termékbemutató fogyasztóvédelem bírság csalás nyugdíjas
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Állandó, gyötrő fájdalmakra kínálnak eszközöket a különböző termékbemutatókon, amelyek szórakozási, kimozdulási lehetőségnek is számítanak az idősek számára. Ők azok, akiket könnyen átvernek. A termékbemutatókat tartó cégek január közepétől szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak. Vajon végleg eltűnnek a hiszékenység vámszedői?

"Csak itt, csak most, csak Önök részesülhetnek ebből a soha vissza nem térő akcióból, hogy féláron, harmadáron vehetik meg ezt a gyógyászati segédeszközt, ami jó cukorbetegségre, erős fájdalmakra, magas vérnyomásra, sőt nekem még a sógornőm is kigyógyult a rákból!" – ezt hallotta egy buszos kiránduláson tartott termékbemutatón Jónyer Miklósné. Úgy érezte, végre rámosolygott a szerencse, mert őt és férjét és rákkal műtötték, többféle betegségük van, és neki magának állandó, gyötrő fájdalmai – most ezekre mind gyógyír lehet ez a remek eszköz. Aláírta a szerződést és a hitelszerződést, hogy a 350 ezer forintos vételárat 4 évig, havi majdnem 18 ezer forint befizetésével törleszti – és így kezdődött a hónapokig tartó kálváriája.

Thinkstock

Jucika egy (a termékbemutatót tartók állítása szerint) majdnem 1 millió forintot érő gyógyászati segédeszközt vett meg 350 ezer forintért. Ám ha kiszámoljuk, hogy mennyit fizetett volna a törlesztéssel, akkor ez az összeg bizony már több mint 850 ezer forint lett volna. De ott, a szerződés aláírásakor ezt a számítást nem végezte el senki. A havi majdnem 18 ezer forint még bevállalható lett volna az idős házaspár két nyugdíjába, és az ígéret, miszerint megszűnnek az elviselhetetlen fájdalmak erősebbek voltak a józan észnél. A bizonytalanságot végképp elsöpörték azzal, hogy a csodatermék mellé egy masszázsfotelt is adtak ajándékba. Igazán alkalmi vételnek tűnt - mesélte Jucika. Másnap meg is kapta a csomagokat, ám amint elkezdte olvasni a használati útmutatót, kiverte a veríték: azt olvasta ugyanis a tájékoztatóban, hogy a terméket nem lehet használni olyanoknak, akik daganatos megbetegedésben szenvednek. Tehát sem ő, sem a férje nem használhatja a drága berendezést.
Tudta, hogy van 8 munkanapja, amíg elállhat a vételtől, elkezdte hát a telefonálást, levélírást, tárgyalást a bankkal, hogy vissza mindent: még sincs szüksége erre az alkalmi vételre.

Hurea-Matust Katalin valószínűleg csúcstartó: eddig körülbelül 60 termékbemutatón vett részt. Mondhatni hobbiból. Súlyosan mozgássérült, így neki ezek az események kimozdulási és szórakozási lehetőséget jelentenek – tapasztalatairól pedig könyvet készül írni. Katalin is cifra dolgokat mesélt: "A '90-es évek óta, mikor elkezdődtek Magyarországon a termékbemutatós programok, eljutottunk odáig, hogy már teljesen normális a négyórás termékbemutató, de volt hat- és nyolcórás bemutató is. Egyszer anyu volt egy nyolcórás előadáson. Sajnos gyakran előfordul, hogy ha senki hajlandó rendelni, akkor jönnek a nyomdafestéket nem tűrő szavak, káromkodás, megfélemlítés, nyomásgyakorlás."

Thinkstock

Mindez azért fordulhatott elő, mert ezidáig az ellenőrzés után csupán egy "ejnye-bejnye" következett, pénzbírságot az első lebukáskor még nem kaphattak a cégek. Ha pedig túl voltak egy lebukáson, új cégként folytatták tevékenységüket. Nem csoda, hogy a 2012-es fogyasztóvédelmi ellenőrzések szerint a termékbemutatók 65 százalékában (!) követtek el jogsértést.

Ám a termékbemutatót tartó cégek január közepe után már szigorúbb szabályokra számíthatnak: ahogy azt Kathy Attila a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hivatal kabinetvezetője elmondta, kötelező lesz már az első alkalommal is pénzbírságot kiszabni, és ez bevételtől függően akár 500 millió forintot is elérhet. Az új szabályokban nevesítették, hogy az idős, hiszékeny emberek becsapása büntetendő. "Olyan is előfordult az elmúlt időszakban, hogy alkalmi vételnek tűnt az az 5 ezer forint, amit az idős ember a termékért kifizetett, majd miután otthon egy hozzáértőbb áttanulmányozta a szerződést, kiderült, hogy ez az 5 ezer forint csupán a foglalója volt egy 600 ezer forintos tételnek" – mesélte a fogyasztóvédő.

2014 január közepétől

A fogyasztóvédelmi hatóság minden esetben bírságot szab ki, ha a fogyasztóvédelmi rendelkezés megsértésére a fogyasztóknak koruk, hiszékenységük, szellemi vagy fizikai fogyatkozásuk miatt különösen kiszolgáltatott, egyértelműen azonosítható csoportjához tartozó fogyasztóval szemben került sor.

A termékbemutatós átverésekről, egy másoknak is nagyon tanulságos, igazi sikertörténetről és az előadók által alkalmazott módszerekről készült rejtett kamerás felvételeket szombaton este 7 órakor láthatják az RTL II-n, a Forró nyomon című műsorban.

A legbizarrabb otthonok - Te szívesen élnél így?http://www.life.hu/anyaskodj/20131113-bizarr-otthonok-vilagszerte.htmlMegnyitotta kapuit a Mikulásgyárhttp://www.life.hu/anyaskodj/20131206-megnyitotta-kapuit-a-mikulasgyar-az-56-osok-teren.htmlGyerekszoba helyett szórakozóhelyhttp://www.life.hu/anyaskodj/20131120-ha-tele-van-a-gyerekszoba-elektronikai-eszkozokkel-rosszul-alszik-majd-a-gyerek.html

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.