek rájuk az emberek, és a családi nyaralások is hiányoznak. Minden évben újra és újra átgondolják, valóban szükség van-e kiállításokra, s ez mennyit vesz el Kieron gyerekkorából, de egyelőre a fiúnak tetszik, hogy csodálják képeit, s az sem zavarja, hogy Mini-Monet-nak becézik. Szüleit annál inkább, az apának állítólag már a szíve is rendetlenkedik tőle, pedig soha nem kényszerítették gyermekükre a festést, csupán a házi feladatot kérik számon, ahogy minden átlagos szülő. Egyelőre folytatják ezt az életmódot, Kieron magántanulóként képzi magát, s amíg ennyire ragaszkodik hozzá, addig engedik festeni.

Forrás: www.kieronwilliamson.com
Forrás: www.kieronwilliamson.com

Kieron egyik festménye

Kudarc felnőttként

Bár Kieron esetében egyelőre nyoma sincs visszaesésnek, a gyermekkori kimagasló eredmények korántsem garantálják az egész életen át tartó zseniséget. A gyermekévek alatt ugyanis több gyerkőcnél kialakul egyfajta teljesítménykényszer, hiszen éveken át kimagaslónak tartották őket, dicsérték őket tudásuk miatt. Ha ezt felnőttként már nem tudják folytatni, önbizalmuk megcsappanhat, s meg kell tanulniuk újraértelmezni önképüket, ami több esetben nem könnyű folyamat. Sokat segíthet, ha a szülők - úgy, ahogy Kieron szülei teszik - megpróbálják a földön tartani a zseni csemetét, ami nem feltétlenül könnyű feladat: a tehetség általában utat tör magának, s ha erre mások is felfigyelnek, a sikert szinte lehetetlen visszatartani.

Érzékenyebbek az átlagnál

A már kiskorban megnyilvánuló kiemelkedő képességekhez általában az átlagtól eltérő jellem is társul, amit sem a környezetnek, sem maguknak a szülőknek nem könnyű kezelni. A kis zsenik gyakran öntörvényűek, ráadásul bizonyos területeken utolérhetetlenül felülemelkednek saját szüleiken is. Mindezek után nehéz lehet otthon fegyelmet tartani, és a gyermekkor varázsát megőrizni. A helyzetet súlyosbítja, hogy sok zseni gyerkőc átlagon felüli érzékenységgel is rendelkezik, így rosszul reagálhatnak az irigy támadásokra, saját kudarcaikra más területen, vagy szüleik vontatottságára. Barátokat sem könnyen találnak, hiszen eltérnek az átlagtól, más lehet a megszokott hobbijuk, és nehezen lelik meg a helyüket abban a közösségben, ahol nem értik meg gondolataikat, szokásaikat, különleges helyzetüket. Az elszigetelődés többüket komolyan veszélyezteti, így még sérülékenyebbek lehetnek.

Thinkstock
Thinkstock

Öngyilkos zsenik: túl nagy volt a nyomás?

A zseni gyerekek életében akkor jöhet el a legkedvezőtlenebb fordulat, ha szüleik megrészegedve a csemete sikerétől, túlhajszolják őt, a hírnevet és a pénzt kergetve pedig mindent feladnak. Ahogy Gyarmathy Éva pszichológus is megfogalmazta: "A szülőknek esetleg fontosabb a csoda, mint a gyerek." Szomorú példa erre Branden Bremmer esete, aki ugyan másfél évesen már olvasott, és tízévesen főiskolai hallgató volt, a hírek szerint egy idő után nem bírta a szülei által generált hajszát, és 14 évesen egyszerűen főbelőtte magát.

Az internetkorszak csodagyerekének kikiáltott Aaron Swartz 26 évesen vetett véget életének: nyolc-kilenc évesen már programozott, a Reddit közösségi híroldal alapítójaként pedig oldalakat tört fel társaival. Tehetségét cseppet sem a jóra használta, börtönnel is fenyegették, de végül régóta húzódó depressziója végzett vele. Már gyermekként is nyugtalan volt, mindig új mestereket, új kihívásokat keresett, de ezek szerint nyugalmat végül nem talált az életében.

Egy kivételes képességű, magyar kisfiú titokzatos halála

Két évvel ezelőtt egy magyar példa is megmutatta, hogy csodagyereknek lenni olykor túl nagy kihívást jelent: a nagykőrösi gimnazista, Bekő Laci a világot akarta jobbá tenni, mégis rejtélyes körülmények közt találták holtan egy nagyfeszültségű vezeték közelében. Bár zseninek senki sem kiáltotta ki, átlagon felüli képességeiről régóta ismerték, maga Laci pedig elismert biológus-kutatóként szerette volna felfedezni a rák ellenszerét. Halála okai meglehetősen tisztázatlanok, a gyászoló szülők Laci kortársait hibáztatják, akik kizárták őt maguk közül, de az iskola szerint zárkózottsága ellenére megtalálta a helyét, s inkább a családi körülmények közt kellene vizsgálódni.

Ha ön vagy valaki a környezetében krízishelyzetben van,
hívja mobilról is a 116-123 ingyenes, lelki elsősegély számot!

Anna nyolcszor próbálta megölni magáthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130802-borderlain-szemelyisegzavar-anna-nyolcszor-olte-meg-magat.htmlA zsenik menjenek magántanulónak?http://www.life.hu/anyaskodj/20130716-magantanulok-es-iskolaba-jarok-elonyok-es-hatranyok.htmlMarilyn Monroe is a zsenik betegségében szenvedetthttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20130212-a-manias-depresszio-a-zsenik-betegsege.htmlTolvaj vagy zseni? Íme a világ leggazdagabb emberehttp://www.life.hu/anyaskodj/20130109-carlos-slim-helu-a-vilag-leggazdagabb-embere.htmlAz autisztikus lángelme - Út a zsenialitáshozhttp://www.life.hu/gyogyulj/egeszseghirek/20110701-az-autisztikus-langelme-ut-a-zsenialitashoz.htmlZsenik betegsége: a diszlexiahttp://www.life.hu/gyogyulj/nyugatiorvoslas/20110127-zsenik-betegsege-a-diszlexia.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.