Megosztanák a szülési szabadságot

reform gyerekvállalás London megosztás Nagy-Britannia szülési szabadság
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A brit kormány bemutatta szülési szabadságra vonatkozó új tervezetét.

Remek ötlet Londonból - a kormány megosztaná a szülési szabadságot a szülők között, az anya így nem kényszerülne feladni állását, az apa pedig több időt tölthetne gyermekével - tudósít az MTI.

Forrás: [origo]

A tervek szerint 2015-ben hatályba lépő reform célja, hogy leszámoljon azzal az ósdi nézettel, hogy a gyerek születésekor egyértelműen az anyának kell otthon maradnia. A mostani szabályozás szerint a brit nők minden egyes gyermek után egy évi, a férfiak azonban mindössze két hét szülési szabadságra jogosultak. A törvényhozók jelentős része változtatna ezen, a reform lényege ugyanis, hogy az első két héttől eltekintve a szülők saját belátásuk szerint oszthatnák meg egymás között az 52 hetet. A tervezet szerint az első két hétben az anyának egészségügyi okokból kötelező lenne otthon maradnia. A szülők igényelhetik azt is, hogy ne egybefüggően kapják meg a szabadságot, hanem egymást váltva, több "blokkot" alakítsanak ki, ezt a kérést azonban a munkaadónak jogában lenne elutasítani.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.